docieplenie domu drewnianego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
docieplenie domu drewnianego
Witam wszystkich
Mam taki problem: chybabym docieplić swój dom w którym mieszkam. Dom jest budowany systemem kanadyjskim czyli drewniany, dość stary i niezbyt ładny, przy tym nieszczelny i w zimę, a szczególnie kiedy jest wiatr.......mam po prostu zimno. Pomimo że ma około 15 lat nie ma ani grama pleśni, grzybów itp.
Najtańszym i najprostszym sposobem jest ocieplenie go styropianem. Przeczytałam już wiele wątków i wiem że odwiedzają to forum osoby znające się w tym temacie. Bardzo proszę o poradę. Nadmienię że fachowcy z którymi rozmawiałam w realu - czy to w sklepie, czy wykonawcy - nie zawsze muszą być obiektywni dlatego mam nadzieje znaleźć tu kilka dobrych i bezstronnych rad.
Mam taki problem: chybabym docieplić swój dom w którym mieszkam. Dom jest budowany systemem kanadyjskim czyli drewniany, dość stary i niezbyt ładny, przy tym nieszczelny i w zimę, a szczególnie kiedy jest wiatr.......mam po prostu zimno. Pomimo że ma około 15 lat nie ma ani grama pleśni, grzybów itp.
Najtańszym i najprostszym sposobem jest ocieplenie go styropianem. Przeczytałam już wiele wątków i wiem że odwiedzają to forum osoby znające się w tym temacie. Bardzo proszę o poradę. Nadmienię że fachowcy z którymi rozmawiałam w realu - czy to w sklepie, czy wykonawcy - nie zawsze muszą być obiektywni dlatego mam nadzieje znaleźć tu kilka dobrych i bezstronnych rad.
Re: docieplenie domu drewnianego
Przykro mi czytać takie słowa, ponieważ oznacza to, że została Pani, w pełnym tego słowa znaczeniu, przez budowniczego Pani domu, wystawiona do do wiatru.
To, że nie ma w nim pleśni, zawdzięcza Pani jego nieszczelności. Grzyby "nie lubią" przeciągów.
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest izolacja ścian zewnętrznych od wewnątrz. Odradzam serdecznie styropian. Proszę skontaktować się z panem Tomaszem Brzęczkowskim, który pomoże Pani znaleźć optymalne rozwiązanie zaistniałego problemu. http://www.nie-co.pl/
To, że nie ma w nim pleśni, zawdzięcza Pani jego nieszczelności. Grzyby "nie lubią" przeciągów.
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest izolacja ścian zewnętrznych od wewnątrz. Odradzam serdecznie styropian. Proszę skontaktować się z panem Tomaszem Brzęczkowskim, który pomoże Pani znaleźć optymalne rozwiązanie zaistniałego problemu. http://www.nie-co.pl/
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie jest zagrzybiony, zawilgocony, bo jest nieszczelny. Jest nieszczelny to jest wychłodzony.dość stary i niezbyt ładny, przy tym nieszczelny i w zimę, a szczególnie kiedy jest wiatr.......mam po prostu zimno. Pomimo że ma około 15 lat nie ma ani grama pleśni, grzybów itp.
Uszczelni Szanowna Pani, dociepli ( docieplanie ścian - to nie to samo co docieplanie domu - jak w temacie) - będzie wilgoć i prawdopodobnie grzyb .
Należy uszczelniać i izolować - przy nieszczelnym izolacja termiczna nie ma znaczenia. Ale!!! Należy przed wszelkimi działaniami termomodernizacyjnymi zadbać o skuteczną wentylację mechaniczną. Żeby taka skuteczna wentylacja ( minimum 130m3/h) nie wychładzała - powinna mieć odzysk ciepła - powietrze wywiewane oddaje ponad 90% ciepła świeżemu.
Jeżeli już zadbamy o wentylację, to następnym etapem powinna być -podłoga. Przy identycznych izolacjach - przez podłogę do gruntu ucieka więcej ciepła niż ścianami i dachem razem.
Kolejna sprawa to dach, w ścianach najważniejsza jest szczelność i nieprzewiewność - czyli paroizolacja.
Dziękuję bardzo za rady.
-
prodartech
- Początkujący

- Kontakt:
Proszę się zastanowić nad natryskową metodą ocieplenia.
Proszę zapoznać się z ofertą www.nowoczesne-izolacje.pl Znajdziemy odpowiednie rozwiązanie
Proszę zapoznać się z ofertą www.nowoczesne-izolacje.pl Znajdziemy odpowiednie rozwiązanie
Dziękuje za porde i link ......ale tam nie ma opcji na izolację na drewno.
-
kamil-otwock
- Początkujący

Witam,
Mój znajomy miał podobny problem, męczył się z tym przez kilka lat, miał tysiące super rad i wykonawców zapewniających solidność swoich prac. Trzy lata temu podczas zakończenia budowy mojego domu opowiedział o tym Panu Emilowi-(właściciel firmy budującej mój dom). Nie wiem ile kosztowała go ta robota i w jaki sposób dokładnie wykonali izolacje jego drewniaczka ale na pewno udało się docieplić i jest zadowolony z ich usług tak jak i ja( konkretni ludzie znający sie na budownictwie).
Jeżeli nadal nie znalazła Pani rozwiązania to mogę podać namiary na tą firmę-Może oni rozwiążą problem. (działają na terenie woj Mazowieckiego)
Pozdrawiam,
Mój znajomy miał podobny problem, męczył się z tym przez kilka lat, miał tysiące super rad i wykonawców zapewniających solidność swoich prac. Trzy lata temu podczas zakończenia budowy mojego domu opowiedział o tym Panu Emilowi-(właściciel firmy budującej mój dom). Nie wiem ile kosztowała go ta robota i w jaki sposób dokładnie wykonali izolacje jego drewniaczka ale na pewno udało się docieplić i jest zadowolony z ich usług tak jak i ja( konkretni ludzie znający sie na budownictwie).
Jeżeli nadal nie znalazła Pani rozwiązania to mogę podać namiary na tą firmę-Może oni rozwiążą problem. (działają na terenie woj Mazowieckiego)
Pozdrawiam,
Aby konkretnie coś doradzić, to potrzeba znać więcej szczegółów o konstrukcji domu. Ściany, fundamenty, dach, okna, mostki termiczne. Bez tych informacji każda porada będzie tyle warta, co wróżenie z fusów.*Anka pisze:Dziękuję bardzo za rady.