ściany z betonu komórkowego
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: ściany z betonu komórkowego
Beton komórkowy H+H ma doskonałe właściwości izolacyjne, gdyż zawiera w swojej strukturze nawet 80% powietrza (przez co jest lekki i pozwala uzyskać bardzo dobry współczynnik). To bzdura, że są problemy z jego wymiarami. Cena też jest ok. Pozostałych materiałów nie znam, więc się nie wypowiadam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Betony komórkowe - to chyba najgłupsze rozwiązanie - Łączenie w jednym izolacji termicznej i konstrukcji - ta tak jak klej do wszystkiego - Są kruche . chłoną wodę i fatalnie izolują.
http://www.stern.de/presse/vorab/kalksa ... 26657.html 40 000 reklamacji
Domy z nich postawione zużywają nawet 2 x tyle energii niż ma to sens ( nawet powyżej 30kWh/m2 rocznie) Parametr zużycia energii najlepiej świadczy o jakości tych materiałów.
Pamiętajmy, że materiały przepuszczające powietrze i chłonące wilgoć to fatalny pomysł na ścianę. Warto też popytać tych co takie coś mają czy zużycie przekracza 30kWh/m2 rocznie!
http://www.stern.de/presse/vorab/kalksa ... 26657.html 40 000 reklamacji
Domy z nich postawione zużywają nawet 2 x tyle energii niż ma to sens ( nawet powyżej 30kWh/m2 rocznie) Parametr zużycia energii najlepiej świadczy o jakości tych materiałów.
Pamiętajmy, że materiały przepuszczające powietrze i chłonące wilgoć to fatalny pomysł na ścianę. Warto też popytać tych co takie coś mają czy zużycie przekracza 30kWh/m2 rocznie!
Skoro tak twierdzisz - to co w zamian proponujesz - jakie materialy twoim zdaniem ?
A przy okazji jeśli moglbys odpowiedzieć - co sądzisz o scianach z gipsu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego ja twierdzę? Fizyka Budowli coś takiego wyklucza!krakers09 pisze:Skoro tak twierdzisz - to co w zamian proponujesz - jakie materialy twoim zdaniem ?
Pozdrawiam
Przegrody termiczne nie mogą przepuszczać powietrza , musi być paroizolacja. Proszę wyjść dziś w nocy w swetrze wełnianym i tym samym swetrze z warstwą nieprzewiewną .
Gdy jest w przegrodzie ruchome powietrze - spada znacznie jej opór cieplny.
Brak paroizolacji to również zagrożenie wilgocią.
Domy z bk bez paroizolacji zużywają ponad 30kWh/m2 rocznie - nie mieszczą się więc w podanych przez Polską Normą stratach.
BK tak się izoluje

Nie ma znaczenia z czego jest ściana gips , granit cegła szkielet bale... to konstrukcja izolacja to co innego.
Łączenie funkcji konstrukcji i izolacji to jak klej do wszystkiego - jest do niczego
-
cookiemonster
- Aktywny

Tomasz: plus dla ciebie za mądre słowa 
Moim zdaniem najlepszym materiałem konstrukcyjnych jest ceramiczny Porotherm, który ma bardzo dobre parametry izolacyjności cieplnej i akustycznej (czego nie można powiedzieć o Ytongu!). Ceramika to najbardziej "uniwersalny" budulec!!
Moim zdaniem najlepszym materiałem konstrukcyjnych jest ceramiczny Porotherm, który ma bardzo dobre parametry izolacyjności cieplnej i akustycznej (czego nie można powiedzieć o Ytongu!). Ceramika to najbardziej "uniwersalny" budulec!!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tu są tacy "fachowcy" co uważają, że jak izolacja od wewnątrz, to będą mostki termiczne przy stropach!!!
http://www.dom.pl/ukladanie-stropu-gestozebrowego.html

http://www.dom.pl/ukladanie-stropu-gestozebrowego.html

Ściany nośne z gipsu? Nie wiem czy to w ogóle możliwe, ale nawet jeśli to ja bym się nie zdecydował! Wytrzymałość takiej ściany będzie moim zdaniem żadna!krakers09 pisze:Skoro tak twierdzisz - to co w zamian proponujesz - jakie materialy twoim zdaniem ?
Pozdrawiam
Ja też odrzuciłem beton komórkowy i buduję z Porothermu. Zadecydowała funkcjonalność i stare złe przyzwyczajenia odnośnie betonów... Poza tym dom będzie dość blisko ulicy, bo w projekcie nie mam możliwości umieszczenia go w głębi działki... No a podobno w "domach z betonu" bardziej słychać wszystkie dźwięki.
W trakcie budowy domu...
- Wiking_Kłodzko
- Początkujący

