POMOCY! PROBLEM Z PIECEM

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bartas23
Początkujący
Początkujący

POMOCY! PROBLEM Z PIECEM

Post autor: bartas23 »

Witam. Mam problem z piecem. Pale drzewem (sosna,brzoza) samym drzewem, problem jest taki, ze rano jak juz wygasnie to nie moge otworzyc drzwiczek od pieca a jak juz otworze to jest sama smola olepiona wokol pieca na scianach a nie wiem od czego.czy moze ktos mi poradzic co zrobic aby tak ie bylo?piec jest mialowy temperatura na piecu 50 st.prosze o porady

Awatar użytkownika
ITommyI
lubie spamować

Re: POMOCY! PROBLEM Z PIECEM

Post autor: ITommyI »

Spalając opał dajesz za mało powietrza. Dlatego piec zarasta smołą. Zlikwidować mechanicznie (skrobakiem) taką smołę ze ścianek wymiennika nie jest prosto. Co mogę doradzić to daj więcej powietrza do kotła (otwórz delikatnie dolne drzwiczki). Ale najpierw zlikwiduj smołe. Zarośniete ścianki wymiennika smołą obniżają sprawnośc kotla. Jeżeli chcesz zlikwidować smołe to jezeli nie chcesz robić tego mechanicznie skrobakiem, musisz "przegonić' kocioł w wyższej temperaturze. Ale zachowaj szczególną ostrożność. Miałem podobną sytuację i od tego czasu nie mam z tym problemu. Kocioł by spalać dobrze paliwo potrzebuje odpowiedniej ilości powietrza. Jeżeli ma za mało to efektem jest własnie smoła
Stare POLSKIE TELEFONY RWT - sprawne ! /wyprzedaż kolekcji/:
https://allegro.pl/uzytkownik/ITommyI

tomek ipd
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: tomek ipd »

i prawidłowo, tak ma być, palenie sosną w temp. 50 st właśnie tym skutkuje, przy sprzyjających warunkach powinno się jeszcze lać z kotła. Należy zainstalować podmieszanie na powrocie.

Awatar użytkownika
ITommyI
lubie spamować

Post autor: ITommyI »

z tym że to nie jest dobre dla kotła. Również temperatura niższa niż 55 stopni.
Takie spalanie raz że obniża sprawnośc kotła a dwa że może szybko wykończyć kocioł i komin
Stare POLSKIE TELEFONY RWT - sprawne ! /wyprzedaż kolekcji/:
https://allegro.pl/uzytkownik/ITommyI

bartas23
Początkujący
Początkujący

Post autor: bartas23 »

jak zrobic to powitrze drodzy fachowcy jezeli mam dmchawe

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Skoro kocioł jest miałowy, to jak sama nazwa wskazuje nalezy stosowac miał, do którego został stworzony... kotły miałowe mają dłuższe drogi spalin i proces spalania jest inny niż w przypadku drewna.

Zamiast miału co najwyżej można korzystać z drobnego groszku - sort Gk.I

Drewno tylko w mieszance z miałem, gdzie więcej będzie zawartości miału niż drewna....

np. wodny punkt rosy dla suchych węgli kamiennych to ok. 43st.C
ale dla węgla granica leci juz w górę w okolice 60st.C, im wilgotniejsze, tym wyżej...

generalnie do palenia drewnem oprócz właściwego kotła zaleca się stosowanie bufora i opalanie na 70st.C, to też kwestia softu do kotła na drewno...

podsumowując;
to tak, jak z info, że diesel pojedzie na oleju po frytkach - owszem, ale nie każdy i nie w każdej temp. zewn....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”