Jak prać oszczędnie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jak prać oszczędnie?
Pranie często kojarzy się ze znacznym zużyciem energii i wody. Są jednak sposoby na oszczędne pranie. Przeczytaj temat >>
Redakcja
Jak prać oszczędnie?
ja uważam, że pranie jasnych raeczy jak to robią niektórzy ludzie w temp. 30 40st. jest bez sensu poniewarz jasne rzeczy pierze się nie zależnie od tkaniny na 95st. ewentualnie na 60st. a ciemne tkaniny na 60st. takie jest moje zdanie
;]xD**
-
GlazuraStrzelin
- Zaawansowany

Re: Jak prać oszczędnie?
Moim zdaniem bardzo wiele zależy także od tego jak często pierzemy oraz który program ustalimy. Te dłuższe pobierają zdecydowanie więcej wody.
95 - to nie pranie, to gotowanie. Pierze się zazwyczaj zgodnie z tym, co na metce, chyba, że chcemy zmniejszyć sobie ciuchy. Bawełniane rzeczy pierzemy w temp. od 40 do 60stopni. w 90 st. prałam pieluchy tetrowe...daniel pisze:ja uważam, że pranie jasnych raeczy jak to robią niektórzy ludzie w temp. 30 40st. jest bez sensu poniewarz jasne rzeczy pierze się nie zależnie od tkaniny na 95st. ewentualnie na 60st. a ciemne tkaniny na 60st. takie jest moje zdanie
Mnie się wydaję, że najbardziej oszczędne pralki to te, które mają funkcję prania parowego. Już z litra wody pralka LG potrafi wytworzyć tyle pary, ze starczy na całe pranie. Poza tym silnik jest ważny jeśli mamy Direct Drive na przykład to nie ma co się o pobór energii martwić.