POMOCY- Instalacja gotowa, a dziennik bud. niezarejestrowany

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Oskarious
Początkujący
Początkujący

POMOCY- Instalacja gotowa, a dziennik bud. niezarejestrowany

Post autor: Oskarious »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Na wstępie pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja doświadczyli braku życzliwości swoich sąsiadów.
W zeszłym roku kupiliśmy z małżonką swoje pierwsze mieszkanie. 5cio rodzinna wspólnota ,kamienica (lata 30), szeregowa zabudowa. Jako, iż poprzedni właściciel ogrzewał mieszkanie prądem (gaz tylko w kuchni), postanowiliśmy w trakcie generalnego remontu przerzucić się całkowicie na gaz (c.w.u i ogrzewanie podłogowe) i wpiąć się do licznika na klatce. Niestety jedyny wolny komin, znajdował się w pokoju dziecięcym. Kominiarz stwierdził, że najlepiej, gdybyśmy zrobili kotłownię w piwnicy bezpośrednio pod tym pomieszczeniem. Ustaliliśmy, że owa piwnica jest pomieszczeniem wspólnym całego budynku (stara pralnia). Po rozmowie z lokatorami i zarządcą sporządziłem uchwałę, w której napisałem, że po otrzymaniu tej jednej piwnicy, oddam na ręce wspólnoty swoje 2 dotychczasowe piwnice. Zebrałem podpisy. Nie podpisała się tylko jedna osoba, która obecnie wynajmuje mieszkanie, ale poinformowała mnie telefonicznie, że jeśli dostarczę uchwałę do siedziby zarządcy, to przy najbliższej wizycie ją podpisze. Tak też uczyniłem.

Następnie:
1.Załatwiłem ekspertyzę kominiarską
2.Otrzymałem warunki z gazowni
3.Opłaciłem projektanta i kupiłem projekt
4.Zgłosiłem wszystko w urzędzie miejskim
5.Otrzymałem pozytywną decyzję z urzędu miejskiego dla mojego projektu, z informację, że wystarczy poczekać 14 dni na uprawomocnienie
6.Wyremontowałem mieszkanie i całą piwnicę
7.Zainstalowałem piec i pociągnęłęm całą instalację pod licznik (wszystko przez profesjonalistów z uprawnieniami)
8.Otrzymałem informację, że mogę złożyć pusty dziennik do zarejestrowania.
9.Kupiłem dziennik budowy i złożyłem go do zarejestrowania.
10.Pomyślałem, że skoro i tak, całą kwestia jest już finalizowana, to wpiąłem się do licznika, wykonaliśmy próby instalacji. Przecież, gazu i tak nie kradnę, bo przy wydawaniu warunków w gazowni, musiałem podać stan licznika z protokołu zdawczo-odbiorczego spisanego w dniu sprzedaży. Wszystko chodzi pięknie i bez problemowo.

11. Niestety przyszło do mnie pismo z urzędu miejskiego , dzień po złożeniu dziennika do zarejestrowania, że jeden z sąsiadów w terminie złożył sprzeciw. W urzędzie miejskim dowiedziałem, się że to sąsiad, który obiecał wcześniej telefonicznie, że również zrzeknie się swojej części piwnicy, na rzecz udziału w jednej z moich dwóch piwnic, wystosował mail'a, że on się nie podpisał pod żadną uchwałą!

Ręce opadają. Przyznam się bez bicia, że nie upewniłem się wcześniej u zarządcy, czy moją uchwałę ów delikwent podpisał, tak jak obiecał.

Proszę powiedzcie mi, co zrobilibyście na moim miejscu. Co mi grozi, za przyspieszenie procesu. Na dniach mamy pierwsze spotkanie wspólnoty i boję się, że dojdzie do rękoczynu. :)

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: POMOCY- Instalacja gotowa, a dziennik bud. niezarejestro

Post autor: Bolas »

Ale możesz też do tego podejść w inny sposób bo skoro piwnica była wspólna to ty zajmujesz swoją część. Kocioł chyba nie jest na pół piwnicy?
Ale rzeczywiście nie jest to wesołe a kurestwo polaczków nie zna granic.

