Docieplenie stropu z trocinami...co dorzucić?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Docieplenie stropu z trocinami...co dorzucić?
Witam. Mam dylemat jak docieplić nieużytkowany i nieogrzewany strych-strop jest betonowy. Dom - parter, piętro, strych na którym jest warstwa 10-12cm trocin. Różni spece różnie radzą, jedni aby te trocin(są suchutkie) wyrzucić ale tego będzie ponad 10m3 tym bardziej, że leżą już tam ponad 20lat i żadna frajda je wyrzucać. Myślałem aby ładnie to wyrównać położyć styropian 10cm grubości oraz zrobić wylewkę ok 5cm ewentualnie pomiędzy trociny a styropian położyć folię, tylko pytanie jaką? ale dziś w sklepie fachowiec stwierdził że uhoduję sobie w ten sposób grzyba, bo od góry przemarznie wylewka i styropian i trociny zrobią się wilgotne i kazał wywalić trociny- miał rację? dziękuję z góry za rzeczowe rady:) pozdrawiam
Re: Docieplenie stropu z trocinami...co dorzucić?
Aby ocieplić strych to trzeba wykonać izolacje termiczne dachu i ścian poddasza.ktosik31 pisze: Mam dylemat jak docieplić nieużytkowany i nieogrzewany strych-strop jest betonowy.
Ale chyba chodzi o to aby odizolować pomieszczenia mieszkalne od nieużytkowanego poddasza poprzez ocieplenie stropu betonowego.
Fachowiec ze sklepu miał rację.
Trociny usunąć wykonać izolację termiczną z poliuretanu metodą natrysku i na to warstwę dociskowo-użytkową.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Im grubsza izolacja termiczna tym większy problem z wilgocią. Pierwsza warstwa od wewnątrz to paroizolacja ! Inaczej będzie błoto.ktosik31 pisze:Witam. Mam dylemat jak docieplić nieużytkowany i nieogrzewany strych-strop jest betonowy. Dom - parter, piętro, strych na którym jest warstwa 10-12cm trocin. Różni spece różnie radzą, jedni aby te trocin(są suchutkie) wyrzucić ale tego będzie ponad 10m3 tym bardziej, że leżą już tam ponad 20lat i żadna frajda je wyrzucać. Myślałem aby ładnie to wyrównać położyć styropian 10cm grubości oraz zrobić wylewkę ok 5cm ewentualnie pomiędzy trociny a styropian położyć folię, tylko pytanie jaką? ale dziś w sklepie fachowiec stwierdził że uhoduję sobie w ten sposób grzyba, bo od góry przemarznie wylewka i styropian i trociny zrobią się wilgotne i kazał wywalić trociny- miał rację? dziękuję z góry za rzeczowe rady:) pozdrawiam
tak, dokładnie "chodzi o to aby odizolować pomieszczenia mieszkalne od nieużytkowanego poddasza poprzez ocieplenie stropu betonowego" tylko, że wykonanie "izolacji termicznej z poliuretanu metodą natrysku" jest chyba najbardziej kosztowna (2-3krotnie droższa od styropianu). czyli muszę pogodzić się z faktem by wyrzucić te trociny? (myślałem aby je wymieszać z wapnem) i położyć folię paroizolacyjną a następnie ze względów finansowych styropian i zabezpieczenie go jakąś wylewką.
-
homestyles
- Początkujący

- Kontakt:
Proponuje Wdmuchanie welny celulozowej na strop grubosc zalezna od nakladu finansowego zalecana grubosc 20-30cm.Jestem w stanie wykonac dla Pana taka usługę.Pozdrawiam
Witam ponownie. Decyzja podjęta styropian zamówiony. Mianowicie: pójdzie na te trociny styropian 10cm (2x5cm na "przekładkę") plus wylewka zbrojona siatką..
-
Lwówecka Grupa Budowlana
Witam..
Również poważne wątpliwości budzi układanie płyt styropianowych na warstwie trocin.
Minimalna grubość wylewki cementowej na styropianie to 55 mm, co oznacza dodatkowe 120 kg ma 1 m2 stropu. W takim przypadku należy sprawdzić nośność stropu - to jest już zadanie dla konstruktora budowlanego.
Pozdrawiam..
Nie będzie to dobry pomysł. Trociny mają niski opór dyfuzyjny o wartości odpowiadającej wełnie mineralnej. Natomiast styropian i wylewka, które chce Pan ułożyć bezpośrednio na trocinach, mają kilkadziesiąt razy większy opór dyfuzyjny niż trociny. Oznacza to, że może dojść do kondensacji pary wodnej na styku trociny-styropian (warto zwrócić się do miejscowego projektanta o dokonanie analizy cieplno - wilgotnościowej). W pytaniu nie podano grubości i rodzaju stropu - należy mieć na uwadze fakt, że konstrukcja stropu też ma pewną wartość oporu dyfuzyjnego, która może w zupełności wystarczyć w zależności od sposobu użytkowania pomieszczeń pod stropem (temperatura i wilgotność względna powietrza)ktosik31 pisze:Witam ponownie. Decyzja podjęta styropian zamówiony. Mianowicie: pójdzie na te trociny styropian 10cm (2x5cm na "przekładkę") plus wylewka zbrojona siatką..
Również poważne wątpliwości budzi układanie płyt styropianowych na warstwie trocin.
Minimalna grubość wylewki cementowej na styropianie to 55 mm, co oznacza dodatkowe 120 kg ma 1 m2 stropu. W takim przypadku należy sprawdzić nośność stropu - to jest już zadanie dla konstruktora budowlanego.
Pozdrawiam..
-
E-rzecznik PSPS
- Zainteresowany

Dodam, że obliczenia cieplno-wilgotnościowe powinny być priorytetem przy projektowaniu ocieplenia każdej przegrody budowlanej. Takie wyliczenia pozwalają uniknąć wielu błędów.
eDoradca PSPS