Ugięcie podłogi po ciężarem paneli?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Ugięcie podłogi po ciężarem paneli?
Planuję położyć panele podłogowe w salonie. Podłoga ma wymiary około 5,5mx3,4m. Jest drewniana, deski położone na legarach które wiszą na podłożem. Czy mam liczyć się z tym że pod wpływem ciężaru paneli (kilkaset kg) podłoga się odkształci i będzie problem?
Re: Ugięcie podłogi po ciężarem paneli?
To z czego te panele, że będą ważyć kilkaset kg?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Grube panele mogą ważyć około 200 kg. Kiedyś liczyłem w sklepie. Teraz nie mogę znaleźć w necie.
-
IWB
ciekawe jakie to panele ( może słoneczne...) kilkaset kilo to waży wylewka betonowa zbrojona a nie wiórowy panel z tektury
Podłoga się na pewno nie ugnie pod panelami. W mojej kamienicy co druga osoba, łącznie ze mną, tak ma zrobione, żeby się nie męczyć ze zrywaniem desek. Niektórzy też płyty OSB kładą.
Wgnieść może się co najwyżej panel, jeśli podłoga na której położysz będzie nierówna a sam panel kiepski. U nas jest balterio, włoska firma.
Wgnieść może się co najwyżej panel, jeśli podłoga na której położysz będzie nierówna a sam panel kiepski. U nas jest balterio, włoska firma.
No dokładnie,tutaj nie ma sie w sumie czego obawiać. Podłoga na pewno nie popęka ani też nie ugnie się pod ciężarem paneli,to można wykluczyć. Możesz spokojnie kłaść panele,będziesz to robił sam?
www.Spednet.pl
www.Spednet.pl
Tak. Sam. Trochę się obawiam nierówności podłogi.
A nie myślałeś, żeby najpierw podobijać deski do legarów albo płytę osb położyć i na to panele dopiero?
no tak, osb wydaje sie tu jedynym rozsadnym rozwiazaniem.
jak nierownosci nie sa jakies straszne, to wystarczy polozyc grubsza pianke, folię i panele. i starczy.
Wydaje mi sie, ze płyta bedzie jednak przesada, starcza porządne panele i pianka. a balterio ma teraz jakąś promocję nawet: http://www.mardom-sp.pl/