odswiezenie pokoju - jak to zrobic krok po kroku?

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

ola2503
Początkujący
Początkujący

odswiezenie pokoju - jak to zrobic krok po kroku?

Post autor: ola2503 »

Witam!

Chcialabym zrobic niespodzianke mojemu mezowi i odswiezyc jeden z pokoi w naszym mieszkaniu. Obecnie sciany sa zolte, docelowo maja byc szare. w gre wchodzi rowniez zalepienie dziur po kolkach i wyrownianie kawalka sciany (zdj.)
Moj maz wraca niebawem do domu na urlop i jest przekonany, ze to on bedzie musial sie tym zajac. Wolalabym zeby zamiast tego mogl odpoczac :)
Bede ogromnie wdzieczna za intrukcje krok po kroku co powinnam zrobic, jakich materialow/ narzedzi uzywac.

Z gory dziekuje ogromnie za pomoc! :)

p.s. jezeli robie balagan, bo temat powinien byc w innym dziale, to przepraszam!
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Ola.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: odswiezenie pokoju - jak to zrobic krok po kroku?

Post autor: Interno »

Radzę zlecić prace mistrzowi, samej usiąść i obserwować jego pracę o ile wyrazi na to zgodę.
Na przyszłość może się przydać.
Przygotowanie powierzchni pod malowanie to trudna czynność a i samo dobre pomalowanie wymaga odpowiednich narzędzi oraz umiejętności.
Niestety dobre chęci i receptura na papierze to może być za mało.
Znamy farbę jaka jest na ścianie, usuwamy odparzone miejsca, gruntujemy, gładź bazowa, szlif, grunt, finiszowa, scalenie kolorystyczne powierzchni naprawianych, delikatny szlif całości, odpylenie i usuniecie pyłu na wilgotno, gruntowanie całości farbą podkładową, przegląd powierzchni, ewentualne poprawki, i co najmniej 2 razy malowanie docelowe.

ola2503
Początkujący
Początkujący

Post autor: ola2503 »

witam serdecznie!

rzeczywiscie brzmi to zdecydownie bardziej skomplikowanie, niz to sobie wyobrazalam. Chyba skorzystam z rady i oddam to zadanie w rece profesjonalisty.

Dziekuje za pomoc! :)
Pozdrawiam serdecznie, Ola.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Malowanie wygląda na czynność nie skomplikowaną i każdy sobie z tym poradzi tak przynajmniej twierdzi przekaz reklamujący farby.
Prawdziwy fachowiec musi poświęcić sporo pracy na przygotowanie powierzchni i wtedy nie pozwoli na to aby laik spaprał jego ciężką pracę.
Malowanią ścian na 5 - 10 lat nie można porównać do bielenia chat, które robiło się prawie co rok.

aneczka26
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: aneczka26 »

Sama miałam porównanie. Znajomy odświeżał mi przez jeden dzień i spartaczył to. Zamówiłam speca i zrobił to w 3 dnia, ale dokładnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”