Projekt domu "Przed kominkiem"
Re: Projekt domu "Przed kominkiem"
I. Ja się tu tylko udzielam... nie założyłam wątku.
II. nie strzelam takimi danymi z głowy, bo ich nie pamiętam - a od posiadania wiedzy na ten temat jest mój Mąż - ja wybieram kafelki i meble:)
III. Zdenerwowała mnie wypowiedź pana Tomasza na temat gwc itd, bo miałam wrażenie że próbuje mi na siłę udowodnić że się mylę... ale może to tylko moje babskie odczucie
instalacja c.o, -dane z projektu:
- zapotrzebowanie ciepła dla budynku 14206W
-temperatura zasilania/powrotu 70/55stopni
-opór hydrauliczny instalacji 11.0 kPa
-całkowity strumień wody w instalacji 0,82m3/h
-pojemność wodna instalacji 125,3l
-kocioł na gaz ziemny o mocy 18kW
Roczne zużycie gazu: dla 5 osób, c.o., ciepła woda i kuchenka gazowa
4471,0 m3/rok
Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne?
II. nie strzelam takimi danymi z głowy, bo ich nie pamiętam - a od posiadania wiedzy na ten temat jest mój Mąż - ja wybieram kafelki i meble:)
III. Zdenerwowała mnie wypowiedź pana Tomasza na temat gwc itd, bo miałam wrażenie że próbuje mi na siłę udowodnić że się mylę... ale może to tylko moje babskie odczucie
instalacja c.o, -dane z projektu:
4471,0 m3/rok
Czy jeszcze jakieś informacje są potrzebne?
Koszty utrzymania tego domu są porażające. Za gaz trzeba będzie zapłacić rocznie 10 500 zł.
Bez kosztów konserwacji , napraw i wymiany części zamiennych. Do tego dojdą jeszcze koszty energii elektrycznej potrzebnej dla pomp i całego zasilania w energię.
Dla przykładu w domu wzorcowym o powierzchni 135 m2, ogrzewanym energią elektryczną, całkowite zużycie energii roczne na ogrzewanie, CWU i wszystkich sprzętów domowych zasilanych energią elektryczną wyniosło w okresie od 20.04.2011 do 19.11.2012, 7583 kWh. Przy aktualnej cenie za energię elektryczną (0,62 zł brutto) wynosi to 4701 zł.
http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
Zakładając, że ogrzewanie pochłonęło 60 % energii elektrycznej, to koszt samego ogrzewania wyniósł
2820 zł w ciągu roku.
Bez kosztów konserwacji , napraw i wymiany części zamiennych. Do tego dojdą jeszcze koszty energii elektrycznej potrzebnej dla pomp i całego zasilania w energię.
Dla przykładu w domu wzorcowym o powierzchni 135 m2, ogrzewanym energią elektryczną, całkowite zużycie energii roczne na ogrzewanie, CWU i wszystkich sprzętów domowych zasilanych energią elektryczną wyniosło w okresie od 20.04.2011 do 19.11.2012, 7583 kWh. Przy aktualnej cenie za energię elektryczną (0,62 zł brutto) wynosi to 4701 zł.
http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
Zakładając, że ogrzewanie pochłonęło 60 % energii elektrycznej, to koszt samego ogrzewania wyniósł
2820 zł w ciągu roku.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Porównanie GWC z inverteraMagda SH pisze:I.
Zima
Strumień normatywny 130m3/h - rekuperator przy takim strumieniu ma 95% odzysku - podgrzanie tej ilości powietrza o 5 st. ( średnia temperatura w okresie grzewczym w Polsce to 0 st.C ) to 0.25kWh z czego odzyskamy 5% 0,0125kWh - biorąc pod uwagę, że wentylatory zużyją więcej przy GWC ( pokonanie dodatkowych oporów) - wynik jest raczej UJEMNY
Lato - chłodzenie - by z gwc uzyskać 2 kW mocy chłodniczej - trzeba przez GWC puścić 500m3/h czyli przy dobrych wentylatorach - 350W - Owe 2kW mocy chłodniczej rozłożą się na wszystkie pokoje - choć w pokojach od północy nie jest schładzanie potrzebne, a mniejsza ilość z i tak niewielkiej, na pokoje nasłonecznione - spowoduje, że odczuwalność będzie w praktyce żadna.
