SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

caxap77
Początkujący
Początkujący

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: caxap77 »

W sobotę wgrałem nowy soft do mojej Cobry.
Moje spostrzeżenia: na pewno obsługa jest prostsza ponieważ dokonujemy regulacji procesu spalania za pomocą jednego parametru zwiększając bądź zmniejszając moc kotła. Mam natomiast uwagi co do samej regulacji na nowym sofcie, otóż przy pracy na oryginalnym sofcie (wersja 31) po kliku godzinach od rozpalenia kotła krzywa temperatury była niemalże linia prostą, przy nowym sofcie niestety ale mam sinusoidę o amplitudzie około +/- 2 stopnie, ponadto okresowo dmuchawa się całkowicie wyłącza czego nie było przy starym sofcie - wówczas dmuchawa pracowała ciągle, czasem na bardzo niewielkich obrotach. Jak na mój rozum laika, przedtem było lepiej choć być może obecny stan rzeczy jest spowodowany niewłaściwym ustawieniem ww. parametru do regulacji procesem spalania. Będę eksperymentował, zawsze w końcu mogę wrócić do oryginalnego softu.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Jak tam cexap77 ta drobna poprawka?

Ja od dzisiaj jade na wersji testowej z pogodówką, jeszcze przez święta nie rozsyłam, bo być może będa drobne zmiany wyświetlania lub wprowadzanych danych do czujnika pogodowego.

Aktualnie jest to jedna prosta korekcja krzywej grzewczej.
Jutro może wkleję fotki jak to wygląda, mam na innym kompie a on już wygaszony...

8)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak tam cexap77 ta drobna poprawka?

Ja od dzisiaj jade na wersji testowej z pogodówką, jeszcze przez święta nie rozsyłam, bo być może będa drobne zmiany wyświetlania lub wprowadzanych danych do czujnika pogodowego.

Aktualnie jest to jedna prosta korekcja krzywej grzewczej.
Jutro może wkleję fotki jak to wygląda, mam na innym kompie a on już wygaszony...

8)

caxap77
Początkujący
Początkujący

Jarecki, dopiero dziś miałem możliwość zainstalowania nowego softu także na chwilę obecną niewiele mogę powiedzieć. W następną sobotę jak będę znów na budowie to przejrzę historię pracy kotła i dam znać czy nowy soft pomógł coś na wahania temperatury.

Marek7979
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marek7979 »

Witam
Już prawie jestem zdecydowany na skam- p 12kw ,mam tylko pytanie z jakich blach zrobiony jest ten kocioł czyli płaszcz zew. i wew. (brak takich informacji na stronie producenta) jaka jest jego budowa przy górnym wyjściu spalin

Dziękuje i Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Blachy zewn. nie mające kontaktu ze spalinami 4mm (część innych producentów stosuje 3mm)
Wewn. 5 i 6mm

Budowa z czopuchem do tyłu w ostatnim kanale są pionowe belki tzw grill spalinowy
Obrazek
Przy wyjściu górnym jest to niemożliwe, więc w jego miejsce kanał niżej w poprzek są wspawane tzw opłomki

Napisz na maila firmowego sekom@sekom-pleszew.com.pl a otrzymasz proste szkice konstrukcyjne obu wersji

caxap77
Początkujący
Początkujący

Jarecki, dzięki za nowy soft w wersji z pogodówką ale obawiam się, że już w tym sezonie go nie wypróbuję - w sobotę wyłączam kocioł. Co do zmodyfikowanego softu w wersji S to niewiele mogę powiedzieć - co prawda kocioł spalił mniej ekogroszku ale też temperatura zewnętrzna była wyższa tak więc myślę, że testy trzeba odłożyć na październik/listopad.
W kotle paliłem od stycznia aż do teraz i jak wcześniej napisałem ponieważ dom jest w trakcie budowy kocioł był ustawiony na 40 stopni Celsjusza. Zauważyłem, że ta temp. na kotle będzie wystarczająca żeby mieć w domu około 20 stopni podczas gdy temperatura zewnętrzna oscyluje około +5 do -5 stopni. Poniżej tej temperatury zewnętrznej musiałbym odpowiednio skorygować temp. kotła w górę aby mieć pożądaną temp. powietrza w domu - to oczywiste. Trochę obawiam się o to, że mój kocioł przez większość czasu będzie pracował na temp. 40-45 stopni i że go w ten sposób stosunkowo szybko 'wykończę'. Pamiętam Jarecki, że swego czasu gdzieś pisałeś, że przy ciągłym ruchu spalin nie ma problemu z korozją niskotemperaturową (popraw mnie jeśli coś pomieszałem) i że nie ma konieczności instalacji zaworu 3d/4d. Jakbyś mógł jeszcze raz się do tego odnieść byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak korzystamy z węgla kamiennego i jest on suchy, to wodny punkt rosy jest w granicy temp. 37-42st.C

