Witam
Chce zrobić wentylacje w pomieszczeniach mieszkalnych.
Ściana zewnętrzna od wewnętrznej oddzielona jest kanałem powietrznym. Czy mam zamontować jedna kratkę na zewnątrz a drugą wewnątrz równolegle do siebie i połączyć rurą czy jedną na dole od wewnątrz a druga na zewnątrz u góry?
Dzięki
wentylacja
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: wentylacja
Czy mamy rozumieć, że masz SZCZELINĘ (PUSTKĘ POWIETRZNĄ) pomiędzy tymi ścianami 
Jeśli tak, to proponowana przez Ciebie "wentylacja" nie zda egzaminu
Kominy (piony) wentylacyjne powinny być usytuowane w (przy) ścianach WEWNĘTRZNYCH aby zapewnić ich odpowiednie dogrzanie w chłodnych porach roku.
Czy nie ma tam ŻADNYCH wolnych pionów wentylacyjnych?
Jeśli tak, to proponowana przez Ciebie "wentylacja" nie zda egzaminu
Kominy (piony) wentylacyjne powinny być usytuowane w (przy) ścianach WEWNĘTRZNYCH aby zapewnić ich odpowiednie dogrzanie w chłodnych porach roku.
Czy nie ma tam ŻADNYCH wolnych pionów wentylacyjnych?
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
Chciałbym wiedzieć tylko czy mam zamontować kratki równolegle czy jedną niżej a drugą wyżej? Między ścianami mam tą szczelinę (pustkę powietrzną). Ogólnie to chciałbym wiedzieć jak to zrobić żeby było dobrze. 
Ogólnie mówiąc to nie będzie dobrzeKamil145 pisze:Chciałbym wiedzieć tylko czy mam zamontować kratki równolegleczy jedną niżej a drugą wyżej? Ogólnie to chciałbym wiedzieć jak to zrobić żeby było dobrze.
Sam WYwiew NIC nie pomoże, gdy nie będzie odpowiedniego NAwiewu.
Wywiew musi być pod sufitem a nawiew - różnie
Równolegle, to wg Ciebie chyba ma znaczyć współosiowo(?)
Jeszcze raz powtórzę - TAKA "wentylacja", to ŻADNA wentylacja, bo tym "wywiewem" będzie Ci NAwiewać (szczególnie w chłodnych porach roku) zimne powietrze
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
Czyli jedną w środku od ewnątrz(wywiew) a drugą gdzieś w innym miejscu(nawiew) ? Tak wiem jestem trudny przypadek