Jak wykończyć przestrzeń pod ościeżnicą drzwi balkonowych ?

Dział poświęcony izolacjom technicznym. Jakie są systemy izolacji technicznej, jak zabezpieczyć dom przed ogniem, wilgocią, stratami ciepła? W tym dziale znajdziesz porady i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Magneto
Początkujący
Początkujący

Jak wykończyć przestrzeń pod ościeżnicą drzwi balkonowych ?

Post autor: Magneto »

Jestem już na dość zaawansowanym etapie budowy domu. Okna tarasowe oraz balkonowe mam wstawione, wylewki mam zrobione. Przyszła pora na wylanie progu pod drzwi (wcześniej nie było nic wylewane - nie wiedziałem również, że są specjalne profile na których się stawia okna bo bym w to zainwestował). Moje pytanie brzmi: Jak i czym zrobić próg łączący zewnętrzną cześć drzwi z wewnętrzną. Od wewnątrz wylewka dochodzi do ramy okna. Wylewka jest oczywiście na styropianie. Na końcu wylewki jest gąbka dylatacyjna. Wygląda to tak jak na fotce poniżej

Obrazek

Od zewnątrz widać styropian:

Obrazek

Czy ten styropian wystarczy czy trzeba jeszcze zaizolować przestrzeń pod drzwiami ? Czy jak wyleję beton pod ramę okna to będzie ok czy to będzie przemarzać ?

Obrazek

Pozdrawiam

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Jak wykończyć przestrzeń pod ościeżnicą drzwi balkonowyc

Post autor: Enerbau »

Temat izolacji balkonów/tarasów dobry dla IWUBE. Może coś doradzi.

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Magneto
Początkujący
Początkujący

A mógłbym prosić o opis tego rozwiązania ? Sam rysunek za dużo mi nie mówi. Czy można zapiankować prześwit oraz pod samą ramą wylać beton ?

IWUBE

Post autor: IWUBE »

a po co komu opis, każdy widzi co jest i jak jest i jak ma być
nic tylko robić albo zlecić komuś kto wie - prosta zasada

Magneto
Początkujący
Początkujący

Proszę mi napisać co jest pod profilem dolnym (ościeżnicą). Czy to jest styropian ? Czy można pod ościeżnicę podłożyć styrodur , zaizolować taśmą uszczelniającą i dopiero wylać próg drzwi ? Zastanawiam się czy to będzie stabilna podstawa pod drzwi balkonowe. W przekroju wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Proszę o pomoc jak wypełnić przestrzeń pod zielonymi znakami zapytania a jak pod czerwonymi (wg rysunku).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje techniczne”