Pukanie w jednym grzejniku podczas zamykania przez regulator
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pukanie w jednym grzejniku podczas zamykania przez regul
no niestety..dalej puka gow** jeb*** (sry juz mnie nosi;/)
jesli skrece jeszcze bardziej to zamykam obieg praktycznie calkowicie...
zostaje kupic elektryczna glowice, pytanie czy kazda zamyka grzejnika (na zasadzie 0/1 - otwarcie/zamkniecie) czy "przymyka" jak te normalne...
jesli skrece jeszcze bardziej to zamykam obieg praktycznie calkowicie...
zostaje kupic elektryczna glowice, pytanie czy kazda zamyka grzejnika (na zasadzie 0/1 - otwarcie/zamkniecie) czy "przymyka" jak te normalne...
Testowałem 4 głowice Salus, Honeywell, i dwie dostępne w OBI. Te ostatnie to kicha w nocy jakby stado komarów latalo po pokoju. Najcichsza z nich to honeywell (najtaniej w Castoramie) Salus ma też podobne funkcje jak H tyle że ma podświetlany ekran i pokazuje w jakiej pozycji jest aktualnie zawór. H ma bardziej zaawansowane funkcje uczy się samodzielnie o ile wcześniej ma otworzyć zawór żeby o zadanej godzinie była zaprogramowana temperatura. Dodatkowo obie mają funkcję całkowitego otwarcia lub zamknięcia oraz funkcję częściowego przymykania.
A nie prościej wyregulować grzejniki na nastawach wstępnych na wkładkach?
witam ponownie,
z zalem informuje,ze zakup glowicy elektronicznej (danfoss eco living) nie pomogl. Z tego co sie dowiedzialem ta glowica wcale nie ma opcji 0/1 (zamknij/otworz) tylko domyka jak normalna;/
sproboje pokrecic ta nastawa..
ps. jestem otwarty na propozycje jesli jeszcze jakies sa
z zalem informuje,ze zakup glowicy elektronicznej (danfoss eco living) nie pomogl. Z tego co sie dowiedzialem ta glowica wcale nie ma opcji 0/1 (zamknij/otworz) tylko domyka jak normalna;/
sproboje pokrecic ta nastawa..
ps. jestem otwarty na propozycje jesli jeszcze jakies sa
wymień wkładkę zaworową
wkładka wymieniona - efektu brak ;/
Bolas: "Dodatkowo obie mają funkcję całkowitego otwarcia lub zamknięcia"
To z pewnością rozwiąże problem - jeśli tylko byłaby zamknięta/otwarta to nie ma pukania - pytanie mam jednak jakie konkretnie modele mają tą funkcje?
To z pewnością rozwiąże problem - jeśli tylko byłaby zamknięta/otwarta to nie ma pukania - pytanie mam jednak jakie konkretnie modele mają tą funkcje?
Ściągnij sobie instrukcję Salusa jeżeli dobrze pamiętam w ustawieniach serwisowych jest możliwość ustawienia dokładności domykania bolca a w Honeywellu należy wyłączyć "uczenie się" głowicy. Ponieważ w tym drugim wypadku głowica zapamiętuje jak szybko nagrzewa się pokój i sama ustawia sobie minimalny przepływ w grzejniku oraz czas między otwarciem zaworu a godziną o której temperatura ma być ociągnięta.
Re: Pukanie w jednym grzejniku podczas zamykania przez regulator
Cześć.
Czy udało się komuś w sposób pewny rozwiązać ten problem? W szczególności pytanie do autora wątku.
Czy udało się komuś w sposób pewny rozwiązać ten problem? W szczególności pytanie do autora wątku.
Re: Pukanie w jednym grzejniku podczas zamykania przez regulator
Mam identyczny problem, w nowym domu 7 grzejników, a w dwóch stukanie podczas próby zamykania zaworu przez głowicę, ale tylko wtedy kiedy pozostałe pięc pięć grzejników nie pracuje.
Zamieniałem głowice termostatyczne miejscami, ale problem zawsze pozostawał przy grzejnikach. Próbowałem różnych nastaw wstępnych na zaworach. Wkładki były wymieniane. Ostatnio przykręciłem również powrót oraz zasilanie u dołu grzejnika (może powinienem tylko powrót jak to radził ekspert na forum?), ale nic nie pomaga.
Zamieniałem głowice termostatyczne miejscami, ale problem zawsze pozostawał przy grzejnikach. Próbowałem różnych nastaw wstępnych na zaworach. Wkładki były wymieniane. Ostatnio przykręciłem również powrót oraz zasilanie u dołu grzejnika (może powinienem tylko powrót jak to radził ekspert na forum?), ale nic nie pomaga.