Instalacja co schemat

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

maniolx
Początkujący
Początkujący

Instalacja co schemat

Post autor: maniolx »

Witam wszystkich . Przymierzam się do kupna mieszkania w którym muszę założyć co . Piec chcę umieścić w piwnicy , natomiast mieszkanie znajduje się na drugim piętrze budynku z lat pięćdziesiątych . Poniżej zamieszczam plan mieszkania i mój schemat instalacji co (jak ja to widzę ) Prosiłbym doświadczonych monterów o korygację schematu . Co w nim zrobiłem żle , co trzeba poprawić . Gdzie przydałyby się rozdzielacze , gdzie powinien znajdować się zawór mieszający . Do tej instalacji przewiduję kupić kocioł 14 KW , natomisat moc grzejników jaka jest na schemacie jest obliczona na 120 WAT na metr kwadratowy . Całe mieszkanie ma ok 101 metrów kwadratowych .

Obrazek
Mirek

maniolx
Początkujący
Początkujący

Re: Instalacja co schemat

Widzę że nikt nie odpowiada . To zamieszczę jeszcze schemat instalacji jak ja to widzę . Dodam jeszcze że instalację chciałbym wykonać na miedzi , lub od piwnicy do mieszkania na miedzi a w mieszkaniu na alu pex . Pomiędzy mieszkaniem a piwnicą jest różnica 8 metrów . Chciałbym zapytać czy ten schemat jest poprawny , czy trzeba coś zmienić . Czy zawór mieszający może być zamontowany w piwnicy , tak blisko pieca oraz jakie średnice rur powinienem zastosować od piwnicy do mieszkania , a jakie już w mieszkaniu . Może chociaż teraz ktoś pomoże .

Obrazek
Mirek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

maniolx pisze:Widzę że nikt nie odpowiada .
Nikt nie odpowiada, bo dziś nikt tak archaicznych systemów nie instaluje. Dzisiaj stawia się na izolację i zminimalizowanie kosztów ogrzewania.

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

złoty szpadel za odpowiedź w temacie sprzed 9 miesięcy

i to jeszcze jaką ODPOWIEDŹ!

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Jak ci żal odbyt ściska, to idź do kibla i sobie ulżyj. Odchody przestaną uciskać na mózg i może zaczniesz myśleć.

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

Jeśli poziom Twojej kultury osobistej odpowiada Twojej fachowości, to współczuję Twoim klientom, choć patrząc po Twojej nachalności na forum, nie masz ich zbyt wielu.

maniolx
Początkujący
Początkujący

Adik nie szarp się z tym błaznem który potrafi odpowiedzieć tylko w taki sposób jak widać w jego poście. C O już dawno uruchomione i działa świetnie . A pan Enerbau niech sobie głowę zaizoluje , bo mu chyba podczas tej długiej zimy ją trochę za bardzo przewiało . Panie Enerbau taką odpowiedz jakiej pan udzielił to dostał bym od syna gdy miał trzy latka . I niech się pan już nie gorączkuje bo panu izolacje popękają .
Mirek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Gratuluję super ogrzewania. Zapewne w rozwiązaniu problemu pomogł 3 - letni syn.
Jaka szkoda, że AdiK dopiero w styczniu tego roku zarejestrował się na forum. Mógł przecież wcześniej to zrobić i pomóc Panu w potrzebie. Dziwne, że tylu specjalistów od CO obecnych na forum nie podjęjo się wcześniej tego zadania i nie udzieliło wskazowek jak ten problem rozwiązać?
Widocznie dali sobie na luz widząc w co moga się wpakować doradzając w tej sprawie.
A tak na marginesie, można zapytać o koszty ogrzewania? O koszty instalacji już nie będę pytał.
Mogę być błaznem, ale jeżeli ktoś próbuje ze mnie idiotę robić, to otrzymuje taką odpowiedź na jaką zasługuje i nie chodzi tu tylko o powyższy wpis do naszego komentarza w tym wątku :!:
Ludzie na poziomie nie muszą się ukrywać pod pseudonimami, tylko występują pod otwartą przyłbicą.
Odpowiadam za swoje słowa, a co do kultury osobistej, to nie ja zacząłem wojnę podjazdową pod wymyślonym nickiem i całą serią insynuacji, nie tylko w stosunku do mojej osoby. Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.
Janusz Otręba
Konsultant techniczny
Enerbau

aseba
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: aseba »

Az wtrące swoje 3gr :D Nie b,ędę komentował odpowiedzi pow. ale jeśli chodzi o Enerbau to rzeczywiście jest to żenujące... Wady i zalety form grzewczych znamy,ale elektrycznego,albo opp nie! Nie znamy wad,bo zalety tak. Czy na tym forum jest choć jedna osoba co mogła by powiedziec jakieś "ale"? 8)

maniolx
Początkujący
Początkujący

Słuchaj gościu . Nie ukrywam się pod żadnym wymyślonym pseudonimem . To jest moje przezwisko jakie miałem już od podstawówki i tak mi zostało do teraz . Nie muszę się przed nikim ukrywać , bo nie mam powodu . Nie wiem jak ciebie , ale mnie uczono że jak nie wiem to nie odpowiadam , a jak wiem to próbuję pomóc temu kto pytanie zadaje . A twoja odpowiedz cyt . " Nikt nie odpowiada, bo dziś nikt tak archaicznych systemów nie instaluje. Dzisiaj stawia się na izolację i zminimalizowanie kosztów ogrzewania. kon. cyt "
To co to jest za odpowiedz . Nie wnosi zupełnie nic . Wnioskuję z niej że powinienem ocieplić mieszkanie i nie muszę zakładać C O . Zresztą szkoda mówić . To była ostatnia moja odpowiedz w tym temacie . Chciałeś komuś pomóc tą odpowiedzią . Chyba tylko sobie .
Mirek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

maniolx pisze:1.Nie ukrywam się pod żadnym wymyślonym pseudonimem . To jest moje przezwisko jakie miałem już od podstawówki i tak mi zostało do teraz .
2. Wnioskuję z niej że powinienem ocieplić mieszkanie i nie muszę zakładać C O .
3.To była ostatnia moja odpowiedz w tym temacie .
1. Pseudonim, to ukrywanie swojego nazwiska.
2. Nie po to izolujemy, by robić centralne.
3. Na szczęście i pożytek forumowiczów http://www.youtube.com/watch?v=fk2GO0fiOAM
Aleksandra Fąfara
www.enerbau.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”