Projekt domu "Przed kominkiem"
-
ewelinao77
- Początkujący

Re: Projekt domu "Przed kominkiem"
no ta cena rzeczywiście niska nie jest. A co zmieniliście w oknie w gabinecie i w jaki sposób planujesz rozmieścić kanapy telewizor i stół w salonie. Może ty masz jakąś koncepcję? Bo już nie wiem gdzie zaprojektować ten nieszczęsny kominek. Może jednak w ten róg który łączy się z garderobą i sypialnią. Wtedy moglabym wyśrodkować sobie to okno tarasowe. Co o tym sądzicie.
Witajcie drodzy forumowicze...
nie włączyłam się do dyskusji bo byłam z mężem na romantycznym weekendzie w Zakopanem:)
Ewelinie udzieliłam odpowiedzi nt okien, a co do kominka, to ja właśnie przeniosłam go ze środka pokoju w róg (lewy górny) koło sypialni i garderoby. Układ salonu będzie jak w projekcie, czyli po lewej kanapy z narożnym kominkiem i telewizorem a po prawej jadalnia.
Kuchnię zamknęłam, ale nie do końca. Będziemy mieć drzwi przesuwne, chowane w ścianę - podwójne. Po ich otwarciu będzie 2 metrowe przejście.
Przesyłam jeszcze raz link do galerii, tam gdzieś na początku jest rzut wnętrz po wprowadzeniu zmian. Pozdrawiam Magda
https://picasaweb.google.com/1005455988 ... stKo5MryKQ#
nie włączyłam się do dyskusji bo byłam z mężem na romantycznym weekendzie w Zakopanem:)
Ewelinie udzieliłam odpowiedzi nt okien, a co do kominka, to ja właśnie przeniosłam go ze środka pokoju w róg (lewy górny) koło sypialni i garderoby. Układ salonu będzie jak w projekcie, czyli po lewej kanapy z narożnym kominkiem i telewizorem a po prawej jadalnia.
Kuchnię zamknęłam, ale nie do końca. Będziemy mieć drzwi przesuwne, chowane w ścianę - podwójne. Po ich otwarciu będzie 2 metrowe przejście.
Przesyłam jeszcze raz link do galerii, tam gdzieś na początku jest rzut wnętrz po wprowadzeniu zmian. Pozdrawiam Magda
https://picasaweb.google.com/1005455988 ... stKo5MryKQ#
-
ewelinao77
- Początkujący

Teraz ten link działa. Obejrzałam zdjęcia i jestem pod wrażeniem. Magda a czy twoje okna też są uchylne. Kurczę już nie wiem, koleżanka, ktora pracowała "w oknach" odradza mi te łuki i kolor bialy mi odradza. Ale mnie się to podoba . Zastanawiam czy kuchnia nie jest dość mała? W ogóle to ktoś napisał wcześniej że dom jest drogi w budowie, tzn. na ile mam się przygotować? I co oprócz tych okien sprawia że jest drogi? Pozdrawiam
Ja mam okna uchylne... wszystkie. Przy tak małym łuku jest to możliwe. Gdyby np łuk miał kształt półkola, wtedy rama może się wyginać i nie domykać. Koloru białego też się troszkę boję, ale mieszkam na wsi gdzie się tak nie brudzi więc mam nadzieję że będzie ok.
Kuchnia - nie jest zbyt duża ale też nie maleńka. Robiłam już projekt kuchni i szafek jest dość dużo i zmieściłam niewielki blat na szybki posiłek. . Jak mi się uda to zeskanuję projekt.
Kuchnia jest mniej więcej tej wielkości co w linku http://bors.pl/galeria.php kuchnia nr1 - ja będę miała taki sam układ.
Koszty - przede wszystkim dach... 370m2 dachu to ogromna powierzchnia - w projekcie jest blacho-dachówka, a jeśli wybierzesz ciężką dachówkę tak jak w naszym przypadku, wybraliśmy karpiówkę, to musisz wzmocnić więźbę dodatkowymi belkami. Jeśli budujesz dom systemem gospodarczym to możesz dużo zaoszczędzić. My budowaliśmy własnymi rękami, firmy mieliśmy od murów-ale bez nadproży, słupów i wieńca - bo to był ogromny koszt, i firmę od więźby i dachu. Resztę robiliśmy sami z mężem i teściem. Nie ukrywam, ciężka robota! Projekt przed kominkiem jest rozłożysty, ma skomplikowane fundamenty, ogromną płytę do wylania, nadproża w kształcie łuków też są kosztowne i pracochłonne, potem ogromny dach, łukowe okna... wszystko generuje koszty...
