Kociol gazowy w garazu lub pomieszczeniu gosp

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Brunoxp
Początkujący
Początkujący

Kociol gazowy w garazu lub pomieszczeniu gosp

Post autor: Brunoxp »

Witam,
rozpatruje taki projekt:
Dom bez komina i kominka - dogrzewanie elektryczne . Mam dostep do gazu w dzialce i dlatego
chcialbym miec alteranatywe w postaci instalacji C.O i CWU zasilana kotlem gazowym z zamknieta komora spalania w pomieszceniu gospodarczym usytuowanym w garazu dwustanowiskowym przylegajacym do sciany domu.
Pomieszczenie gospodarcze bedzie mialo ok 10 m2 i osobne wejscie z zewnatrz - nie bedzie mialo wejscia do domu i moze lub nie bedzie mialo przejscie do samego garazu. Bufor, bojler w domu, polaczenie wodne pomiedzy domem a garazem zaizolowane i gleboko pod ziemia.

Czy jest to dozwolone zwazywszy na fakt ze przepisy mowia ze nie wolno stawiac kotla gazowego ani rur w garazu? jaki najmniejszy komin jest wymagany? Czy wystarcza same kratki?
Czy to ma sens?

BIOS-BG

Re: Kociol gazowy w garazu lub pomieszczeniu gosp

Post autor: BIOS-BG »

Kocioł może być zamontowany w pomieszczeniu gospodarczym.
Kocioł do 21 kW turbo może mieć wyjście poziome spalin przez ścianę.

BIOS-BG

Post autor: BIOS-BG »

uzupełnienie: 21 kW dla domu jednorodzinnego wolnostojącego.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Myślę że jest to do zrobienia a sprawą techniczną zajmie się projektant instalacji bo takową do gazu będziesz musiał zrobić.

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

Brunoxp pisze:Czy jest to dozwolone zwazywszy na fakt ze przepisy mowia ze nie wolno stawiac kotla gazowego ani rur w garazu?
kotła w garażu nie możesz zamontować, przewody możesz prowadzić, ale pod pewnymi wymogami -> szczegóły projektant
Brunoxp pisze: jaki najmniejszy komin jest wymagany? Czy wystarcza same kratki?
musisz mieć komin wentylacji wywiewnej grawitacyjnej o polu przekroju min. 200cm2 czyli murowany 14x14cm lub okrągły Fi160mm
przewód spalinowy a raczej spalinowo-powietrzny zazwyczaj Fi60/100 lub Fi80/125mm pionowo do góry lub przez ścianę zewnętrzną, tak jak już było wcześniej napisane, do 21kW w bud. jednorodzinnych -> szczegóły projektant

Brunoxp
Początkujący
Początkujący

Nie tyle w samym garazu co w pomieszczeniu gospodarczym bedacym czescia garazu jak w ponizszym rzucie

Obrazek

pomieszczenie bedzie mialo ok 10m2 i bedzie oddzielone sciana z drzwiami lub bez

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Pomieszczenie gospodarcze to nie garaż, można zamontować kocioł

Brunoxp
Początkujący
Początkujący

Czyli sprawa jasna: pomieszczenie gosp - gaz ziemny dozwolony.
Mam pytanie czy w tym przypadku przy kubaturze tego pomieszczenia (27-28m3) mozna uzyc zwyklego pieca z otwarta komora spalania i czy moze byc zwykly wywiew kratka czy jakis wiekszy komin?

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Kubatura jest wystarczająca zarówno do montażu kotła TURBO jak i kotła z otwartą komorą spalania, lecz kocioł z otwartą komorą wymaga wykonania w pomieszczeniu dodatkowego nawiewu oraz możesz go podłączyć jedynie do pionowego komina o odpowiedniej wysokości, więc nie myślałbym nad kotłem z otw. komorą.

Niespecjalnie rozumiem, co masz na myśli pisząc "zwykly wywiew kratka czy jakis wiekszy komin". Pomieszczenie musi posiadać dwa kanały:
1. kanał spalinowy do odprowadzenia spalin z kotła
2. kanał wentylacji grawitacyjnej z wlotem pod stropem pomieszczenia zakończony kratką
Zaproś do siebie na oględziny kominiarza lub projektanta, któryś z nich Ci wszystko wytłumaczy na miejscu. I tak tego nie unikniesz.

Brunoxp
Początkujący
Początkujący

chodzi mi o kanal spalinowy: rozumiem ze wystarczy jak podlacze rure wylotowa z piecyka z zamknieta komora spalania do kratki wywiewnej?
wybaczcie moje laickie pytania ale jestem na etapie wybierania projektu i samodzielnego doboru instalacji CWU do domu pasywnego lub prawie pasywnego. Stad tez pomysl na alternatywne zasilanie gazem CWU w razie dlugiej zimy albo caly rok dopuki nie zainwestuje w solary. Mysle tez o wykorzystaniu powyzszego rozwiazania do zasilania C.O. poprzez wodna nagrzewnice powietrza. Co o tym sadzicie?

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Jeśli jest to kratka wywiewna z kanału wentylacji grawitacyjnej, to nie możesz tego zrobić. Przy kotle TURBO o mocy do 21kW możesz wyprowadzić rurę spalinową (spalinowo-powietrzną) bezpośrednio pod stropem za ścianę zewnętrzną budynku, nie musisz podłączać jej do żadnego komina.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie zawracaj sobie głowy kotłem z otwartą komorą spalania będzie zasysał kup... powietrza do spalania wychładzając pomieszczenie. Krótko. Kocioł TURBO komin przez ścianę a w pomieszczeniu dodatkowo dwie dziury (jeżeli nie ma komina) jedna 15cm nad ziemią druga 15cm od sufitu w ścianie. Grawitacja i tak działa w określonych warunkach więc nie będzie w pomieszczeniu tak zimno jak by to było w przypadku kotła z otwartą komorą.

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Bolas, "jeżeli nie ma komina" to trzeba go zaprojektować i wykonać, jeśli człowiek nie ma gazu to musi mieć projekt, żaden normalny projektant nie zaprojektuje mu dziur w ścianie jako wentylację a żaden normalny kominiarz tego nie odbierze

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Ostatnia moja inwestycja:
5 wywiewów mechanicznych 1 nawiew i wentylacja konwekcyjna obok komina spalinowego - projektant.

Obrazek

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Jak dobrze widzę, to do kotłowni masz nawiew grawitacyjny Fi100 a nie mechaniczny (przy otworze nie ma symbolu WM) i kanał wentylacji wywiewnej grawitacyjnej, czyli dokładnie to o czym napisałem powyżej.
A te wywiewy mechaniczne w pomieszczeniach sanitarnych (wentylatory wyciągowe w ścianach) nie mają nic wspólnego z nawiewem grawitacyjnym do kotłowni, a przynajmniej nie powinny mieć nic wspólnego!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”