Pompa ciepła na prąd stały - jaka używam ma 350 W i COP 5.9 - czyli 2 kW mocy chłodniczej
Wentylacja pracuje na 15-18W !!!
Koszt montażu 3500zł - ( nie dotykałem się palcem ) koszt 2kW gwc - 6000 zł lub więcej
Zaletą jest, że chłodzenie skoncentrowane jest od południa - reku pośrednio odprowadzi część do pomieszczeń od północy.
Czyli - kompletny bezsens!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co do rekuperatora - NIE PO TO SIĘ GO MONTUJE, ŻEBY POTEM WYDAWAĆ NA CENTRALNE!!instalacja c.o, -dane z projektu:
4471,0 m3/rok
Ile m2 ma Pani do ogrzewania? ( bez garażu) , UE podaje, że przeciętny jej mieszkaniec zużywa 35litrów cwu dziennie - czy Pani planuje więcej i o ile?
My zamontujemy rekuperator żeby mieć świeże powietrze w domu, a przy okazji odzyskamy ciepło z domu i zaoszczędzonych na ogrzewaniu. Nie wiem jakie będzie zużycie wody...narazie jesteśmy sami a do wprowadzenia mogą pojawić się dzieci. Do ogrzania mamy 170m2.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gdyby dom był izolowany zgodnie z Polską Normą ( czyli najgorzej jak prawo pozwala ) i miał rekuperator - to przy 170m2 powinien zużywać 5100 kWh na ogrzewanie! Choć uważam, że nalezy izolować lepiej niż podają aktualne przepisy.
Przy pięciu osobach - najekonomiczniej prezentuje się zasobnik cwu zintegrowany z pompą ciepła - przy zużyciu 70 litrów cwu na osobę dziennie przez 330 dni ( zakładam, że miesiąc nie ma nas w domu) - daje to 115m3 ciepłej wody - koszt ogrzania 920 zł
Czyli przy niecentralnym systemie ogrzewania prądem - 5100 kWh x 0.53zł = 2700 zł + roczny koszt cwu przy dużym zużycie 920 zł = daje nam to 3620 zł
Koszt założenie niecentralnego ogrzewania podłogowego ( z grzejnikami byłoby taniej) w całym domu to 16 000 zł brutto koszt 300 litrowego zasobnika z pompą ciepła 8000zł
Całość 24000zł
Jaki jest sens stosować tak mało sprawne systemy gazowe?
Przy pięciu osobach - najekonomiczniej prezentuje się zasobnik cwu zintegrowany z pompą ciepła - przy zużyciu 70 litrów cwu na osobę dziennie przez 330 dni ( zakładam, że miesiąc nie ma nas w domu) - daje to 115m3 ciepłej wody - koszt ogrzania 920 zł
Czyli przy niecentralnym systemie ogrzewania prądem - 5100 kWh x 0.53zł = 2700 zł + roczny koszt cwu przy dużym zużycie 920 zł = daje nam to 3620 zł
Koszt założenie niecentralnego ogrzewania podłogowego ( z grzejnikami byłoby taniej) w całym domu to 16 000 zł brutto koszt 300 litrowego zasobnika z pompą ciepła 8000zł
Całość 24000zł
Jaki jest sens stosować tak mało sprawne systemy gazowe?
Agawa, Malutka,
jak tam u was postępy? kiedy się wprowadzacie?? wyślijcie jakieś zdjęcia wnętrz... proszę... my jesteśmy na etapie instalacji... i jeszcze dużo przed nami.
Pozdrawiam i czekam na wiadomości:)
jak tam u was postępy? kiedy się wprowadzacie?? wyślijcie jakieś zdjęcia wnętrz... proszę... my jesteśmy na etapie instalacji... i jeszcze dużo przed nami.
Pozdrawiam i czekam na wiadomości:)
Cześć Wszystkim!
Widzę,że dużo osób buduje nasz ukochany Przed Kominkiem:) Cieszy mnie to bardzo! Prześledziłam forum od pierwszej strony i fajnie,że większość z Was może podzielić się doświadczeniami. My dopiero zaczynamy, fundamenty wylaliśmy w październiku, a teraz zaczynamy murować w górę. Mam kilka pytań i byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. Zastanawiamy się jeszcze nad stropem- żerań czy strop drewniany, gdyż nie będziemy użytkować poddasza. Widziałam że Magda SH ma strop drewniany,--Czy musiałaś robić dodatkowe spinanie ścian?? My osobiście bardzo chcemy drewniany, ale Pan dekarz odradził nam ze względu na działanie rozpychające. Byłabym bardzo wdzięczna również za orientacyjny koszt tegoż stropu.