Może ktoś jeszcze się wypowie nt kosztów? zgadzacie się ze mną?
Pozdrawiam Magda
Kuchnia - nie jest zbyt duża ale też nie maleńka. Robiłam już projekt kuchni i szafek jest dość dużo i zmieściłam niewielki blat na szybki posiłek. . Jak mi się uda to zeskanuję projekt.
Kuchnia jest mniej więcej tej wielkości co w linku http://bors.pl/galeria.php kuchnia nr1 - ja będę miała taki sam układ.
Koszty - przede wszystkim dach... 370m2 dachu to ogromna powierzchnia - w projekcie jest blacho-dachówka, a jeśli wybierzesz ciężką dachówkę tak jak w naszym przypadku, wybraliśmy karpiówkę, to musisz wzmocnić więźbę dodatkowymi belkami. Jeśli budujesz dom systemem gospodarczym to możesz dużo zaoszczędzić. My budowaliśmy własnymi rękami, firmy mieliśmy od murów-ale bez nadproży, słupów i wieńca - bo to był ogromny koszt, i firmę od więźby i dachu. Resztę robiliśmy sami z mężem i teściem. Nie ukrywam, ciężka robota! Projekt przed kominkiem jest rozłożysty, ma skomplikowane fundamenty, ogromną płytę do wylania, nadproża w kształcie łuków też są kosztowne i pracochłonne, potem ogromny dach, łukowe okna... wszystko generuje koszty...
Może ktoś jeszcze się wypowie nt kosztów? zgadzacie się ze mną?
Pozdrawiam Magda
-
ewelinao77
- Początkujący

Dzięki Magda za wyczerpujące informacje. Jakbyś mogla mi jeszcze napisać czy w kotlowni macie piec na paliwo stałe? Bo my taki planujemy, ale mój mąż zaczął się zastanawiać nad częściowym podpiwniczeniem, żeby nie dymiło. Ja myślę że nie będzie bo w M79c kotłownia jest za garażem. Planuję wysunąć garaż do przodu i tę kotłownię powiększyć. I koniecznie pokaż projekt kuchni. Pozdrawiam
My mamy przygotowane 2 kominy... Pod węgiel i pod gaz z sieci, ale gaz jest na pierwszym miejscu, a węgiel zapasowy. No i poszerzylismy garaż i kotłownię o metr w prawo:)
Proponuję jeszcze trzeci komin dla wentylacji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie lepiej było dać izolację - przynajmniej taka jak zaleca Polska Norma - W domu też się przydaje wentylacja - dla komfortu i oszczędności z odzyskiem ciepła. Przy otwartych oknach będzie zimno przy podłodze i drogoooo! Dom izolowany zgodnie z PN zużyłby do 30kWh/m2 rocznie - nie opłacałoby się nawet palić węglem.Magda SH pisze:My mamy przygotowane 2 kominy... Pod węgiel i pod gaz z sieci, ale gaz jest na pierwszym miejscu, a węgiel zapasowy. No i poszerzylismy garaż i kotłownię o metr w prawo:)
Panowie mnie nie zrozumieli...
pierwszy kanał jest pod piec gazowy i nim chcemy ogrzewać dom, drugi pod węglowy - alternatywny jeśli gaz by bardzo podrożał i bardziej opłacałoby się ogrzewać węglem. Oczywiście że mam kanał wentylacyjny ale rozmowa była o ogrzewaniu. Mam gruntowy wymiennik ciepła i planuję zamontować rekuperator aby odzyskać jak najwięcej ciepła z domu. Dom będzie ocieplony zgodnie z projektem, nie wiem skąd wam przyszło do głowy że ktoś może zrobić inaczej.
Pozdrawiam
pierwszy kanał jest pod piec gazowy i nim chcemy ogrzewać dom, drugi pod węglowy - alternatywny jeśli gaz by bardzo podrożał i bardziej opłacałoby się ogrzewać węglem. Oczywiście że mam kanał wentylacyjny ale rozmowa była o ogrzewaniu. Mam gruntowy wymiennik ciepła i planuję zamontować rekuperator aby odzyskać jak najwięcej ciepła z domu. Dom będzie ocieplony zgodnie z projektem, nie wiem skąd wam przyszło do głowy że ktoś może zrobić inaczej.
