Pompa ciepła - opłacalna inwestycja
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jeśli przy wyborze systemu grzewczego do domu kierujemy się aspektami ekonomicznymi, warto rozważyć zakup pompy ciepła. Pompa ciepła - opłacalna inwestycja >>
Redakcja
-
agraffka_30
- Początkujący

jestem ciekawa po ilu latach zwraca sie taka inwestycja. Brzmi interesujaco. Musze zapytac w zaufanej firmie. Bardzo polecam R&K z Lodzi, instalowali u mnie kociol gazowy
Re: Pompa ciepła - opłacalna inwestycja
agraffka_30 znasz majster011 ?
http://www.forumbudowlane.pl/vt/39134/0 ... jne#234047
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
http://www.forumbudowlane.pl/vt/39134/0 ... jne#234047
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak to zwraca!!!! Inwestycja mniejsza i opłaty znacznie mniejsze - to co ma się zwracać???agraffka_30 pisze:jestem ciekawa po ilu latach zwraca sie taka inwestycja. Brzmi interesujaco. Musze zapytac w zaufanej firmie. Bardzo polecam R&K z Lodzi, instalowali u mnie kociol gazowy
Naprawdę wkręcili Panią w XXI wieku w kocioł gazowy? I jeszcze Pani ich chwali?
Jesli ktos ma dostep do gazu to nie instaluje pompy ciepla. Jesli nie ma dostepu do gazu wowczas albo buduje dom pasywny albo pompa ciepla.
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
Jesli ktos ma dostep do gazu to nie instaluje pompy ciepla. Jesli nie ma dostepu do gazu wowczas albo buduje dom pasywny albo pompa ciepla.
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pompa ciepła - ma ogromną przewagę nad gazem
po pierwsze - mamy chłodzenie
po drugie - znacznie mniejszy koszt inwestycyjny
po trzecie - duuuuzo mniejsze rachunki za ogrzewanie - przy identycznej izolacji.
- o bezpieczeństwie nie będę już się rozwodził.
po pierwsze - mamy chłodzenie
po drugie - znacznie mniejszy koszt inwestycyjny
po trzecie - duuuuzo mniejsze rachunki za ogrzewanie - przy identycznej izolacji.
- o bezpieczeństwie nie będę już się rozwodził.
Nie jest prawdą ze jak sie ma ,,gaz na działce,, to inwestowanie w PC sie nie opłacie
W mojej kotłowni wisi kocioł gazowy , a mimo to zainstalowałem PC i juz po pierwszym sezonie widze ze było warto.
Wydatki na ogrzewanie tej zimy u mnie bedą o połowe niższe niz w poprzednie lata gdy ogrzewałem ,,gazem,,
www.pompaciepla-24.pl
W mojej kotłowni wisi kocioł gazowy , a mimo to zainstalowałem PC i juz po pierwszym sezonie widze ze było warto.
Wydatki na ogrzewanie tej zimy u mnie bedą o połowe niższe niz w poprzednie lata gdy ogrzewałem ,,gazem,,
www.pompaciepla-24.pl
Jaki duży dom? Ile rocznie kosztowało ogrzewanie gazem a ile ogrzewanie PC? Jak duży koszt inwestycji przy PC (pompa, grzejniki, rurki, złączki i takie tam)? Kiedy się zwróci i czy w ogóle? 5000kWh przy temp. 0*C na zewnątrz http://www.pompaciepla-24.pl/ ,a co przy -20*C?
Jak się ma PC przy takim systemie http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii ?
Jak się ma PC przy takim systemie http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan podłączył pompę do centralnego? Zamiast pieca gazowego? NAPRAWDĘ?pompa24 pisze:Nie jest prawdą ze jak sie ma ,,gaz na działce,, to inwestowanie w PC sie nie opłacie
www.pompaciepla-24.pl
Enerbau-- dom 270m2
przy ,,0,, pompa pracuje z przerwami , przy -10 pracuje nonstop i wtedy zużywa 50kWh energii za dobe
mnożac to przez 0,40 zl za kWh wychodzi 20 zl za dobe .
Przy sprawności COP 3,3 popma ,,produkuje,, 165kW ciepła
Z 1 m3 gazu mamy 10kw ,,ciepła ,, przy sprawności kotła 100%
Czy by wyprodukowac 165kW ciepła z gazu musiałbym zuzyć 16m3 gazu
16 * 2,5 zł za m3 = 40 zł za dobe
czyli grzejąc pompą mam o polowe taniej
Tomasz Baczkowski.........
tak własnie dlatego ogrzewam dom pompą zamiast gazem
przy ,,0,, pompa pracuje z przerwami , przy -10 pracuje nonstop i wtedy zużywa 50kWh energii za dobe
Tomasz Baczkowski.........
tak własnie dlatego ogrzewam dom pompą zamiast gazem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od 20 lat piszę, że ogrzewanie gazowe jest najdroższe - nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to -DLACZEGO PODŁĄCZYŁ PAN POMPĘ CIEPŁA W MIEJSCE PIECA GAZOWEGO??
Tak się robiło w latach 91-2000!!! Taka instalacja ma ogromne wady i jest droga!!!!
Taka instalacja nie nadaje się do domów zaizolowanych zgodnie z PN ( straty do gruntu 0.45W/m2 xK ścianami 0.3W/m2xK dachem 0.2 a okna i drzwi 1,1.)
Chodzi mi o uzasadnienie - dlaczego Pan zrobił drogo i gorzej - tylko to!
Tak się robiło w latach 91-2000!!! Taka instalacja ma ogromne wady i jest droga!!!!
Taka instalacja nie nadaje się do domów zaizolowanych zgodnie z PN ( straty do gruntu 0.45W/m2 xK ścianami 0.3W/m2xK dachem 0.2 a okna i drzwi 1,1.)
Chodzi mi o uzasadnienie - dlaczego Pan zrobił drogo i gorzej - tylko to!
No, imponująca różnica. Chociaż nie wiem skąd taka niska cena 0,40 zł za kWh.pompa24 pisze:Enerbau-- dom 270m2
Pozwolę sobie ponowić pytanie. Jak duży koszt inwestycji przy PC dla domu 270m2 (pompa, grzejniki, rurki, złączki i takie tam)? Kiedy się zwróci i czy w ogóle?
Enerbau, ja niestety ju miałem wykonną duzo wczesniej instalacje c.o.
GPC mam od roku , wczesniej 2 lata grzałem klimatyzatorem z opcją pompy ciepła , czyli inaczej mówiąc powietrzną pompą ciepła , i teraz mam argumenty o wyższości GPC nad PPC
KOSZT INWESTYCJI DLA MOJEGO DOMU , gdyby to miało byc wykonane wszystko od podstaw to jakieś 40,000zł , mnie to kosztowało 15000zł , tyle kosztowały materiały , całość wykonania........,,tymi recami,,
GPC mam od roku , wczesniej 2 lata grzałem klimatyzatorem z opcją pompy ciepła , czyli inaczej mówiąc powietrzną pompą ciepła , i teraz mam argumenty o wyższości GPC nad PPC
KOSZT INWESTYCJI DLA MOJEGO DOMU , gdyby to miało byc wykonane wszystko od podstaw to jakieś 40,000zł , mnie to kosztowało 15000zł , tyle kosztowały materiały , całość wykonania........,,tymi recami,,