Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.
Wentylacja z odzyskiem ciepła jest najtańszym systemem wentylacji na rynku .Można ją oczywiście zrobić drogo . Ale jak komuś wmówiono, że rekuperator ma 120% sprawności to i wmówią że piec ma itp. Przykładowo - rekuperator 200m3/h vent axia - 2500 zł instalacja w kanałach pe 1500zł ( na dom 130-140m2 ! Składa się to jak klocki lego. W tym systemie - rekuperacji w wentylacji jest za 120zł ( tyle kosztuje wymiennik ) reszta to wentylacja.
Może Pan podać ile kosztuje działająca wentylacja konwekcyjna?
Od niedawna zajmuję się instalacjami ogrzewania zeroenergetycznego - i wszędzie słyszę, że to się nie zwróci - a na pytanie - ile kosztuje ? Już odpowiedzi nie ma!!! A to tańsze od instalacji z najtańszym piecem gazowym.
Słyszę, że w domach izolowanych jest problem z przegrzewaniem - przy zyskach słonecznych i bytowych - a transmisja nadmiaru ciepła między pokojami - nie słyszeli, nie znają!
Przykre, że opinie wydają Ci co się nie znają.
Co do 70m3/h - Nie znam domu, gdzie użytkują mniej jak 130m3/h
Zapraszam na Bartycką jest miernik CO2 - ustawimy wentylację, zrobimy kawę i zobaczy Pan jak przyrasta, przy 2 osobach CO2 gdy jest 70m3/h .
Ps Ogrzanie 130m3/h o 20 st.C to 1kWh!!!!
Domy zeroenergetyczne to już nie "bo tak chcę". Ja wiem, że bogaty może więcej. Wolno mu (jeszcze) robić droższą choć gorszą wentylację, wolno Mu wydać dużo kasy na izolację i nie izolować . Ale od domów zeroenergetycznych - ( wymuszanie ekonomiczne) się nie ucieknie.
Ja osobiście wolę tańsze budownictwo ! Ja osobiście wolę tańszą wentylację z odzyskiem ciepła i tańszy system ogrzewania i klimatyzacji nie pobierający energii.
A to, że nie mogę zrozumieć dlaczego warto robić drożej i gorzej ... Tak ma Pan kasę, stać Pana - zrobić źle . Tylko PO CO O TYM PISAĆ? Chwalić się, że wydałem więcej kasy by mieć drogo, niekomfortowo a za klika lat przerabiać! Tego nie rozumiem . To jak na forum literatury, bym się chwalił, że nie czytam książek .