Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.
Tak czytam te wszystkie achy i ochy o domu, ale jakoś nigdzie nie znalazłem informacji o zapotrzebowaniu na energię grzewczą. Sam dom, to tylko ściany i dach, ale najważniejszym parametrem nie są koszty budowy, ale eksploatacji, a głównie ogrzewania. Sądząc po zdjęciach jest to standartowy durszlak o zapotrzebowaniu na energię do ogrzewania w wysokości ok. 120 kWh/m2/rok. Mam nadzieję, że się mylę i jest to w rzeczywistości dom niskoenergetyczny, o zapotrzebowaniu na energię rzędu 40 kWh/m2/rok.
Chciałbym, aby za rok, budujący ten dom podzielili sie z innymi forumowiczami informacją o kosztach ogrzewania. Być może są to ludzie majętni i jakieś tam koszty, to tylko kilka tysięcy w tą albo w tamtą stronę. Jeżeli jednak ktoś wziął kredyt, to wysokie koszty ogrzewania mogą być poważnym problemem. Zimy mają być coraz sroższe, a ceny nośników energii znaja tylko jeden kierunek - w górę.
Durszlak bo bez dachówki? Spokojnie, już jest. Inwestorzy śpią na kasie, a palić w kominku będą banknotami co najmniej 50zł.
Ciekawe jak po zdjęciach stanu surowego otwartego można obliczyć energożerność domu.
Jeżeli ten dom jest budowany wg standartowego projektu, bez pakietu oszczędnościowego, to jego zapotrzebowanie na energie do ogrzewania wynosi 80 kWh/m2/rok, czyli trochę szczelniejszy durszlak
Domy niskoenergetyczne zaczynaja się od zapotrzebowania na energię w wysokości 60 kWh/m2/rok,
a domy bardzo niskoenergetyczne od 40 kWh/m2/rok. Domy pasywne od 15 kWh/m2/rok.
Jestem ciekaw na ile starczy inwestorowi tych 50 złotówek jak zacznie nimi ogrzewać?