Agregat malarski, jaki?

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

DomiSo
Początkujący
Początkujący

Agregat malarski, jaki?

Post autor: DomiSo »

Witam. Jestem tutaj nowy więc chciałbym się przywitać i prosić o wyrozumiałość:) .

Chciałbym aby doradził mi ktoś w sprawie agregatu malarskiego. Otóż za jakieś 3 miesiące będę miał do pomalowania swój nowo powstały dom ( ściany i sufity wewnątrz ok 600m2 ), najpierw gruntem, później na biało myślę, że dwa razy wystarczy co daje łącznie prawie 2 tys m2. Do tego chciałbym w późniejszym czasie pomalować jeszcze garaż i płot betonowy, a może jeszcze jakiś pokój kolorem. Chciałbym także aby agregatem można było malować różnymi farbami np. takimi do metalu. Mój kuzyn także buduje dom i chcielibyśmy się złożyć na taki agregat, u niego będzie podobna powierzchnia do zrobienia.

Nie będę używał agregatu usługowo, tak na pewno chciałbym pomalować ok. 5000m2 a później nie wiadomo, może byśmy sprzedali jako używany komuś dalej. Proszę mi nie pisać, że trudno się maluje agregatem czy, że na taką powierzchnię się nie opłaca. Wiem co to malowanie wałkiem i pędzlem, a także umiem malować pistoletem ( malowałem swego czasu troszkę blacharki samochodowej i wiem jak wygląda ściana po wałku i pędzlu a jak po natrysku ).

Nie mam tylko pojęcia jaki agregat kupić. Na pewno chcę taki do malowania hydrodynamicznego. Na pewno nie chcę wydać na niego kup... kasy. Chciałbym aby podpowiedział mi ktoś czy membranowy da radę czy lepiej trochę dołożyć i kupić tłokowy. A może zapytam inaczej : czy lepiej kupić membranowy firmowy ( np.: komatz ) czy w tej samej cenie chiński ale tłokowy. Im więcej szukam w internecie, tym mniej wiem :).

A może do moich celów wystarczy ta mała dedra za ok 1000PLN albo ta większa za trochę ponad 2 tys. W końcu nie będę używał go codziennie. A może doradzicie mi coś innego.

Proszę o poradę fachowców i ludzi, którzy mieli do czynienia z malowaniem hydrodynamicznym.
A może jestem w błędzie i jest jeszcze jakieś inne interesujące rozwiązanie ???

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Pozdrawiam, Dominik

IWUBE

Re: Agregat malarski, jaki?

Post autor: IWUBE »

dedrę sobie odpuść ;-)

zależy jaką farbą masz zamiar malować ja maluję farbami ceramicznymi czyli takimi co ciepło zatrzymują i minimalizują potem koszty ogrzewania domów i powiem ci, że końcówki dysz siadają ale to normalne przy takich farbach

ja na ten przykład mam Titana 850e górna półka cenowa i jakościowa ale zajefajnie się sprawdza na budowach tych małych do 500m2 i tych większych do 150.000 m2. Fakt, że drogi jest ten sprzęt ale jakoś mnie nie zawiódł a wymagania mam bardzo duże.

Potem zawsze możesz go sprzedać jak pomalujecie za 1/2 ceny nowego więc i tak się opłaci.

IWUBE

Post autor: IWUBE »

tak działają te farby ( kolory są tylko pastelowe i mamy możlwość doboru każdego odcienia) problem w tym bo mamy tylko jeden wzornik) cena też jest przystępna

Obrazek

DomiSo
Początkujący
Początkujący

Post autor: DomiSo »

Dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem, że za tanie pieniądze to raczej nic dobrego nie kupię, jednak nie myślałem, że będę musiał wydać aż tyle. Niestety na tyle mnie nie stać, myślałem nad czymś duuużo tańszym np.: coś do 3tys pln, jednak nie ukrywam, że jeszcze taniej to by było lepiej.

A malował będę farbami akrylowymi, emulsjami, a także chciałbym aby agregat ten dał radę także z olejnymi i podkładami.

Jeśli ktoś używał jakiegoś tańszego urządzenia to proszę o poradę.

Pozdrawiam, Dominik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany elewacje fasady ”