gazownia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
gazownia
Witam,
gazownia wymaga od swoich klientów, żeby po wykonaniu przyłącza w krótkim czasie używali gazu. Tłumaczą to tym, że partycypują w kosztach przyłącza.
Jest to dla mnie problem, bo nie wiem kiedy będę używał gazu czy w tym roku, czy nastepnym, a może za 2lata. Chciałbym jednak to przyłacze już mieć bo czeka się na nie około 6 m-cy.
Jakie konsekwencje mi grożą z gazowni za nieużywanie gazu? Czy ktoś zna ten problem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
gazownia wymaga od swoich klientów, żeby po wykonaniu przyłącza w krótkim czasie używali gazu. Tłumaczą to tym, że partycypują w kosztach przyłącza.
Jest to dla mnie problem, bo nie wiem kiedy będę używał gazu czy w tym roku, czy nastepnym, a może za 2lata. Chciałbym jednak to przyłacze już mieć bo czeka się na nie około 6 m-cy.
Jakie konsekwencje mi grożą z gazowni za nieużywanie gazu? Czy ktoś zna ten problem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Re: gazownia
Każda gazownia ma jakieś inne wewnętrzne przepisy więc ciężko jednoznacznie na te pytanie odpowiedzieć. Chodzi bardziej o to by mogła już wystawiać rachunki choćby za przesył 
Nie prawda Vlepek. Mam przyłącze wody i prądu (skrzynka) i nie płacę żadnych opłat okresowych (poza jednorazowymi kosztami wykonania przyłączy). Temat gazu wygląda na to że jest specyficzny. Chciałbym tylko na razie zrobić skrzynkę z gazem, po to aby później jak będę chciał się wprowadzać nie musieć czekać 6 m-cy na przyłącze. Z gazem jest inaczej niż z innymi mediami!!!! Jestem z Gdańska.
Z prądem u nas jest tak że skrzynka czyli przyłącze tymczasowe na okres budowy jest obwarowane dużo droższą opłatą za prąd budowlany uzależnioną od mocy przyłącza. U mnie wynosiła 150zł miesięcznie mimo że prądu zużywałem za niecałe 70zł i to w okresach wzmożonych prac.
Udaj się do gazowni oni ci wszystko wyjaśnią. Skrzynki nie ma sensu stawiać na zakorkowanym przyłączu gazowym.
Udaj się do gazowni oni ci wszystko wyjaśnią. Skrzynki nie ma sensu stawiać na zakorkowanym przyłączu gazowym.
U nas z prądem jest tak samo, budowlany jest droższy, ale nie o to chodzi. Można nie używać prądu (nic nie płacić) mając skrzynkę a w gazowni tak nie można. Na to wygląda.
Byłem w gazowni, ale wiadomo, że będą mówić tak aby dla nich było najlepiej.
Co to znaczy:
Skrzynki nie ma sensu stawiać na zakorkowanym przyłączu gazowym.?
Byłem w gazowni, ale wiadomo, że będą mówić tak aby dla nich było najlepiej.
Co to znaczy:
Skrzynki nie ma sensu stawiać na zakorkowanym przyłączu gazowym.?
Na prąd budowlany masz prognozę i płacisz bez względu na to czy pobierasz prąd czy nie. W moim przypadku było to 150zł miesięcznie mimo że nie dałem rady tyle wykorzystać i nikt mi tego nie rozliczył. Płaciłem wg mocy przyłączeniowej.
U mnie stoi skrzynka z prądem 3 lata i nic nie płacę. Co innego jak ktoś podpisał umowę na korzystanie z prądu, ja miałem prąd od sąsiadów.
Ale masz skrzynkę z licznikiem podłączonym do sieci?
U mnie w gminie niestety nie ma opcji by mieć prąd od sąsiada. Każdy budujący musi mieć umowę z wodociągami na dostarczenie wody i energetyką na dostarczenie prądu budowlanego - takie wspólne dbanie o swoje finanse.
U mnie w gminie niestety nie ma opcji by mieć prąd od sąsiada. Każdy budujący musi mieć umowę z wodociągami na dostarczenie wody i energetyką na dostarczenie prądu budowlanego - takie wspólne dbanie o swoje finanse.