Beton komórkowy nadaje się co najwyżej do stawiania ścianek działowych, nie wiem gdzie część osób z forum przeczytała o doskonałej izolacji cieplnej i wytrzymałości tego surowca, jest to tworzywo ogromnie kruche i bardzo wilgotne, zwykły pustak jest 100 razy cieplejszy.
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchal, niż mówili.
Sokrates
Sokrates
Popularność betonu bierze się z dużej gęstości tego materiału i co za tym idzie całkiem niezłym współczynniku przenikania ciepła - ja o tym słyszałem na każdym kroku w składach budowlanych. Widać, że "doradcy" zostali pieczołowicie wyposażeni przez producentów w tą wiedzę
Szkoda tylko, że tak rzadko mówi się o realnych minusach betonu, których jest niestety całkiem sporo...
Ja miałem w pierwotnym projekcie właśnie bloczki betonowe, ale zamieniłem jest na Porotherm. U praktycznie takie samo, a będę miał ściany które znacznie lepiej izolują od dźwięków zewnętrznych i nie będą nasiąkać w tempie ekspresowym... A że była to dobra decyzja to widzę teraz, bo sąsiad dwie działki obok praktycznie stoi z robotą, bo nie jest w stanie przesuszyć murów żeby je otynkować. Można winić złotą polską wiosnę, ale po prostu trzeba dobierać materiały adekwatne do klimatu.
Ja miałem w pierwotnym projekcie właśnie bloczki betonowe, ale zamieniłem jest na Porotherm. U praktycznie takie samo, a będę miał ściany które znacznie lepiej izolują od dźwięków zewnętrznych i nie będą nasiąkać w tempie ekspresowym... A że była to dobra decyzja to widzę teraz, bo sąsiad dwie działki obok praktycznie stoi z robotą, bo nie jest w stanie przesuszyć murów żeby je otynkować. Można winić złotą polską wiosnę, ale po prostu trzeba dobierać materiały adekwatne do klimatu.
Nie jestem ekspertem, ale ze tego co wiem to bloczki z betonu komórkowego mają różną gęstość, więc co do izolacji cieplnej trzeba porównywać konkretne produkty.Wiking_Kłodzko pisze:Beton komórkowy nadaje się co najwyżej do stawiania ścianek działowych, nie wiem gdzie część osób z forum przeczytała o doskonałej izolacji cieplnej i wytrzymałości tego surowca, jest to tworzywo ogromnie kruche i bardzo wilgotne, zwykły pustak jest 100 razy cieplejszy.
A zwykłe pustaki mają w sobie popiół, który jest promieniotwórczy, dlatego są szare.
Bloczki z betonu komórkowego są produkowane z naturalnych surowców oraz zapobiegają rozwojowi grzybów i pleśni. Wiem to od znajomego, który zbudował dom z bloczków betonu komórkowego Termalica i jest zadowolony. Ocieplił dom styropianem 15 cm i nie narzeka na rachunki w sezonie grzewczym.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wełniany sweter też ma dobre parametry... gdy stoimy w chłodni - 25st. C . Ale gdy wyjdziemy na zewnątrz gdzie jest -1 st.C i wiatr - okazuje się, że marzniemy.co za tym idzie całkiem niezłym współczynniku przenikania ciepła
Beton komórkowy ocieplony od, gdy rośnie wewnątrz domu ciśnienie ( ogrzewanie) traci swoje właściwości .
Można o tym się łatwo przekonać - zużycie energii przekracza 30kWh/m2 rocznie.
-
cookiemonster
- Aktywny

Hmm a o co chodzi w tym przykładzie ze swetrem? W sensie że przy -25 st. nie zmarznę a w -1 tak? Proszę o rozwinięcie wywodu - wtedy chętnie wrócę do dyskusji o właściwościach poszczególnych materiałów budowlanych...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chodzi o ruchome powietrze w przegrodzie termicznej . Współczynniki przenikania ciepła podaje się do warunków stabilnych - bez różnicy ciśnień po obu stronach przegrody i bez wilgoci.
by w warunkach rzeczywistych zbliżyć się maksymalnie do warunków stabilnych - w przypadku materiałów przepuszczających powietrze i wilgoć - musi być zastosowana paroizolacja od wewnątrz
PN 13829.
by w warunkach rzeczywistych zbliżyć się maksymalnie do warunków stabilnych - w przypadku materiałów przepuszczających powietrze i wilgoć - musi być zastosowana paroizolacja od wewnątrz
PN 13829.
W przykładzie ze swetrem koledze chodzi o to, że mając na sobie przy temperaturze -25 st. bez wiatru nie zmarźniesz, a przy -1 st. i wiejącym wietrze zmarźniesz, dlatego chodzi tu tak jak kolega napisał o wiatr. W przykładzie ze swetrem chodzi o to że sweter nie zatrzymuje w 100% wiatru dlatego wiatr przenika przez sweter, tak jest też z materiałami budowlanymi.cookiemonster pisze:Hmm a o co chodzi w tym przykładzie ze swetrem? W sensie że przy -25 st. nie zmarznę a w -1 tak? Proszę o rozwinięcie wywodu - wtedy chętnie wrócę do dyskusji o właściwościach poszczególnych materiałów budowlanych...
Ruchome powietrze w przegrodzie termicznej? Rozumiem, że chodzi ci o powietrze, które hula po wnętrzu ściany? Taka sytuacja nie ma miejsca z prostego powodu - materiał do budowy ścian to nie sweter, który przepuszcza ruchome powietrze jak sito. Nowoczesne ściany są budowane w taki sposób, aby spoiny nie wpływały na ruch powietrza (jako przykład system Dryfix). Co do różnicy ciśnień, jest ona nieznaczna pomiędzy dwiema stronami ściany. Kogo wy tu chcecie oszukać?