Witam , zakupiłem z żoną dużą posesję na której stoi dom wybudowany po 1939r - taka opinia rzeczoznawcy, dom jest o powierzchni około 120 metrów powierzchni użytkowej , częściowo podpiwniczony od wnętrza piwnicy widać sklepienia ceglane jak i ściany z cegły wydają się być w porządku , nie mam pojecia jaki jest pod nim fundament i czy w ogóle jest, prawdopodobnie mogę się spodziewać pod resztą domu kamieni okrąglaków lub też faktycznej cegły . Nie jestem budowlańcem i nie znam się na tej robocie niemniej jednak drodzy forumowicze , chciałbym Was prosić o pomoc przede wszystkim od czego zacząć , jak poprowadzić prace , w jaki sposób je rozpocząć , od czego zacząć , jakiej izolacji użyć itp .
Ps. na ścianach nie widać wilgoci, jednak teraz pokazała się woda w piwnicy która nie ma podłoża betonowego .
Bardzo bym prosił o pomoc w tym zakresie , z góry dziękuję za poświęcenie chwili czasu . pozdrawiam.
MOże macie jakieś wskazanie co do ekip mogących wykonać takie prace w rejonie dolnego śląska - oława i okolice , jaki koszt takiej robótki .
stary dom
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: stary dom
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theaterjarecki2 pisze:, jakiej izolacji użyć itp .
Ps. na ścianach nie widać wilgoci, jednak teraz pokazała się woda w piwnicy która nie ma podłoża betonowego .
Bardzo bym prosił o pomoc w tym zakresie , z góry dziękuję za poświęcenie chwili czasu . pozdrawiam.
MOże macie jakieś wskazanie co do ekip mogących wykonać takie prace w rejonie dolnego śląska - oława i okolice , jaki koszt takiej robótki .
a na takich pracach najlepiej się zna na tym forum IWUBE i MTW
http://www.iwb.waw.pl/
http://www.mtw-orle.pl/
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Enerbau dzięki za reklamę 
do pytającego
odpowiedzi "ad choc" proszę nie oczekiwać jak pisałem na maila poproszę o nr tel. oddzwonię .
zanim zacznie się leczyć najpierw pacjenta trzeba zbadać .
z jakimi kosztami należy się liczyć - nie 5 zł to z całą pewnością
jaka technologia ? - każda skuteczna i dopasowana do obiektu
od czego zacząć ? w zasadzie pierwszy krok wykonałeś zupełnie poprawny nabyłeś wiedzę ze da się to zabezpieczyć .
jedyna poprawka do określenia robótka - chciałbym aby tak było ale niestety jest zgoła odmiennie.
Pozdrawiam
do pytającego
odpowiedzi "ad choc" proszę nie oczekiwać jak pisałem na maila poproszę o nr tel. oddzwonię .
zanim zacznie się leczyć najpierw pacjenta trzeba zbadać .
z jakimi kosztami należy się liczyć - nie 5 zł to z całą pewnością
jaka technologia ? - każda skuteczna i dopasowana do obiektu
od czego zacząć ? w zasadzie pierwszy krok wykonałeś zupełnie poprawny nabyłeś wiedzę ze da się to zabezpieczyć .
jedyna poprawka do określenia robótka - chciałbym aby tak było ale niestety jest zgoła odmiennie.
Pozdrawiam
-
IWUBE
POMIAR BUDYNKU
- budowy konstrukcyjnej ścian i murów, grubość ściany, rodzaj muru, rodzaj zaprawy murarskiej wewnątrz muru i na powierzchni zewnętrznej
stan powierzchni muru, nierówności (ubytki),zanieczyszczenia
zawartość wody, obciążenia wodą bezciśnieniową lub wywierającą parcie hydrostatyczne, podciągane kapilarne, kondensacja kapilarna, wilgotność cegieł, kamieni, zaprawy, spoin oraz tynków
zawartość soli ilościowa i jakościowa, analiza soli w przekroju muru, w cegle, zaprawie murarskiej i tynkarskiej
koncepcja użytkowania, przewidziany sposób użytkowania obiektu, temperatura, wilgotność i ich zmiany, klimatyzacja, emisje i obecność pary wodnej
- sporządzenie opisu uszkodzeń rodzaj położenie rozmieszczenie i rozmiary
rozpoznanie oznak zawilgocenia, np. przebarwienia, ślady zawilgocenia, wykwity pleśni i procesy gnilne
rozpoznanie deformacji/odkształceń i ustalenie czy proces uległ już zakończeniu
dokumentacja zdjęciowa poglądowa i szczegółowa
opinia dotycząca odprowadzenia wód powierzchniowych i opadowych w tym układ drenażowy, szczelność rur spustowych i rynien dachowych
Nie ma za co. Lepiej, żeby człowiekowi pomógł ktoś, kto ma pojęcie, wiedzę i doświadczenie a nie byle partacz, który swoimi złotymi myślami wprowadzi w jeszcze większe kłopoty.MTW pisze:Enerbau dzięki
Nie po to izolujemy, by robić centralne.