ściana działowa przy podciągu czy można wyburzyć

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
romesds87
Początkujący
Początkujący

ściana działowa przy podciągu czy można wyburzyć

Post autor: romesds87 »

Witam,

Mam problem, chcę wyburzyć sciankę działową jednak z tego co się dowiedziałem jest ona przy czymś co zwie się podciągiem. Skontaktowałem się ze znajomym, który siedzi trochę w budowlance i powiedział mi że gdy ją wyburzę sąsiadowi nade mną może popękać podłoga. Nie chce mi się troche w to wierzyć ponieważ ścianka ta ma 7 cm grubości, dokładnie jedna cegła położona na boku! Jestem w tych sprawach zielony dlatego proszę was o pomoc co o tym sądzicie? Dodam że jest to stara kamienica, budynek 4 piętrowy. A oto zdjęcie: chodzi dokładnie o tę scianę za podciagiem( nie zamierzam ruszać podciągu.

Obrazek

mppa
Początkujący
Początkujący

Re: ściana działowa przy podciągu czy można wyburzyć

Post autor: mppa »

Witam,
Jeśli podciąg jest dobrze zaprojektowany, ściankę działową można wyburzyć i nic nikomu nie popęka. Ściany działowe nie pełnią w budynku funkcji konstrukcyjnej, a jedynie kształtują wnętrze.
Przed przystąpieniem do wyburzania, niezbędna jest jednak analiza projektu budowlanego.
Pomijam tu kwestie formalno-prawne.

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: ściana działowa przy podciągu czy można wyburzyć

Post autor: laik2304 »

Fajnego masz kolegę w budowlance, 7 cm działówka podtrzymuje podciąg - pewnie ma chłopina firmę jeszcze.

Pozdrawiam
Dawid2304

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”