Mam działkę.Czy wybuduje mały dom za 210 tys zł???
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Mam działkę.Czy wybuduje mały dom za 210 tys zł???
Witam wszystkich.Jestem tu nowy i nie wiem dokładnie czy dobrze trafiłem z tematem. Razem z żoną chcemy kupić uzbrojoną działkę budowlaną w miejscowości Darłowo .Cena działki to 80 tys zł mamy odłożoną gotówkę na ten cel. Wspólne marzenie aby na tym gruncie wybudować mały domek
Projekt jaki nas zainteresował to" Grabie średnie"- mały 85m2 .Byliśmy w banku i dowiadywaliśmy się o kredyt .Nasze dochody to 4400 PLN NETTO .Nie mamy problemów z uzyskaniem kwoty 210 tys zł. Na tyle możemy sobie pozwolić aby w przyszłości dać sobie radę z wszystkim
Nie jestem budowlańcem i nie znam się na wielu sprawach .Na przyszłej budowie mógłbym być pomocnikiem angażując dodatkowo brata i ojca czyli musiałbym zatrudnić jakąś miejscową ekipę do wybudowania tego domku. Czy ktoś może mi powiedzeć czy wyrobię się w tej kwocie tak aby zamieszkać w tym domu (zainstalować c.o ,elektrykę itp) Może informacje podane przeze mnie nie są do końca precyzyjne ,ale jeśli temat się rozwinie sprecyzuje
Bardzo proszę o pomoc .Z góry dziekuje 
Sebek87
Re: Mam działkę.Czy wybuduje mały dom za 210 tys zł???
Za 200 000 zł można już wybudować dom pasywny, zużywający na ogrzewanie energii za 1000 zł
rocznie. Więcej na temat pod http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/d ... 76414.html
rocznie. Więcej na temat pod http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/d ... 76414.html
-
IWUBE
można wybudować ale tylko 1 raz ! 
Enerbau wolałbym abym pozostał przy tradycyjnym projekcie domu.Może ktoś coś podpowie 
Sebek87
-
IWUBE
Sebek a domek całoroczny czy tylko na wakacje bo Darłowo tak samo jak Ustronie Morskie z jednym mi się kojarzy 
masz jakąś wizję ???
masz jakąś wizję ???
Tak chodzi a dom całoroczny
Dokładniej zastanawiamy się nad kupnem projektu GRABIE ŚREDNIE .Bardzo ładny mały domek .Byłem fizycznie w takim domu wybudowanym przez pewne starsze małżeństwo lecz nie sugerowałem się za bardzo ich opiniami ponieważ jeden z ich synów ma firmę zajmującą się dachami a drugi stawia kominy itp. Dom posiada drewniany strop a całe poddasze użytkowe wykonali na lekkiej konstrukcji ( płyta kartonowo-gipsowa , płyta wiórowa OSB ) Domek śliczny ,ale nie wiem czy wyrobie się w 210tys. zł tak aby w nim zamieszkać .Mam namierzoną równierz działkę budowlaną uzbrojoną w Darłowie za 80 tys zł .Nie mam też pojęcia ile muszę wpakować jeszcze w nią pieniążków za nim będę mógł na niej budować .Jeśli ktoś ma też jakieś doświadczenie z drewnianymi stropami proszę o opinię:) Jedni mówią ,że są super bo cieplejsze i tańsze , drudzy wręcz odwrotnie .Zwariować idzie 
Sebek87
-
IWUBE
http://z500.pl/projekt/Zx105,Kompaktowy ... torys.html łatwo to potem w razie co upłynnić i zamienić na mieszkanie w Koszalinie
mały ale sympatyczny, oszczędny więc coś tam zawsze zostanie w razie co na wyposażenie w środku
210 tyś powinno wystarczyć razem z działką pozwoleniem i projektem. Nie wiem jak Tobie ale mi się podoba taki maluszek
mały ale sympatyczny, oszczędny więc coś tam zawsze zostanie w razie co na wyposażenie w środku
210 tyś powinno wystarczyć razem z działką pozwoleniem i projektem. Nie wiem jak Tobie ale mi się podoba taki maluszek
Jest ładny ,ale szukamy czegoś innego.Raczej tez nie pozwolą postawić takiego budynku w miejscu w którym mam zamiar kupić działkę .W tamtym terenie stoją zupełnie inne domy ,a w naszej gminie potrafią wymyśleć głupoty aby ludziom życie utrudnić
Jakie koszty mnie jeszcze czekają skoro działka jest uzbrojona .Ile musze wydać na nią dodatkowo aby rozpocząć budowę ???
Sebek87
-
IWUBE
projekt domu - ok 3-4 tyś na zamówienie + 20%
wszelkie pozwolenia w gminie i urzędach ok 3-4 tyś
*badania geologiczne ( jeśli zamierzasz mieć piwnice) ok 3 tyś, ale jak widzę nie nosisz się z takim zamiarem i dobrze
to na dzień dobry potem już finał czyli budowa, kogo interesuje co ty budujesz masz taki kaprys i tyle
grunt by to szopa nie była albo schron atomowy
na głupotę też jest sposób tym bardziej w gminie
ale to innym razem
wszelkie pozwolenia w gminie i urzędach ok 3-4 tyś
*badania geologiczne ( jeśli zamierzasz mieć piwnice) ok 3 tyś, ale jak widzę nie nosisz się z takim zamiarem i dobrze
to na dzień dobry potem już finał czyli budowa, kogo interesuje co ty budujesz masz taki kaprys i tyle
grunt by to szopa nie była albo schron atomowy
ale to innym razem
Może ktoś budował podobny projekt jak mnie interesuje i chce się podzielić doświadczeniem
Aha...Czy ogrzewanie domu z kominkiem w systemie się kalkuluje???
Sebek87
Hej.
70 metrowy dom na pewno wybudujesz., ale z 80 metrowym też bym probowala:) Mnie same formalności i podst. rzeczy typu elektryka, humus, studzienka wodomierzowa itd kosztowały ok 12-13 tys
70 metrowy dom na pewno wybudujesz., ale z 80 metrowym też bym probowala:) Mnie same formalności i podst. rzeczy typu elektryka, humus, studzienka wodomierzowa itd kosztowały ok 12-13 tys
Nie rozumiem dlaczego ktoś ma budować drożej, bo tradycyjnie, a nie taniej i energooszczędnie.Sebek87 pisze:Enerbau wolałbym abym pozostał przy tradycyjnym projekcie domu.Może ktoś coś podpowie
Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź. Z pewnością inni czytelnicy też dowiedzieliby się w końcu, jakie to walory ma tradycyjne budownictwo, gdzie zużycie energii na 1 m2 wynosi ponad 125 kWh rocznie.
-
andrewkrak
- Początkujący

- Kontakt:
Dobra cena jak za działkę w Darłowie.
Buduj dom pasywny, pieniędzy wystarczy a później przez całe lata oszczędności, które się przydadzą przy kredycie.
Niestety budowa to kosztowna sprawa - ale może Ci się udać. Próbuj samodzielnie wykonać jak najwięcej prac szczególnie wykończeniowych ( oczywiście tych na których sie znasz
).