Pomocy!!! piec z podajnikiem tłokowym

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

hawwa
Początkujący
Początkujący

Pomocy!!! piec z podajnikiem tłokowym

Post autor: hawwa »

Witam bardzo proszę o pomoc jestem posiadaczką pieca firmy kotlarz 19 kw z podajnikeim tlokowym ze sterownikiem Titanic niestety ostatnio nie moge poradzic sobie z ustawieniem pieca ...coraz wwięcej spieków ,sporo dymu przy otwarciu pieca , z komina ciemny dom w zeszłym sezonie wogóle nie bylo go widac lub byl bialy ..wiem że panowie może się usiechną po moim opisie ,ale cóż jestem tylko kobietą :D w tej chwili mam nastepujące parametry ustawienia

nastawa kotła 45 C

czas pomiedzy podawaniem 35s

dmuchawa 6 w 10 stopniowej skali

czas przedmuchu 17s

czas przerwy 14 min

krotność 3
jesli ktos jest wstanie mi cos doradzic to bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam Ewa

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Pomocy!!! piec z podajnikiem tłokowym

Post autor: Jarecki79 »

1. Jak chodził rok temu OK, to w pierwszej kolejności należy kontaktowac się z producentem kotła

2. Sprawdzić i dokładnie wyczyścic kanały dymne

3. Udrożnić płytę palnika, nie wiem czy są szczeliny (wówczas jakims nożykiem) czy są wiercone dziurki (wówczas odpowiednim gwoździem np.)

4. Po przeczyszczeniu palnika wybrać z wyczystki pod nim (z kanału, gdzie dmuchawa doprowadza powietrze pod ruszt) pył ze spalania.....

5. Możliwe,że trzeba wyczyścic komin i wyczystkę kominową. Tłoki brudzą nieco mocniej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”