Główna próba szczelności
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Główna próba szczelności
Jestem nowym użytkownikiem i witam wszystkich,
Problem jest następujący:
Wykonywałem główna próbę szczelności potrzebną do podłączenia gazu w mieszkaniu. Instalacja wewnątrz mieszkania została wykonana przez dewelopera lecz klient przez pół roku nie zamontował licznika i poprzednia próba straciła ważność Po pozytywnej próbie spisałem protokół, jak to zwykle bywa i przekazałem go klientowi, mój protokół został odrzucony przez Lubelską gazownię ze względu na brak uprawnień. Posiadam E + D oraz adnotację w uwagach "Prace kontrolno-pomiarowe w zakresie badania szczelności" Klient otrzymał odpowiedz, że powinienem posiadać uprawnienia budowlane. Dodam, że klient otrzymał także kopię legalizacji manometru. Ktoś wie w czym problem?
Problem jest następujący:
Wykonywałem główna próbę szczelności potrzebną do podłączenia gazu w mieszkaniu. Instalacja wewnątrz mieszkania została wykonana przez dewelopera lecz klient przez pół roku nie zamontował licznika i poprzednia próba straciła ważność Po pozytywnej próbie spisałem protokół, jak to zwykle bywa i przekazałem go klientowi, mój protokół został odrzucony przez Lubelską gazownię ze względu na brak uprawnień. Posiadam E + D oraz adnotację w uwagach "Prace kontrolno-pomiarowe w zakresie badania szczelności" Klient otrzymał odpowiedz, że powinienem posiadać uprawnienia budowlane. Dodam, że klient otrzymał także kopię legalizacji manometru. Ktoś wie w czym problem?
Re: Główna próba szczelności
Nie. Upr. D+E+potwierdzenie legalizacji urz. pomiarowego powinny być wystarczające, przynajmniej tak jest w moim rejonie.Rocket pisze:Ktoś wie w czym problem?
Potraktowali Cię jakbyś był również kierownikiem budowy tej instalacji...
Dzwoniłem dziś do gazowni, powiedzieli, że każdy składany protokół powinien być "potwierdzony" przez osobę z uprawnieniami budowlanymi... Pytam więc, do czego są uprawnienia Dozorowe, to otrzymałem odpowiedz, że do do odbioru zamontowanej kuchenki gazowejAdiK pisze: Potraktowali Cię jakbyś był również kierownikiem budowy tej instalacji...
Kolejny absurd urzędniczy. Protokół może być też podbity przez kierownika budowy jeżeli taki był potrzebny przy budowie instalacji. Z samymi uprawnieniami E (z odpowiednimi adnotacjami) możesz wykonywać próbę szczelności i wystawiać z niej protokół. Ja mam tylko E i jeszcze ani razu mi tego nie odrzucili.
U mnie w gminie wodociągi chciały żebym miał uprawnienia do kładzenia kanalizacji jak spytałem pani inspektor jakie to uprawnienia i kto je wydaje powiedziała że nie wie ale najlepiej żeby były to uprawnienia budowlane. Spytałem czy mam robić studia żeby kłaść kanalizację u nich to odparła że zawsze mogę znaleźć kierownika który mi to podbije
U mnie w gminie wodociągi chciały żebym miał uprawnienia do kładzenia kanalizacji jak spytałem pani inspektor jakie to uprawnienia i kto je wydaje powiedziała że nie wie ale najlepiej żeby były to uprawnienia budowlane. Spytałem czy mam robić studia żeby kłaść kanalizację u nich to odparła że zawsze mogę znaleźć kierownika który mi to podbije
Instalacja już była odbierana, klient jedynie stracił ważność poprzedniej próby, bo nie podpisał umowy z gazownią.Bolas pisze:Kolejny absurd urzędniczy. Protokół może być też podbity przez kierownika budowy jeżeli taki był potrzebny przy budowie instalacji.
W przyszłym tygodniu wybiorę się z książeczkami do gazowni, bo pierwszy raz taki przypadek mi się przytrafił.Bolas pisze: Z samymi uprawnieniami E (z odpowiednimi adnotacjami) możesz wykonywać próbę szczelności i wystawiać z niej protokół. Ja mam tylko E i jeszcze ani razu mi tego nie odrzucili.
Pytanie tylko gdzie się w razie co odwołać?Bolas pisze:U mnie w gminie wodociągi chciały żebym miał uprawnienia do kładzenia kanalizacji jak spytałem pani inspektor jakie to uprawnienia i kto je wydaje powiedziała że nie wie ale najlepiej żeby były to uprawnienia budowlane. Spytałem czy mam robić studia żeby kłaść kanalizację u nich to odparła że zawsze mogę znaleźć kierownika który mi to podbije
Niech ci pokażą rozporządzenie które stanowi że do wystawienia protokołu z próby szczelności jest potrzebna osoba z uprawnieniami budowlanymi.
Wszystko się wyjaśniło, wizyta w gazowni i okazanie książeczek rozwiązały sprawę. Próby szczelności oczywiście mogę wykonywać. Nieporozumienie polegało na tym, że Panu z gazowni pomyliły się słowa "nowa instalacja" i "instalacja istniejąca", w nowej instalacji w protokole należy podać autora projektu i kierownika budowy i o to się rozbijało.
No widzisz. Cieszymy się razem z tobą.