Znalazłem coś takiego w necie i powiedzcie mi czy takie zastosowanie ma prawa bytu?? Na moje oko połowa kolektorów jest zasłonięta.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Zdecydowanie brak wiedzy! W naszej strefie klimatycznej ( jeżeli już ) to kolektory montuje się pionowo. No i raczej nie na dachu.Strazol pisze:
Znalazłem coś takiego w necie i powiedzcie mi czy takie zastosowanie ma prawa bytu?? Na moje oko połowa kolektorów jest zasłonięta.
Tak bardzo na jakieś liczby to bym nie liczył, dla miszcza to to trochę za trudne. A przytaczanie miszczowi argumentów, tabel, wyliczeń, czy uzasadnień jest bez celowe.Indiana pisze:Oj, widzę że jak forumowego głupka nie trzepnie się od czasu do czasu po łebku to ciągle bzdety wypisuje. Np. o kolektorach montowanych pionowo, fiu, fiu, podobno lepszy uzysk mają
Miszczu - podaj tę magiczną datę, gdy kolektor zamontowany pionowo wytworzy więcej ciepła od tego pod kątem 45"? Czy w ogóle taki dzień występuje?

Może Pan sobie pisać o głupkach. Ale nie zmieni to faktu, że tylko dyletant montuje kolektory na dachu pod katem 45'Indiana pisze:Oj, widzę że jak forumowego głupka nie trzepnie się od czasu do czasu po łebku to ciągle bzdety wypisuje. Np. o kolektorach montowanych pionowo, fiu, fiu, podobno lepszy uzysk mają :-)
Miszczu - podaj tę magiczną datę, gdy kolektor zamontowany pionowo wytworzy więcej ciepła od tego pod kątem 45"? Czy w ogóle taki dzień występuje?
:lol:
Kolektory są tak dobierane do zużycia ciepła aby nie występowała nadprodukcja.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Może Pan sobie pisać o głupkach. Ale nie zmieni to faktu, że tylko dyletant montuje kolektory na dachu pod katem 45'
- mniejsza nadprodukcja ciepła latem
Widać to szczególnie po tegorocznej zimie, kolektory płaskie jak i próżniówki stały w miejscuTomasz_Brzeczkowski pisze: - większa produkcja zimą
skoro w zimie uzyskujemy nic to co przeszkadza zaleganie, też nicTomasz_Brzeczkowski pisze: - niezaleganie śniegu
Miszcz jako śfietny fachura od kolektorów to może wywierciłby dziurę w dachu, ale ktoś kto ma pojęcie w dachach ceramicznych stosuje dachówki wentylacyjne a blachodachówki i gonty bitumiczne wierci się stosując specjalne kołnierze zabezpieczające.Tomasz_Brzeczkowski pisze: - nie dziurawienie pokrycia dachu
A to ciekawe, jeżeli kotłownia jest od północy to instalację trzeba ciągnąć po elewacji na około budynku na jej wierzchu, a jak ładnie to wygląda!!!Tomasz_Brzeczkowski pisze: - kolektor bliżej zasobnika
Kolektory na dachu myje zsuwający się śnieg raz do roku i to wystarczy. natomiast szybę okna, która to jest schowana w otworze okiennym radzę nie myć przez dwa lata i porównać z kolektorami, będzie to bardzo pouczająceTomasz_Brzeczkowski pisze: - czyściejsza powierzchnia kolektora i łatwiejsza w utrzymaniu
Płaskiego kolektora nie uszkodzi żaden grad o to można być spokojnym, natomiast kiepskie próżniówki Chińskie to może i coś tam uszkodzi, są to bardzo rzadkie przypadki u nas prawie nie udokumentowane.Tomasz_Brzeczkowski pisze: - nie uszkodzi kolektora grad

Montowanie kolektorów na dachu 45' jest świadectwem braku wiedzy, ale to co Pan wypisuje to już skrajna głupota!Kolektory są tak dobierane do zużycia ciepła aby nie występowała nadprodukcja.
Tylko paprak tak dobiera kolektory aby ich więcej sprzedać

I mnie również ten cel przyświeca.Nie przekonuję bezmyślnych,
Szanowny Pan jak mantrę podkreślasz to widząc tylko jedną stronę kija, nie widząc zupełnie drugiej.Podaję dlaczego, nie ma sensu montować kolektorów na dachu 45' - dlatego, by inwestorzy wybierali myślących monterów. Myślenie ma pewne zalety i przyszłość!
Zalety kolektorów na elewacji
- mniejsza nadprodukcja ciepła latem
- większa produkcja zimą
- niezaleganie śniegu
- nie dziurawienie pokrycia dachu
- kolektor bliżej zasobnika
- czyściejsza powierzchnia kolektora i łatwiejsza w utrzymaniu
- nie uszkodzi kolektora grad