Kolejnym czynnikiem jest temp. spalin, punkt rosy spalin może powstawać <100st.C, dla przykładu kocioł 17kW na mocy znamionowej osiągał 170st.C, na mocy 4,6kW 102st.C....

Zjawisko niekorzystne widac wzrokowo- wytrącają się kropelki wody bliżej wyjścia kominowego,
ja u siebie w domu najniżej ustawiam 43-44st.C. Podobnie paliłem wcześniej na kotle zasypowym, miałowym, przez 16-17lat....,

To co ważne, nie tylko temp. jest ważna, ale także stopień wykorzystania mocy na tej temp. zadanej (średnie temp. spalin).

Przy dobrze dobranym kotle, jak nie będzie się tylko kisił, to nie powinno być zjawisk negatywnych nawet na 43-44st.C.

kdarecki
Początkujący
Początkujący

Post autor: kdarecki »

Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowy na forum i zupełnie zielony omawianym temacie. Mam pytanie chyba przede wszystkim do Jareckiego. W zeszłym roku zrobiłem remont mieszkania (ok 56m2) mam w piwnicy kocioł PER EKO 9kw bez dmuchawy. W tym sezonie zacząłem mieć poważne problemy z kominem (średnica ok 15cm). Duże zraszanie. Pięciokrotnie zatkał się komin. Nie pomogło nawet mieszanie węgla kamiennego z koksem. Temperaturę na kotle starałem się utrzymywać w granicach 80 st. C. Z przyczyn rodzinnych mam potrzebą ciągłego palenia, aby w mieszkaniu zawsze było ciepło. Jednak w momentach gdy nie udawało mi się podtrzymać temperatury. prawie natychmiast zatykał się komin. od jakiegoś czasu zacząłem szukać małego kotła z podajnikiem. Wczoraj znalazłem stronę firmy SKAM-P. Bardzo zainteresował mnie kocioł SKAM-P Premium 7kW ewentualnie któryś ze SKAM-P Premium 12kW. I wreszcie moje pytanie; czy w moim przypadku zamontowanie któregoś z ww. kotłów jest możliwe i czy miałoby sens, czyli czy problem zraszania a tym samym zapychającego się komina zostałby wyeliminowany. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Dosyć szybko muszę podjąć decyzję o ewentualnej wymianie kotła ponieważ w najbliższym czasie muszę zakupić opał. Mieszkam w odległości ok 45km od Zgorzelca, gdyby ktoś w okolicy posiadał taki kocioł a zechciał go zaprezentować to z chęcią bym go obejrzał. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Darekk

wilkxt
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: wilkxt »

Co do mocy to 7kw, ja na 80m2 mam 12kw i przez sezon pracował z średnią mocą 3kw
pozdrawiam
tomek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Darekk

Kolega wilxt opisał jak ma u siebie. Podobna wielkość do ogrzania, wybrał 12kW

Mniejsza jednostka to 7kW.
Pytanie jest takie... kocioł ma być w piwnicy a mieszkanie jest na parterze, czy na piętrze?
Zalezy jaki odcinek trzeba wode popchnąc, bo to też sa jakieś straty na przesyle.

