płyta ceramiczna czy indukcyjna
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
nowoczesne płyty ceramiczne posiadają wiele funkcji ułatwiających przyrządzane posiłków, miedzy innymi funkcja szybkiego nagrzewania i funkcja zaprogramowania czasu gotowania dla każdego pola grzewczego ale ja wybrałabym płytę indukcyjną ponieważ sa bardziej ekonomiczne
- wnetrze4you
- Zainteresowany

- Posty: 66
- Rejestracja: 10 sty 2013, 22:46
- Lokalizacja: wielkopolska
- Kontakt:
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Kontynuując - Indukcja to także grzanie zimne w dotyku.
wnetrze4you Projektowanie wnętrz Aranżacja wnętrz
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Teraz jest moda na płyty indukcyjne faktycznie są one łatwe w utrzymaniu, ale nie wiem czy sabardziej ekonomiczne od gazowych
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Płyty indukcyjne są ekonomiczne, a dzięki chłodnej płycie istnieje mniejsze niebezpieczeństwo poparzenia (jest to dobre rozwiązanie jeśli masz dzieci). Są one rownież bezpieczne pod względem tego, ze jak polożysz na nim jakiś przypadkowy przedmiot to się nie włącza. No i czas gotowania jest krótszy niż w kuchenkach gazowych. Z tego co się orientuje musisz miec jednak specjalne garnki, by dzialaly z takimi plytami.
-
Atlantic Polska
- Zainteresowany

- Posty: 97
- Rejestracja: 06 paź 2010, 12:09
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Ja mam ceramiczną, kuchenka z firmy Amica. Jeśli miałbym podpięty gaz do kuchni, może wziąłbym kuchenkę gazową. Co do Twojego pytania to mam ceramiczną, ale nie widzę, żeby była dużo lepsza od indukcyjnej ...
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Osobiście polecam indukcyjne.
Jeden minus trzeba posiadać dobre garnki reszta to same zalety.
Posiadam płytę kombinowaną 2 pola ceramiczne + 2 pola indukcyjne używam już od 4 lat.
Różnice: Pole indukcyjne ma mniejsze straty energii, nie oparzysz się, jak wykipi to garnek w górę szmatka i dalej można gotować (na ceramice przypalenia) wiem co mówię jako użytkownik a nie teoretyk.
Siostra kupiła już 4 pola indukcyjne i już mnie nie pyta dlaczego wybrałem taką kuchenkę.
Czyste garnki jak nowe na gazie można pomarzyć.
Gdybym musiał kupić jeszcze raz cała indukcyjna.
Pola halogenowe (ceramiczne) używam do patelni z dnem aluminiowym i do garnków szklanych.
Polecam sprawdzić czy ma sterowanie wyłącznikiem czasowym (timer) i funkcje zagotowania wody.
Przykład: Wstawiasz zupę do gotowania i na mocy 2 z 9 wolno gotujesz nawet 2h.
Zagotowanie wody przydaje się też przy porannym pośpiechu - nie obudzisz współlokatorów.
Ja wodę gotuję w czajniku właśnie na indukcji bardzo szybko -grube dno.
Jeszcze jedna uwaga jak masz zamiar podłączyć pod 230 a nie przynajmniej pod 2 fazy to może ograniczać moc maksymalną.
U mnie w Mastercok-u na 2 fazach podłączona i można jedynie np 1 indukcja na 9 a już druga na 5 i 1 halogen na 9 a już drugi na 5 tak to wygląda.
Nie dasz rady 2 pól indukcji przy płycie kombinowanej (2+2) włączyć na maksymalną moc równocześnie.
Ogólnie polecam indukcję moja druga połówka już nie chce słyszeć o gazie.
Jak masz 2 taryfy można jeszcze zaoszczędzić.
Wybór marki pozostawiam tobie (ja testowałem Samsunga i Mastercook-a i nie ma różnicy tylko bajery).
Jeden minus trzeba posiadać dobre garnki reszta to same zalety.
Posiadam płytę kombinowaną 2 pola ceramiczne + 2 pola indukcyjne używam już od 4 lat.
Różnice: Pole indukcyjne ma mniejsze straty energii, nie oparzysz się, jak wykipi to garnek w górę szmatka i dalej można gotować (na ceramice przypalenia) wiem co mówię jako użytkownik a nie teoretyk.
Siostra kupiła już 4 pola indukcyjne i już mnie nie pyta dlaczego wybrałem taką kuchenkę.
Czyste garnki jak nowe na gazie można pomarzyć.
Gdybym musiał kupić jeszcze raz cała indukcyjna.
Pola halogenowe (ceramiczne) używam do patelni z dnem aluminiowym i do garnków szklanych.
Polecam sprawdzić czy ma sterowanie wyłącznikiem czasowym (timer) i funkcje zagotowania wody.
Przykład: Wstawiasz zupę do gotowania i na mocy 2 z 9 wolno gotujesz nawet 2h.
Zagotowanie wody przydaje się też przy porannym pośpiechu - nie obudzisz współlokatorów.
Ja wodę gotuję w czajniku właśnie na indukcji bardzo szybko -grube dno.
Jeszcze jedna uwaga jak masz zamiar podłączyć pod 230 a nie przynajmniej pod 2 fazy to może ograniczać moc maksymalną.
U mnie w Mastercok-u na 2 fazach podłączona i można jedynie np 1 indukcja na 9 a już druga na 5 i 1 halogen na 9 a już drugi na 5 tak to wygląda.
Nie dasz rady 2 pól indukcji przy płycie kombinowanej (2+2) włączyć na maksymalną moc równocześnie.
Ogólnie polecam indukcję moja druga połówka już nie chce słyszeć o gazie.
Jak masz 2 taryfy można jeszcze zaoszczędzić.
Wybór marki pozostawiam tobie (ja testowałem Samsunga i Mastercook-a i nie ma różnicy tylko bajery).
Pozdrawiam Dominik
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
ja jestem za indukcyjną. Jest najbardziej efektywna (najmniejsza strata energii) a także bezpieczna. Ja w swojej kuchni posiadam płytę do zabudowy Whirlpool- jestem z niej naprawdę zadowolona.
-
Koloryt Piotr Gąska
- Początkujący

