Problem z podłączeniem oświetlenia - stara kamienica

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

patryk_poznan
Początkujący
Początkujący

Problem z podłączeniem oświetlenia - stara kamienica

Post autor: patryk_poznan »

Witam . Zawitałem tutaj do was bo jestem zdesperowany :D .
Zrobiłem u mojej matuli mały remoncik pokoju wraz z oświetleniem - ogólnie nowe 4 pkt światła . Lecz ktoś mi doradził że mam pociągnąć te 4 końce przewodów (od pkt światła) do puszki ale zapomniał dodać że mam pociągnąć również zasilanie do puszki (od włączników) .
Myślałem że wystarczy to jakoś zmostkować do tego starego przewodu co zpalało kiedyś światło . Lecz nic z tego

Teraz krok po kroku z elektrycznych czynności
1. od każdego z 4 pkt na suficie , które się najbliżej znajdują włączników pociągnałem przewody właśnie do właczników
2 przewód w suficie który włączał lampe zkostkowałem osobno
3 próbuje podłączyć nowe przewody do tego "starego przewodu " w puszce i wszystko migało
4 więc stary przwód wcześniej zkostkowany w suficie podłączyłem do 1 z pkt światła - i tu po zmostkowaniu przewodów w puszce światło się zapaliło :) (to akurat główne światło ) więc 1 z przewodów w puszce odpowiadający właśnie za ten pkt dostał prąd - więc go zaizolowałem i schowałem
5 znajmomy powiedział że musze doprowadzić nowe zasilanie do pozostałych 3 pkt .
Więc tak zrobiłem

I teraz trochę rysunków proszę się nie śmiać:)
rozłożenie światła pkt na włączniki :)

Obrazek
gówne światło to te niebieski pkt

próba podłącznia

Obrazek
może tu bardziej zrozumiecie :)
Obrazek
i tu jak podłącze jest ok lecz pamiętając że w puszce mam ten wykorzystany stary przewód co nim własnie zapalam główne światło

jak widzicie na przed ostatnim załączniku jedno wejście w włączniku jest puste - jak podłączam ten stary przewód pod miejsce puste we włączniku i a niebieski mostkuje z pozostałymi wszystko mi miga . Proszę pomóżcie . najlepiej jak rozrysujecie mi to jak dziecku :)

Dziękuje i pozdrawiam

patryk_poznan
Początkujący
Początkujący

Re: Problem z podłączeniem oświetlenia - stara kamienica

Post autor: patryk_poznan »

EDIT już nie aktualne poradziłem sobie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”