Kwestia sterownika:
można wybrać z Bruli i mieć sterowanie przez internet, ale trzeba wówczas ten internet sprowadzić do kotłowni.....

można wybrać z Irydem PID i do niego panel domowy, w zestawie jest przewód 20m, więc trzeba pociągnąć do mieszkania np. kanałem wentylacyjnym

Co do kotła przy 7kW można wybrać także z palnikiem ardeo z głowicą obrotową

Skam-P Premium 7kW z Irydem i palnikiem żeliwnym EWM-1 to w detalu 6100zł
Skam-P Plus 7kW z Irydem i palnikiem ardeo 6400zł

kdarecki
Początkujący
Początkujący

Post autor: kdarecki »

Mieszkanie jest na 1 piętrze, w mieszkaniu mam 4 grzejniki oraz podłogówkę w łazience, całe 6m2. Instalacja jest calutka nowa i chyba jest bardzo wydajna. Nie wiem też czy to dobrze, ale w piwnicy ma zainstalowany płytkowy wymiennik poprzez który ciepło jest przekazywane z układu otwartego (kocioł, zasobnik ciepłej wody) do układu zamkniętego (grzejniki i podłogówka w mieszkaniu).

Jeżeli chodzi o sterownik to czy jest możliwość zainstalowania sterownika umożliwiającego bezprzewodowe sterowanie pokojowe i czy na taką odległość zdawałoby to egzamin. Chciałbym uniknąć ponownego "rozkopywania mieszkania".

W kwestii palnika ardeo z głowicą obrotową to czy mógłbym prosić o króciutkie wyjaśnienie dlaczego warto się na niego zdecydować i czy przez swą dodatkową złożoność nie jest bardziej awaryjny?

Przepraszam, że zadaję wiele pytań, ale jestem kompletnym laikiem a nie chciałbym podjąć złej decyzji, nie będę mógł sobie także długo pozwolić na dokonywanie jakichkolwiek zmian czy przeróbek. Dlatego zakup musi być trafny.

Ponadto chciałbym wiedzieć jak wygląda kwestia transportu i montażu kotła. Mieszkam w powiecie zgorzeleckim woj. dolnośląskie. Ze specyfikacji pieca wynika że waży on ponad 300kg ale czy będzie możliwość przetransportowania takiego kociołka do piwnicy?
Darekk

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Wymiennik płytowy generuje straty i wymaga jakiejś mocy... nie jestem jednak instalatorem, więc nie potrafię tego dokładnie podać. Nie wiem jak duży jest zamontowany w Pana kotłowni.

Termostaty bezprzewodowe działają tylko jako uniwersalne, więc bez podglądu na pracę kotła i jego urządzeń, pozwalają tylko na programowanie temp. powietrza w pomieszczeniu, nie wiem też czy sygnał da radę przebić się z kotłowni na 1piętro.

Kabel można puścić wolnym kanałem wentylacyjnym np. do kuchni...

Konkretnie obrotowy ardeo nie jest awaryjny, ochrona patentowa jego rozwiązań obrotu biegnie od 2006r. Sprawdzony, dobrze radzi sobie z miałem. Zaletą jest łatwe czyszczenie strefy napowietrzania, w innych palnikach trzeba rozkręcać w kotle lub odrywać ze sliconu głowicę, tutaj jest dżwignia koło kosza. Ślimak jest tez z grubszego płaskownika 8mm jak inne wersje ze stalowym ślimakiem na rynku.

Druga opcja to model Premium, gdzie jest mały palnik żeliwny, z żeliwa odlany jest korpus, sam ślimak oraz palenisko. Tutaj jedynie po sezonie warto odkleic głowicę i wyczyścić strefe spalania/nadmuchu. Korzystniejszy kocioł cenowo, odlew ślimaka jest gruby.

Transport kurierem a montaż zlecić miejscowemu instalatorowi. Może kolega Karoka ma w Twoim regionie swojego instalatora, to zaproponuje usługę kompleksową.

KAROKA, masz swojego instalatora w powiecie zgorzeleckim? Mógłbyś koledze całość polecić?
Myślałem albo o zestawie z Irydem albo z Bruli, ale tutaj musiałby jakoś neta do piwnicy ściągnąć....

faceoff
Początkujący
Początkujący

Post autor: faceoff »

Jarecki

Co z nowym sterownikiem pokojowym do Iryda?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

faceoff pisze:Jarecki

Co z nowym sterownikiem pokojowym do Iryda?

Pozdrawiam
Testowałem ostatnio, zobacz tutaj:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/38892/3 ... torder=asc

Testowałem także czujnik spalin przy Irydzie.....

Muszą chłopaki z Prondu dopinać obudowę i mam nadzieję,że będę miał niedługo nowy panel w ofercie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”