Sciana trójwarstwowa na starym domu

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
GrzegorzS
Początkujący
Początkujący

Sciana trójwarstwowa na starym domu

Post autor: GrzegorzS »

Witam . Temat może niezbyt precyzyjny , dlatego postaram się wyjaśnić o co mi chodzi . Mam stary dom na działce który składa się z dwóch części drewnianej i murowanej . Część drewnianą chciałbym zburzyć a częśc murowaną , która jest z lat 60 chciałbym wykorzystać do rozbudowy domu . Ściany w domu chciałbym wykonać w technologii 3 warstwowej . Pytanie moje jest , czy jest mozliwość dolania fundamentów do domu na potrzebną grubość , to jest około 22 cm ( 12 cm styropian i cegła ) Trochę poczytałem o podlewaniu fundamentów , ale w tym przypadku ścian nie chciałbym ruszać tylko je pogrubić . Mam dylemat ponieważ dom jest uzbrojony w prąd kanalizację i burzenie go to niestety ścieżka zdrowia z zezwoleniami i mapkami .
Inna opcja , to rozbudowanie domu wokół starego , tak by później można było to wśrodku zburzyć . Czy jest to możliwe w ramach rozbudowy ??

oleyu
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Sciana trójwarstwowa na starym domu

Post autor: oleyu »

Możesz zrobić wszystko, ale i tak pierw musisz zrobić projekt przebudowy i uzyskać pozwolenie.
Co do samej rozbudowy, to się zastanów czy jest sens inwestowania dużych pieniędzy w taką inwestycję. Moim zdaniem, lepiej rozebrać istniejącą część i od nowa zrobić fundamenty, ściany, izolacje, itd. Przy remoncie starego budynku, aby dobrze zrobić izolacje przeciw wilgociowe, podbić fundamenty, wzmocnić ściany zapłacisz jak prawie jak za nowe. A efekt będziesz miał taki, że będziesz musiał się dostosować do istniejącego budynku a i tak nie wiadomo, czy gdzieś nie będzie fuszerki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”