Oskarious
Początkujący
Początkujący

Bardzo dziękuję za opinie. Wpadłem na pewien pomysł. Proszę powiedzcie, czy waszym zdaniem to przejdzie.

Na oficjalnym piśmie z urzędu dostałem wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o 2 dokumenty w terminie 7miu dni:

a) Uchwałę wspólnoty w, której wyrażają zgodę na wykonanie ogrzewania gazowego w części wspólnej
b) Opinię zarządcy, że prace nie zostały wykonane

Teraz tak,
a)mam uchwałę od poprzedniego włąsciciela z lipca 2012r, na którym wszyscy (łącznie z "tym" sąsiadem), zgadzają się na zmianę sposobu ogrzewania z elektrycznego na gazowe, w obecnie moim lokalu. Drugi punkt mówi: Inwestor przystąpi do prac pod warunkiem:
- uzyskanie pozytywbej opinii kominiarskiej (jest)
-wykonanie projektu przez uprawnionego projektanta (jest)
-uzyskanie decyzji z UM zatweirdzającej projekt i udzielającej pozwolenia na budowę (jest)

b) projektant powiedział, abym zdemontował i zaślepił rurę gazową od pieca do licznika, i odcinek rury kominowej do pieca, piec może dalej wisieć, tak też wczoraj uczyniłem, dzięki temu "zarządca" (wporządku facet) powiedział, że napisze zgodnie ze stanem faktycznym oświadczenie, że prace na dzień dzisiejszy nie zostały wykonane

Dzisiaj zaniosę obydwa dokumenty do Urzędu Miejskiego. Przeproszę za całą sytuację, powiem, że postępowałem zgodnie z uchwałą wspólnoty, w której nie ma wzmianki o "części wspólnej". Poza tym dowiedziałem się, że w naszej kamienicy CAŁA PIWNICA i WSZYSTKIE JEJ POMIESZCZENIA są częścią wpólną, a ja mam najwięcej, bo aż 25% udziału, więc będę utrzymywał, że akurat to pomieszczenie poprostu mi się należy, bo jego powierzczhnia to maksymalnie 20% całej piwnicy! Powiem, że moim zdaniem należy mi się wydanie MOJEGO ZAREJESTROWANEGO DZIENNIKA BUDOWY.

Oskarious
Początkujący
Początkujący

Zarządca wczoraj zarzekał się, że trzyma moją stronę, i że skoro wszystko zdemontowałem to napisze oświadczenie, że roboty uwzględnione w projekcie nie zostały jeszcze wykonane. Niestety dzisiaj nie odbiera ode mnie telefonów. :/

Ręce opadają. W mieszkaniu zimno, nie ma ciepłej wody, żona w 9 tygodniu ciąży. Nie powinna się teraz stresować :cry: Muszę ją zawieźć do teściów.

Najprawdopodobniej jeśli zarządca się rozmyśli, to znowu wszystko zamontuję i będę się tłumaczył w sądzie, że ciężarna małżonka nie mogła mieszkać w zimnie, bez ciepłej wody.

Oskarious
Początkujący
Początkujący

Niestety tak jak podejrzewałem zarządca umywa ręce i dał mi oświadczenie, na którym stwierdza, że o niczym nie wie.

W urzędzie miejskim poinformowano mnie, że sprawę przejął Urząd Wojewódzki. Oczywiście Pani z Wojewódzkiego, która się moją sprawą teraz zajmuje jest na urlopie. Na szczęści sprawę przejął wporządku facet. Mówi, że nie miał czasu zagłębić się w całą sytuację, ale z tego co widzi, to e-mail wysłany przez wrednego sąsiada to luźno napisana notka na zasadzie: Ja się pytam czemu sąsiad zrobił to, czemu zrobił tamto?

Jego zdaniem taka forma wypowiedzi daje powód do orzeczenia niedopuszczalności rzekomego odwołania. Ja dodatkowo napisałem oświadczenie, że na dzień dzisiejszy w mojej opinii prace nie są wykonane, i że wnoszę o wydanie mojego zarejestrowanego dziennika budowy.

Na pytanie: Co mam dalej zrobić? otrzymałem odpowiedź: Proszę dzwonić w przyszłym tygodniu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”