wentylacja huczy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wentylacja huczy
mam mieszkanie w bloku na parterze,jest zamontowana wentylacja mechaniczna,i strasznie huczy ,jest taki szum jakby na zewnątrz był silny wiatr.Wyregulowałem okna i są szczelne , a i tak słychać głośny szum w mieszkaniu jak otworzę okno to szum ustaje.Proszę o poradę czy można to zlikwidować lub jakoś wyciszyć .Dopiero kupiłem mieszkanie a nie idzie spać przez ten huk .adam
Re: wentylacja huczy
1. jakiego typu to wentylacja ? są wentylatory czy anemostaty ?adaked1 pisze: 1. mam mieszkanie w bloku na parterze,jest zamontowana wentylacja mechaniczna,i strasznie huczy ,jest taki szum jakby na zewnątrz był silny wiatr
2. Wyregulowałem okna i są szczelne , a i tak słychać głośny szum w mieszkaniu jak otworzę okno to szum ustaje.
2. okna nie zawsze muszą być szczelne, którędy jest dopływ świeżego powietrza do mieszkania.
Opisywane zjawisko wygląda na typowe podciśnienie, zwykle przy anemostatach.
Regulacji wymaga anemostat.
dopływ powietrza jest przez nawiewniki w oknach ale mimo tego zasysa powietrze przez okna i szumi nie wiem czy są wentylatory ale chyba anemostaty bo jest podciśnienie w mieszkaniu nawet ciężko drzwi wejściowe zamknąć .Jak te anemostaty wyregulować
Najlepiej zgłosić do zarządcy obiektu a on przyśle fachowca, który ustawi zgodnie z dokumentacją.
Powodem niewłaściwego działania wentylacji mogą być również rozregulowania w innych lokalach.
Podczas mycia lub demontażu użytkownicy mieszkań rozregulowują cały system ponieważ nie zachowują pierwotnych właściwych ustawień.
Co roku odbywa się sprawdzenie prawidłowego działania wentylacji i wtedy zgłaszać wszelkie uwagi.
Powodem niewłaściwego działania wentylacji mogą być również rozregulowania w innych lokalach.
Podczas mycia lub demontażu użytkownicy mieszkań rozregulowują cały system ponieważ nie zachowują pierwotnych właściwych ustawień.
Co roku odbywa się sprawdzenie prawidłowego działania wentylacji i wtedy zgłaszać wszelkie uwagi.