Widzę,że dużo osób buduje nasz ukochany Przed Kominkiem:) Cieszy mnie to bardzo! Prześledziłam forum od pierwszej strony i fajnie,że większość z Was może podzielić się doświadczeniami. My dopiero zaczynamy, fundamenty wylaliśmy w październiku, a teraz zaczynamy murować w górę. Mam kilka pytań i byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. Zastanawiamy się jeszcze nad stropem- żerań czy strop drewniany, gdyż nie będziemy użytkować poddasza. Widziałam że Magda SH ma strop drewniany,--Czy musiałaś robić dodatkowe spinanie ścian?? My osobiście bardzo chcemy drewniany, ale Pan dekarz odradził nam ze względu na działanie rozpychające. Byłabym bardzo wdzięczna również za orientacyjny koszt tegoż stropu.
Cześć Wszystkim!
Witaj Magda, twój dekarz miał rację że mury mogą się rozpychać ale stosuje się po to belki stalowe łączące ściany. Koszt stali na strop w naszym przypadku to ok 6500zł a drewno ok 3000zł, do tego trzeba doliczyć wełnę do ocieplenia, płyty kartonowo-gipsowe na sufity i podłogę na strychu wyłożyć jakimiś płytami żeby móc po nich chodzić. kosztu tych płyt i wełny nie znam bo jeszcze tego nie robiliśmy. Z tego co się orientuję to koszt stropu lanego był wyższy. Jak znajdę to wyślę Ci rysunek tego stropu, jakie było ułożenie belek itd.
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość
Znalazłam... to jest poglądowy rysunek naszej architekt... zdjęcie jest mało czytelne więc wyślij mi swojego maila na priv to wyślę lepsze:)

Witajcie, dorzuciłam do galerii wstępny projekt kuchni, w której nie zgadzają się kolory - bo dolne szafki będą w kolorze ciemny orzech a wysoka zabudowa biel ale złamana - śmietankowa:) kolor ścian i sufitu też nie jest ustalony. wrzuciłam też kilka zdjęć okien... Pozdrawiam
https://picasaweb.google.com/1005455988 ... stKo5MryKQ#
https://picasaweb.google.com/1005455988 ... stKo5MryKQ#
Witam,
po latach szukania zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt.
Czy możecie podzielić się jaki jest koszt postawienia budynku w stanie surowym zamkniętym.
w tym roku chcemy uporządkować działkę i postawić podmurówkę oraz jak starczy funduszy to mury.
pozdr.
po latach szukania zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt.
Czy możecie podzielić się jaki jest koszt postawienia budynku w stanie surowym zamkniętym.
w tym roku chcemy uporządkować działkę i postawić podmurówkę oraz jak starczy funduszy to mury.
pozdr.
Halo!!!! witam i chciałam Was wszystkich obudzić z tego snu zimowego, na który wszyscy chyba zapadli, bo cisza juz tutaj od niepamiętnych czasów
A więc mamy juz wiosnę, więc meldować się po kolei jak postepy z Waszymi domkami. Piszcie i dodajcie zdjęcia
My czekamy na papiery, ale jest szansa, że ruszymy w lipcu. Pozdrawiam
Witaj Nady,
Melduję się:) My już obudziliśmy się z zimowego snu i zdążyliśmy zrobić instalacje wewnętrzne: kanalizację, wodę i prąd. Czekamy na tynki!!!! W czerwcu będę mogła się już pochwalić. A potem podłogówka i wylewki...
Halo, halo, drodzy budowniczy naszego "przed kominkiem" dajcie znać jak u was:)
Pozdrawiam - Magda
Melduję się:) My już obudziliśmy się z zimowego snu i zdążyliśmy zrobić instalacje wewnętrzne: kanalizację, wodę i prąd. Czekamy na tynki!!!! W czerwcu będę mogła się już pochwalić. A potem podłogówka i wylewki...
Halo, halo, drodzy budowniczy naszego "przed kominkiem" dajcie znać jak u was:)
Pozdrawiam - Magda