Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Potrafię podać - Nie mając internetu był rok 1990 - testowałem instalacje - przy jakich prędkościach są najcichsze przepływy i najmniejsze opory. To się bardzo prosto robi. Podobnie można sobie sprawdzić samemu, że gładka powierzchnia zwiększa opór.
- tak mnie uczyli na fizyce i taka jest praktyka - To też łatwo samemu sprawdzić!!!
Kanały blaszane wykluczają producenci popularnych u nas central - Zehnder,
http://www.zehnder.pl/comfosystems/
brink
Obrazek
http://www.ned-air.pl/index.php/produkt ... cja-domowa
Comair http://comair.pl/ nawet się "mechaci kanały od wewnątrz - http://comair.pl/produkty-kanaly-isocom.htm
A linki co Pan podał, o trwałości , solidności, - kanałów blaszanych - Pan myśli, że mi zależy być niesolidna firmą? Przecież duże instalacje robimy blachą!!!
Nawet firma która najbardziej optowała za blaszanymi kanałami - rekuperatory.pl - przechodzi na elastyczne karbowane od wewnątrz.
Co do inwertora - ogrzewam sklep, mieszkanie od kilku lat - testowałem też tej zimy coś takiego w moim zreoenergetycznym ogrzewaniu - ma to maksymalną moc 0.355kW rzadko pobiera chwilowo 0.25kW - i ma cop prawie 6.

http://www.toshiba-aircon.jp/products/d ... lineup.htm

Dwa tygodnie temu - hitachi na forum wentylacja - zaprezentowało jednostki pracujące do - 36stC i mające cop 6,16.
Coraz to nowsze silniki do sprężarek i wentylatorów - czynią cuda.
Pozdrawiam -

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: piciek1906 »

witam Panie Tomaszu
prosze Pana o opinie na temat mojego pomysłu
dom o powierzchni 120m
dwie osoby dorosłe i dwójka dzieci
myśle o reku brink renovent excellent 400
rury uniflex 63mm x 5 nawiewów
rury uniflex 75mm x 3 wywiewy

prosze o odpowiedz
z góry dziękuje i pozdrawiam

filantrop
Początkujący
Początkujący

Post autor: filantrop »

Nie jestem fizykiem i nie mogę odnieść się w żaden naukowy sposób do wyjaśnienia przedstawionego przez jarek_62.
Niemniej jednak mój chłopski rozum każe mi zadać pytanie:
Skoro argumenty przedstawione przez >jarka_62< są poprawne z punktu widzenia naukowego to dlaczego takie systemy jak Uniflexplus, R-Vent Flex, Ventiflex, Smartflex, PE-Flex i wiele innych stworzonych specjalnie do wentylacji mechanicznej opartych jest na kanałach elastycznych karbowanych w środku?
Czy chodzi tylko o łatwość układania i wyginania?

Skoro kanały gładkie w środku byłyby pod tym względem cichsze i ogólnie lepsze to pewnie takie byłyby stosowane wraz z odpowiednimi kolankami i innymi kształtkami tak by łatwiej je było układać w newralgicznych miejscach.

Kanały karbowane zwykle są opisane przez producenta jaka może być maksymalna wymiana powietrza przy danej średnicy by nie przekroczyć dopuszczalnej prędkości powietrza.

Może więc nie ma żadnego znaczenia czy kanały są gładkie czy karbowane dla domowej instalacji wentylacji mechanicznej o ile nie przekroczymy wyznaczonej prędkości powietrza?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

żaden naukowy sposób
Dlaczego? Są bardzo proste naukowe metody.
1 pionowa szyba w oknie kropla wody może na niej zawisnąć na matowej już nie,
2 szklany blat w części posypany solą . Dwie gładkie kartki trzymane w obu rękach kładziemy na gładkie i solone podnosząc poczujemy różnice,
A najlepiej to widać po poborze mocy przez wentylatory i... na zwykły słuch.

Za rok już nie będzie firm robiących domowe wentylacje blachą .

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

piciek1906 pisze:witam Panie Tomaszu
prosze Pana o opinie na temat mojego pomysłu
dom o powierzchni 120m
dwie osoby dorosłe i dwójka dzieci
myśle o reku brink renovent excellent 400
rury uniflex 63mm x 5 nawiewów
rury uniflex 75mm x 3 wywiewy

prosze o odpowiedz
z góry dziękuje i pozdrawiam
Mogę się zapytać Pana, czym się Pan kierował wybierając ten reku i te kanały? Przepraszam, że pytam, ale ciekawi mnie to też jako propagującego tego typu rozwiązania.

