Dach kryty gontem
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Dach kryty gontem
Witam wszystkich
Jak myślicie czy pokrycie dachu kopertowego gontem to prosta sprawa , i czy da się to zrobić bez profesjonalnej ekipy ? Zaznaczam że chodzi mi tylko o gont cała obróbka blacharska i rynny to już inny temat .
Proszę o szczere opinie !!!
Pozdrawiam
Jak myślicie czy pokrycie dachu kopertowego gontem to prosta sprawa , i czy da się to zrobić bez profesjonalnej ekipy ? Zaznaczam że chodzi mi tylko o gont cała obróbka blacharska i rynny to już inny temat .
Proszę o szczere opinie !!!
Pozdrawiam
-
aseba
- Zaawansowany

Re: Dach kryty gontem
Pewnie
Instrukcja... 
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Przy kopertówce trzeba starannie i fachowo zrobić wentylację połaci . Nie jest to proste przy użytkowym poddaszu. Jan.
Witam
Poddasze nieużytkowe.
Na chwile obecną mam na dachu deski i pokryte zwykłą papą , różnie piszą : że pod gont powinien być idealnie prosty dach najlepiej z płyt OSB. ?????
Poddasze nieużytkowe.
Na chwile obecną mam na dachu deski i pokryte zwykłą papą , różnie piszą : że pod gont powinien być idealnie prosty dach najlepiej z płyt OSB. ?????
-
aseba
- Zaawansowany

Remonyjesz stary domek,czy to nowa budowa? 
Witam
To nowa budowa , ale z braku kasy przykryłem tylko papą i czekałem na zastrzyk gotówki , pod papą jest już dwa lata i zamierzam tego lata przykryć gontem , bo chyba trochę taniej ???
To nowa budowa , ale z braku kasy przykryłem tylko papą i czekałem na zastrzyk gotówki , pod papą jest już dwa lata i zamierzam tego lata przykryć gontem , bo chyba trochę taniej ???
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Wiadomo, na płycie równiej. A tak przed kryciem sprawdż czy deski nie klawiszują i je ewentualnie podobijaj . Jan..
-
aseba
- Zaawansowany

Wg mnie pakujesz się w niepotrzebne koszta. Poczekaj na zastrzyk gotówki,papa wytrzyma,a jak kasę uzbierasz o ją wywal załóż nową i kryj dachówką ceramiczną i zapomnij o dachu do końca...... Kup lepiej tanie panele albo drzwi wew,albo pomaluj najtańszą farbą pokoje,ale nie oszczędzaj na dachu. Wg mnie fundament i dach to najważniejsze etepy budowy,bo jak coś będzie spieprzone to naprawa(fundament) jest bardzo trudne do naprawy nie mówiąc o poniesionych kosztach,albo skutki(dach) typu zacieki mokra wełna itp...Oktawian2 pisze:Witam
Pewnie że mozesz ale ile stracisz czasu i czy szystko zrobisz dobrze