Jakie te rachunki? U mnie jest około 150 do 170 zł na osobę.waldek773 pisze:W rodzinie maja takie elektryczne termy, te niby nowoczesne i byli zadowoleni aż do pierwszego rachunku. Mają bo czekają za podłączeniem do sieci gazowej, i na pewno zrezygnują z elektrycznej termy.
Dziś byli Panowie z gazowni potwierdzili opinie kominiarza. Trzeba tylko powiadomić pewnie 90 % społeczności że żyją na bombie używając plastikowych okien i gazowych podgrzewaczy.
Jeden kanał dwa Junkersy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jeden kanał dwa Junkersy
W to nie wnikam. Obecnie ciągniemy ciepła wodę z podgrzewacza gazowego od rodziców z piętra i rachunki są śmiesznie niskie, więc zdecydowałem się na osobny podgrzewacz gazowy przy okazji remontu łazienki i osobnych pod liczników na gaz i wodę.
Waldek
Na tydzień, miesiąc czy rok?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jakie te rachunki? U mnie jest około 150 do 170 zł na osobę.
A mnie się wydawało, że zużycie energii na podgrzanie c.w.u. jest uzależnione od ilości podgrzanej wody i DT a nie od ilości osób...
jutro będzie finał ligi mistrzów, to tak "przy okazji"JTD pisze:O kotłach, to już "przy okazji" - informacja dla innych czytających
Niestety chłopakom się nie udało
Mecz był super. Zabrakło tylko trochę szczęścia. Sędzia też nie był bez winy...
A u mnie Nuos Evo 80L Aristona działa od 2 tyg. Podgrzanie 1m3 wody do temp 50'C kosztował mnie 11,4kWh.
Witam ponownie. Podgrzewacz gazowy z otwartą komora spalania zamontowany, wszystko działa Ok. Jak pisałem wyżej, podłączyłem go do komina na korytarzu. Zastosowałem rurę o długości 160 cm z tym że nie spodziewałem się że aż tak będzie ona się nagrzewać. Ta rura to ocynk. Czy ona to wytrzyma ?
Waldek
Jakiś czas na pewno ale nie powinno się stosować rur ocynkowanych do podłączeń spalin urządzeń gazowych.
Panie Brzeczkowski, doczekam się odpowiedzi? Naprawdę jestem ciekaw!AdiK pisze:Na tydzień, miesiąc czy rok?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jakie te rachunki? U mnie jest około 150 do 170 zł na osobę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Myślałem, że Pan żartuje. Przy dwóch prysznicach dziennie i około miesiąca absencji w domu - zużywam 300-330 kWh /osobę rocznie po 0.53zł
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam, podłączenie przepływowego podgrzewacza wody zależy od rodzaju podgrzewacza: z zamkniętą lub otwartą komorą spalania. W przypadku otwartej komory spalania zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690) nie jest dopuszczalne podłączenie dwóch urządzeń gazowych do jednego kanału spalinowego. Mówi o tym § 174: Grzewcze urządzenie gazowe, jak kotły, ogrzewacze pomieszczeń, grzejniki wody przepływowej, niezależnie od ich obciążeń cieplnych, powinny być połączone na stałe przewodami z indywidualnymi kanałami spalinowymi, z zachowaniem wymagań Polskich Norm dotyczących poszczególnych typów urządzeń gazowych. Jednak w przypadku podgrzewaczy z zamkniętą komorą spalania możliwe jest prowadzenie oddzielnych dla każdego podgrzewacza koncentrycznych przewodów spalinowych w jednym przewodzie wentylacyjnym.
Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
Pozdrawiam,
Rafał Cichocki
Rafał Cichocki
Panie Rafale, jako konsultant, jaki polecałby Pan kocioł dla domu o planowanych parametrach: około 140 metrów plus najprawdopodbniej ocieplenie styropianem. Jakie mogłyby być to koszty, także instalacji? Dzięki
beret182