- Posty: 16
- Rejestracja: 15 paź 2012, 13:33
- Kontakt:
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Widzę, że wszyscy są za płytą indukcyjną. Ja jednak słyszałam, że są z nimi problemy. Znajomi dali się namówić sprzedawcy na płytę indukcyjną nie wiedząc dokładnie na co się piszą. Musieli wymienić wszystkie garnki, mało tego po kilku miesiącach padł jakiś czujnik, zostali bez kuchenki na czas 'rozpatrywania reklamacji' (czekanie, aż przyjedzie pan z serwisu). Po upłynięciu okresu gwarancji padły kolejne czujniki, które sporo kosztowały. W końcu wrócili do kuchenki gazowej. Ale może teraz są lepsze modele? Bo opisany przypadek jest sprzed kilku lat...
Koloryt Piotr Gąska sprzedaż płyt OSB, MFP, SF-B, MgO, Cetris. Najniższe ceny, szybka realizacja, profesjonalna obsługa.
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Specjalne garnki nie są potrzebne. Wystarczy zrobić taki test: przyłożyć magnes do naczynia i jeśli się przyczepi to znaczy, że jest garnek jest odpowiedni.
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Koloryt Piotr Gąska, znajomi po prostu mieli pecha i tyle. Nie ma zasady, że płyta indukcyjna musi się od razu zepsuć, trafili na kiepski model. Faktyczne do indukcji trzeba mieś specjalne garnki, ale niepotrzebnie wyrzucili te co mieli, bo można to "obejść". Dostępne są takie specjalne podkładki - wyglądają jak płaska patelnia, stawiasz taką "podkładkę" na indukcji, na nią zwykły garnek i wszystko jest ok.
Ja od 4 lat używam indukcji i na pewno bym się nie zamieniła,
Ja od 4 lat używam indukcji i na pewno bym się nie zamieniła,
-
salomea0903
- Początkujący

- Posty: 3
- Rejestracja: 26 lut 2013, 15:20
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
płyty indukcyjne są fajne nie powiem miała taki wynalazek ale to jakiś czas temu i też mi się co chwile coś z nią działo; garnki to tez nie był problem nowa kuchnia była wiec nowe garnki zostały dokupione
. teraz mam zwykła płytę ceramiczną i póki co jest wszystko ok
salomea
-
aseba
- Zaawansowany

- Posty: 427
- Rejestracja: 09 sty 2013, 20:07
- Lokalizacja: Krzypnica pow.Gryfino woj.Zachodnopomorskie
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
A co z gotowaniem rosołku,albo bigosiku? Tu krótki czas gotowania nie ma znaczenia. A poparzenia?! Wg mnie bezsensowny argument typu rower z napędem.. nie trzeba pedałować?! A co ze zdrowotnością przygotowywanej żywności??? Uzytkownik kuchenki gazowej 
-
czystolinka
- Zainteresowany

- Posty: 61
- Rejestracja: 10 sty 2011, 14:21
- Lokalizacja: Warszawa
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Mnie w płytach ceramicznych wkurza długi czas rozgrzewania. Na początku trzeba się do tego przyzwyczaić - my żałowaliśmy, że nie mamy zwykłych palników gazowych
Potem jakoś idzie, ale gdybym miał teraz wybierać, to zdecydowanie byłaby to płyta indukcyjna!
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
Uważam że najbardziej wydajne są płyty indukcyjne poza tym nie nagrzewają się i posiadają specjalne zabezpieczenia przed dziećmi, zaletą jest też ich łatwe czyszczenie
Re: płyta ceramiczna czy indukcyjna
no właśnie ograniczone przypalanie potrwa na płycie i płaska powierzchnia znacznie ułatwiają utrzymanie w czystości takiej płyty indukcyjnej