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

jeżeli chodzi o rekuperator brink to po przeczytaniu opinii na jego temat
znalazłem więcej pozytywnych i myśle że idealnie by pasował do mojego
niedużego domu.
a jeśli chodzi o rury to myśle że Pan mnie naprowadził.
czy myśli Pan że byłoby to dobre rozwiązanie do 120m domku?
proszę o opinie Pana na temat tego reku.
dziękuje i pozdrawiam

przemoa
Początkujący
Początkujący

Post autor: przemoa »

Przypominam się z moim projektem z 04.03, bardzo dziękuje p. Tomaszowi,
Kilkanaście postów wcześniej pisał Pan że Sky250 to praktycznie to samo co Dream 200 tylko montowane do sufitu. Porównywałem DTRki i podawane tam wydajności są bardzo zbliżone. Czy zastosowanie Sky250 byłoby już przewymiarowaniem w przypadku mojej instalacji (5 osób)?
Co do wywiewów w kuchni i łazience parteru to kanały 100mm nie zmieszczą się w posadzce na pietrze dlatego zamierzam położyć 2x75mm, Widziałem tez kanały płaskie plastikowe białe lub owalne karbowane ale są wyraźnie droższe (nawet dwukrotnie) poza tym musiałbym łączyć je z odcinkami o przekroju okrągłym i stosować dodatkowe złączki co komplikuje instalację. Czy połączenie kanałów wywiewnych 2x75mm z anemostatem 125mm poprzez poniższą skrzynkę
Obrazek

jest poprawne?
Jeśli chodzi o ten siłownik z klapą to chodzi mi rozwiązanie, które umożliwi wyłączenie (zamknięcie) wywiewu w kuchni (anemostatu) w momencie włączenia wyciągu w kuchni.
Czy dobór średnic anemostatów przedstawiony w tabeli, którą zamieściłem wcześniej jest poprawny?

Jakie ma Pan opinie o rekuperatorach Jan-Gaz np. model WNW 0350EC (sprawność, wydajność, hałas, pobór mocy)?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

przemoa pisze:Przypominam się z moim projektem z 04.03, bardzo dziękuje p. Tomaszowi,
Kilkanaście postów wcześniej pisał Pan że Sky250 to praktycznie to samo co Dream 200 tylko montowane do sufitu. Porównywałem DTRki i podawane tam wydajności są bardzo zbliżone. Czy zastosowanie Sky250 byłoby już przewymiarowaniem w przypadku mojej instalacji (5 osób)?
Co do wywiewów w kuchni i łazience parteru to kanały 100mm nie zmieszczą się w posadzce na pietrze dlatego zamierzam położyć 2x75mm, Widziałem tez kanały płaskie plastikowe białe lub owalne karbowane ale są wyraźnie droższe (nawet dwukrotnie) poza tym musiałbym łączyć je z odcinkami o przekroju okrągłym i stosować dodatkowe złączki co komplikuje instalację. Czy połączenie kanałów wywiewnych 2x75mm z anemostatem 125mm poprzez poniższą skrzynkę
Obrazek

jest poprawne?
Jeśli chodzi o ten siłownik z klapą to chodzi mi rozwiązanie, które umożliwi wyłączenie (zamknięcie) wywiewu w kuchni (anemostatu) w momencie włączenia wyciągu w kuchni.
Czy dobór średnic anemostatów przedstawiony w tabeli, którą zamieściłem wcześniej jest poprawny?

Jakie ma Pan opinie o rekuperatorach Jan-Gaz np. model WNW 0350EC (sprawność, wydajność, hałas, pobór mocy)?
Wszystko dobrze - ale dlaczego Pan nie chce dać dwóch anemostatów ( jeżeli jest taka konieczność ) - tylko skrzynkę mieszającą powietrze nawiewane z reku i recyrkulacyjne z pompy ciepła? Są też kanały PE 90mm ( jak 100 nie mieści się.
Puszka mieszająca jest bardzo duża! Skoro ja Pan upchnie to i kanał grubszy wejdzie.

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

Panie Tomaszu prosze o odpowiedz na mojego posta
pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

jeżeli chodzi o rekuperator brink to po przeczytaniu opinii -
Czyich opinii???
Klienta, który kupił przez internet i w życiu nie porównywał kliku dziesięciu reku? Czy sprzedawcy, lub montera jako sprzedawcę lub "zadowolony klient.
Nie jestem fanem porównań "nie na żywo". ale Rozdział 2 http://www.rekuperator.mazowsze.pl/plik ... WESTOR.pdf
nawiew przy 100m3/h 52 dB a onyx dream 200 przy 30% ( 100m3/h ) - 25 dB
pobór mocy - 23 W --- dream 13W -

3 dB - to dwa razy głośniej
Kanały ---
Kanały PE są przeznaczone do wylewek - do prowadzenia instalacji poziomo w podłodze - Pan będzie tak robił ? Czy po ścianach - pionowo?

