Witam
Dzisiaj dowiedziałem się, że rury gazowe które doprowadzają gaz do mojej kuchenki są niezgodne z prawem z powodu ich średnicy, która wynosi 10 mm ( metr przed kuchenką jest redukcja na 15 mm oraz zawór i do kuchenki idzie dalej 15 mm ). jeżeli okaże się, że to niezgodne z prawem to co powinienem zrobić, gdzie zgłosić. Dodam, że jestem w trakcie remontu i wolałbym załatwić wymianę ( jeżeli będzie konieczna) niezwłocznie.
Proszę o rady
Pozdrawiam.
Wymiana instalacji ??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Raczej wymień podejście
Witaj!
Nie ma co się zastanawiać wymień rury będziesz miał spokój i pewność bezpieczeństwa
Nie ma co się zastanawiać wymień rury będziesz miał spokój i pewność bezpieczeństwa
A jakież to prawo określa średnice rur w instalacji gazowej? Co to ma wspólnego z bezpieczeństwem?
Średnice mają być takie, żeby zapewnić przed odbiornikiem wymagane ciśnienie gazu, to jest 20 mbar (+5-4 mbar, czyli 16-25 mbar) przy nominalnym przepływie gazu dla tego odbiornika. Jeżeli to wymaganie jest spełnione, to ten, kto Ci to powiedział, może Ci skoczyć. Edward4 również.
Średnice mają być takie, żeby zapewnić przed odbiornikiem wymagane ciśnienie gazu, to jest 20 mbar (+5-4 mbar, czyli 16-25 mbar) przy nominalnym przepływie gazu dla tego odbiornika. Jeżeli to wymaganie jest spełnione, to ten, kto Ci to powiedział, może Ci skoczyć. Edward4 również.