Prośba o pomoc do ekspertów :)

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Dusia
Początkujący
Początkujący

Prośba o pomoc do ekspertów :)

Post autor: Dusia »

Witam serdecznie
jestem studentką Architektury Wnętrz,
ponieważ na studiach nie poruszamy tematu hydrauliki postanowiłam
dokształcić się na własną rękę, aby w przyszłości nie popełniać błędów projektowych.
Z góry uprzedzę, że pytania mogą się wydać banalne ale moja wiedza na temat hydrauliki jest znikoma
więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Moje pytanie odnosi się do poniższej łazienki zlokalizowanej w bloku mieszkalnym.
Zaproponowany układ łazienki posiada miskę WC na przeciwko pionu kanalizacyjnego (kwadrat w prawym dolnym rogu). Czy takie rozwiązanie jest w ogóle możliwe skoro miska znajduje się na innej ścianie niż pion? A jeśli jest możliwe to bardzo proszę o podpowiedź w jaki sposób można to rozwiązać?

Pozdrawiam ciepło
Dusia
Obrazek

konieczny-jackowska
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc do ekspertów :)

Post autor: konieczny-jackowska »

Miska ustępowa nie może być tak daleko od pionu kanalizacyjnego, takie rozwiązanie się nie sprawdzi, trzeba dodać pion albo przenieść miskę ustępową tam gdzie jest umywalka.
BTW: Te rysunki urządzeń sanitarnych to własny pomysł czy tak was uczą na architekturze?

wiwa
Aktywny
Aktywny

Post autor: wiwa »

Wg normy, to miska ustepowa powinna być oddalona od pionu ( który posiada rurę wywiewna wyprowadzona ponad dach) max 1,0m. Jeśli jest dalej należy zastosować dodatkowe odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego, co się z dodatkową dekoracją w postaci rur.
W tym przypadku architekt w ogóle nie czuje instalacji sanitarnych. Miska ustępowa powinna być w miejscu umywalki.
wiwa

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

...lub w miejscu krzesła.
Lubię niekiedy wprowadzić troszkę zamieszania w takie dyskusje ponieważ aktualnie na rynku mamy tyle urządzeń że taka ubikacja może być nie tylko oddalona od pionu ale także poniżej poziomu przyłącza kanalizacyjnego. Wystarczy zastosować agregat podnoszący do WC np firmy SFA i możemy umieszczać urządzenia sanitarne praktycznie gdzie nam się podoba. Jest tylko jeden minus urządzenia są dość głośne podczas pracy - ale jest to rozwiązanie dla kapryśnych klientów.
Mam nadzieję że troszkę rozjaśniłem pani sytuację.

konieczny-jackowska
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: konieczny-jackowska »

Ja jestem za prostymi rozwiązaniami, po co generować dodatkowe niepotrzebne koszty. A co do norm to są przydatne, ale jakby się uparł to nie ma obowiązku się do nich stosować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”