Okna energooszczędne z aerożelem
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
OKNOPLAST wprowadza do swojej oferty innowacyjne okno Winergetic Premium Passive, w którym po raz pierwszy... Okna energooszczędne z aerożelem >>
Redakcja
Aerożel, czyli właściwie taka nowoczesna pianka tylko jeszcze bardziej izolacyjna. Plus za innowacyjność.
zamysł ten sam, ale matriks inny. zamiast poliuretanu jest jakaś nanotechnologia i to robi wrażenie http://www.youtube.com/watch?v=G2TbHTU-QNs nie wiem czy to jest dokładnie ten sam materiał, ale bije na łeb tradycyjne izolatory.
-
WIelowieysky
- Początkujący

Jeżeli rzeczywiście ma takie właściwości, to przecież można by ograniczyć liczbę komór w oknie i wypełnić je tym żelem. Wydaje mi się, że jest zbyt drogi, żeby go wprowadzić w całe okno, albo dopiero eksperymentują z takim patentem. Czy w ogóle jakiś producent zagraniczny robi z tym okna, czy oknoplast wprowadził to jako pierwszy ?
Re: Okna energooszczędne z aerożelem
z tego co kojarzę to zagraniczni producenci już jakiś czas temu wprowadzili na rynek okna z aerożelem, według mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie, ale tak jak mówisz jeszcze jest stosunkowo drogie, ale w ciągu najbliższych lat zapewne to się zmieni, bo trwają intensywne pracę nad tym materiałem
Re: Okna energooszczędne z aerożelem
Coś pewnie stało na przeszkodzie, że wcześniej nikt się tym nie zajął skoro technologia pamięta JFK.