wg. moich obliczeń zapotrzebowanie na ciepło mojego domu (włączając w to nawet garaż) wynosi 5.5kW dla -30 dodając do tego CWU to 7kW było by idealne. Ewentualnie mogę zakupić jakiś większy zbiornik powiedzmy 300l i w godzinach szczytu poboru CWU nie będzie problemu w mroźne wieczory.Jarecki79 pisze:Wszystkich planów na obecny rok zdradzać nie mogę.
Jeżeli chodzi o moje zdanie, to na 160m2 docieplonego budownictwa wybrałbym zakres 10-12kW patrząc po mocy znamionowej ze względu na chwilowe, wyższe piki mocy w ciągu doby.
Normalna praca polegająca na uzupełnianiu strat ciepła, to pewnie będzie ok. 3-3,5kW w ciągu doby i w zależności od paliwa ilośc od ok.10 do jakis 16kg/24hprzy budynku docieplonym w zależności od chwilowego dobowego zapotrzebowania. 7kW ma malutki wymiennik i raczej myślana była do pow. max.100-110m2
Tak na marginesie trochę sam się obawiam że wyliczenia wyliczeniami a wykonanie wykonaniem
Największy problem dla kotla na ekogroszek w moim domu to praca w podtrzymaniu oraz związane z tym brudzenie kotła. Rozumiem, że poniżej 3kW 7kW również przechodzi w podtrzymanie??
a jeszcze pytanie jeśli jest mowa o rozmiarach owtoru czyli 10 x 14 to mówimy o płaszczyźnie w której się paliwo spala czyli obrazując ten wymiar do burner-s' będzie to 21 x 24 ?
http://zawijan.wordpress.com/burner-s-n ... -burner-s/