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
jeżeli chodzi o rekuperator brink to po przeczytaniu opinii -
Czyich opinii???
Klienta, który kupił przez internet i w życiu nie porównywał kliku dziesięciu reku? Czy sprzedawcy, lub montera jako sprzedawcę lub "zadowolony klient.
Nie jestem fanem porównań "nie na żywo". ale Rozdział 2 http://www.rekuperator.mazowsze.pl/plik ... WESTOR.pdf
nawiew przy 100m3/h 52 dB a onyx dream 200 przy 30% ( 100m3/h ) - 25 dB
pobór mocy - 23 W --- dream 13W -

3 dB - to dwa razy głośniej
Kanały ---
Kanały PE są przeznaczone do wylewek - do prowadzenia instalacji poziomo w podłodze - Pan będzie tak robił ? Czy po ścianach - pionowo?
raczej klienta który kupił przez internet i w życiu nie porównywał...
dlatego pytam o Pana opinie.
czy mam rozumiec że poleca Pan onyx dream?
jeżeli chodzi o kanały PE to będą prowadzone w podłodze gdyż dom jest parterowy,
bez użytkowego poddasza z drewnianym stropem ale chce je ukryc pod płytą osb.
poddasze ocieplone.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To inna klasa wentylatorów, wygłuszenie kauczukiem i dużą masą. Walka o niesłyszalność.
Nie bardzo rozumiem -
eżeli chodzi o kanały PE to będą prowadzone w podłodze
PE są kanałami do wylewki - można je więc w wylewce podłogi umieścić, ale podłogę Pan pokryje płytą osb? Nie prościej dać kanały na nieużytkowym poddaszu ? Po co tak pogrubiać i osłabiać wylewkę?
W parterowym domu najlepiej sprawdzają się kanały na poddaszu - Sobie bym zrobił
Onyx 200 w domu i na poddasze wyrzucił skrzynkę rozdzielczą z kanałami izolowanymi 68mm np. http://www.afs.com.tr/_3-6/isoafs-alu-forte.aspx - super cicho i prosto się układa.

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

Tomasz_Brzeczkowski pisze:To inna klasa wentylatorów, wygłuszenie kauczukiem i dużą masą. Walka o niesłyszalność.
Nie bardzo rozumiem -
eżeli chodzi o kanały PE to będą prowadzone w podłodze
PE są kanałami do wylewki - można je więc w wylewce podłogi umieścić, ale podłogę Pan pokryje płytą osb? Nie prościej dać kanały na nieużytkowym poddaszu ? Po co tak pogrubiać i osłabiać wylewkę?
W parterowym domu najlepiej sprawdzają się kanały na poddaszu - Sobie bym zrobił
Onyx 200 w domu i na poddasze wyrzucił skrzynkę rozdzielczą z kanałami izolowanymi 68mm np. http://www.afs.com.tr/_3-6/isoafs-alu-forte.aspx - super cicho i prosto się układa.
Wlasnie tak, kanaly prowadzone na poddaszu tylko chcialbym je ukryc pod plyta,
Zeby nie byly widoczne. A jaki rozmiar wywiewnych kanalow? Czy kanaly po wyjsciu
Ze skrzynki rozdzielczej powinny miec zblizona dlugosc? Czy na polskim rynku sa dostepne
Kanaly izolowane 68mm dobrej jakosci? I ostatnie pytanie o onyxa czy posiada jakies wady i czy
Filtry sa latwo dostepne w internecie?
Dziekuje bardzo za pomoc dalo mi to fajny poglad na cala instalacje!
Dzieki

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Wlasnie tak, kanaly prowadzone na poddaszu tylko chcialbym je ukryc pod plyta,
To Muszą być izolowane.
A jaki rozmiar wywiewnych kanalow?
To zależy od ilości wywiewów, na ogół jest to 80mm lub 100
-Ze skrzynki rozdzielczej powinny miec zblizona dlugosc?
Nie ma to aż takiego znaczenia - są rózne sztuczko montazowe, a poza tym układ wuwiewno nawiewny na skrzynkach - jest na ogół samoregulujący.
Kanaly izolowane 68mm dobrej jakosci?
Robię na AFS ach od prawie 20 lat - i pierwsze instalacje wyglądają dziś jak wczoraj położone.
-
I ostatnie pytanie o onyxa czy posiada jakies wady
centrala ta jest owocem 20 lat doświadczeń - jest to nasza centrala, więc jakiekolwiek wady - korygujemy natychmiast
i czy Filtry sa latwo dostepne w internecie?
Najlepszy jest niemiecki filtr G4 - m2 - do 30 zł - centrala ma szufladę z ramką - wycina się i m2 na 8 wymian wystarczy ( może na 10 - nie pamiętam)

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

Czy kanaly moglbym zamowic sam na stronie afs czy mozna juz znalezc gdzies w polsce
Kanaly 68mm? Czy posiada pan w sprzedazy takiego onyxa jesli tak to w jakiej cenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”