Piec 2-funkcyjny, 90mkw. - do 5000zł.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Piec 2-funkcyjny, 90mkw. - do 5000zł.

Post autor: Bolas »

Więcej gazu od czego? Jeżeli od jakościowo takiego samego kotła z wymiennikiem o tej samej sprawności przy tych samych parametrach pracy to odpowiedź brzmi tak - będzie spalał więcej gazu.
Z drugiej strony są to kotły które nie mają stałego płomienia tylko modulowany. Czyli dają tyle energii ile potrzebujesz w danym momencie. Nie bardzo bym się tym przejmował.

Ten Unical strasznie przypomina mi logo firmy Ulrich.

ciepły
Początkujący
Początkujący

Post autor: ciepły »

Czy nowy kocił o modulacji 10,9-24kW będzie spalał więcej niż stary 8-20kW zakładając że max. potrzebuje 6-7kW. na ogrzewanie?

Podobno Unical jest tańszy, bo jeszcze mniej znany w Polsce, a wcale nie gorszy od Viessmanna itd. Nie wiem co o tym sądzić, dlatego pytam tutaj na forum.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Podobno Unical jest tańszy, bo jeszcze mniej znany w Polsce, a wcale nie gorszy od Viessmanna itd.

Tak powiedział sprzedawca?
Kiedyś mieliśmy też nie gorszy produkt od innych:
http://www.youtube.com/watch?v=U_U2B-ewK84
Niestety niekiedy trzeba zaglądnąć pod maskę.

ciepły
Początkujący
Początkujący

Tak powiedział sprzedawca. Czyli lepiej dopłacić do innej firmy typu Brotje lub Termet?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie potrafię ci odpowiedzieć na to pytanie nie znam Unicala nie widziałem tego kotła na oczy - pewnie dlatego ze dopiero wchodzą na rynek lub tak jak powiedział sprzedawca "jest mniej znany".
CO do cen to pisałem ci że Broetje wychodzi taniej zależy gdzie chcesz kupić - tyle dołożysz.

ciepły
Początkujący
Początkujący

Ok, dzięki za pomoc.

Ostatnie 2 pytania, bo jutro muszę zamówić piec.
1. Czy nowy kocił o modulacji 10,9-24kW i sprawności 92% będzie spalał więcej niż stary 8-20kW o sprawności 88%, zakładając że max. potrzebuje 6-7kW. na ogrzewanie?

2. Porównując dwa kotły: nowy kocioł o sprawności 92% i mocy 10,9-24kW i drugi nowy kocioł 92% o mocy 7,7-20kW. Który będzie bardziej oszczędny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”