Pozdrawiam
Jeżeli będzie zaizolowany zgodnie z projektem, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać jakie będzie miał dom zapotrzebowanie na energię grzewczą w kW/m2/rok.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mam gruntowy wymiennik ciepła i planuję zamontować rekuperator aby odzyskać jak najwięcej ciepła z domu
??????????
Przecież GWC jest przed wymiennikiem ciepła! Przy współczesnych rekuperatorach ( wymienniki RS160 stosowane w dobrych centralach, zbliżają się zimą do 100%) tyle ile podgrzeje sie powietrze w gwc - tyle mniej ciepła odbierze centrala z domu - tyle cieplejsze powietrze będzie na wyrzutni .
A wzrosną opory.
Lepiej zamiast gwc kupić lepszą ( cichszą) centralę!
I. Nie wierzę że powietrze o temperaturze -15st w zimie ogrzeje się do 20st dzięki samemu powietrzu z domu więc do dogrzania tego powietrza potrzebne są grzałki umieszczone w rekuperatorze. Zabierze to dużo prądu. GWC ma na celu doprowadzić do reku cieplejsze niż na zewnątrz powietrze co pozwoli zaoszczędzić. W lecie sytuacja jest odwrotna - powietrze, przechodząc przez gwc będzie chłodniejsze niż temperatura na zewnątrz i obniżą się koszty klimatyzacji. Może się mylę, ale logicznie myśląc tak powinno być. A jeśli tak nie jest, to stracę kilka tysięcy wydane na gwc.
http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie- ... -czy-warto
II. To jest wątek o projekcie "przed kominkiem" jeśli Panowie chcecie podyskutować z kimś na temat ogrzewania, wentylacji itp. to na pewno znajdzie się wątek na forum o takiej tematyce - ja się na tym nie znam - nie jestem fachowcem w tych dziedzinach. Nie zatruwajmy innym życia.
Pozdrawiam-Magda
http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie- ... -czy-warto
II. To jest wątek o projekcie "przed kominkiem" jeśli Panowie chcecie podyskutować z kimś na temat ogrzewania, wentylacji itp. to na pewno znajdzie się wątek na forum o takiej tematyce - ja się na tym nie znam - nie jestem fachowcem w tych dziedzinach. Nie zatruwajmy innym życia.
Pozdrawiam-Magda
-
ewelinao77
- Początkujący

Słuszne słowa. Magda a powiedz gdzie umieściłaś kaloryfery w salonie i gdzie jest właz na strych. Czy ze strychu jest wyjście na dach (dla kominiarza)?
My nie będziemy mieć kaloryferów - w całym domu planujemy podłogówkę, + w łazienkach grzejniki naścienne. U moich rodziców też tak jest i powiem, że mieszkamy 7 rok a ściany w pokojach są czyściutkie, jedynie salon był malowany, bo rodzice palą w domu papierosy. Znajomi, którzy robili częściowo grzejniki i częściowo kaloryfery, narzekają, że się brudzi strasznie i że w stopy zimno by kaloryferach... Ale jak kto woli.
Właz w holu ale jeszcze nie wiem dokładnie w którym miejscu. Robiliśmy strop drewniany, bo terriva czy inny jest bardzo drogi, a i tak nie planujemy zagospodarować strychu. Dlatego jeszcze go nie montowaliśmy. Przy każdym kominie powinien być właz dachowy dla kominiarza lub jakieś schodki na dachu. My mamy wyłazy ze strychu.
Właz w holu ale jeszcze nie wiem dokładnie w którym miejscu. Robiliśmy strop drewniany, bo terriva czy inny jest bardzo drogi, a i tak nie planujemy zagospodarować strychu. Dlatego jeszcze go nie montowaliśmy. Przy każdym kominie powinien być właz dachowy dla kominiarza lub jakieś schodki na dachu. My mamy wyłazy ze strychu.
I właśnie o tym projekcie rozmawiamy. Jak w każdym projekcie, tak również w tym, powinna się znaleźćMagda SH pisze:I.
Pozdrawiam-Magda
informacja o zapotrzebowaniu budynku na energie do ogrzewania. Czyżby to była informacja tajna?
Potencjalni inwestorzy chętnie by chcieli wiedzieć ile ten budynek przed kominkiem będzie zużywał energii.
Tu nikt nic nie chce mącić. To że kolega wyraził swoją opinię jest chyba normalne. Po to jest forum aby rozmawiać na temat różnych aspektów budownictwa. Jeżeli już się założyło jakiś wątek, to trzeba się liczyć z tym, że forumowicze będą chcieli się czegoś więcej dowiedzieć.