Koszt budowy domu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Koszt budowy domu
Zgadzam sie że przydaje nam się ktos z doświadczeniem. Ale kto pomagał braciom Wright, kto powiedział jak buduje się silniki spalinowe , oczywiście jak ktoś pomoże to ta nauka przyjdzie o wiele szybciej i nie bedzie poprawek błedów 
Dawniej się słuchało Moskwy a teraz Brukseli
@AK47
Prace budowlane w większości nie wymagają jakiś specjalnych zdolności intelektualnych tylko dużej wprawy.
Twoje zdanie o tyle jest słuszne, że znaleźć dobrego fachowca, takiego któremu można zaufać graniczy dzisiaj z cudem (lub górą pieniędzy
).
Podsumowując oba powyższe akapity, dodając własne doświadczenia - przeciętnie uzdolniony człowiek (mówimy o osobie niezajmującej się budowlanką zawodowo) wprawę osiągnie dokładnie na finiszu.
Prace budowlane w większości nie wymagają jakiś specjalnych zdolności intelektualnych tylko dużej wprawy.
Twoje zdanie o tyle jest słuszne, że znaleźć dobrego fachowca, takiego któremu można zaufać graniczy dzisiaj z cudem (lub górą pieniędzy
Podsumowując oba powyższe akapity, dodając własne doświadczenia - przeciętnie uzdolniony człowiek (mówimy o osobie niezajmującej się budowlanką zawodowo) wprawę osiągnie dokładnie na finiszu.
-
emilla1980
- Początkujący

Tu jest dobrze opisana cena robocizny
Pozdrawiam wszystkich .
http://megaremont.pl/forum/budowa-domu/ ... udowy-domu
http://megaremont.pl/forum/budowa-domu/ ... udowy-domu
Ja jednak proponuję uproszczony kalkulator kosztów stanu surowego --> Tutaj. Może nie daje prawdziwego obrazu kosztów, których rozpiętość w zależności od warunków i standardu mogą się znacznie różnić, ale dla porównania idealne.
-
Agnieszka E
znacie może jakieś gotowe projekty domów których wybudowanie zamknęłoby się w 200tys? działka jest, chodzi o sam koszt budowy stan zamknięty.
przez długi czas myślałem że jestem skazany na mieszkania aż wpadła mi w ręce oferta domów szkieletowych firmy Alians. bardzo dużo lokalizacji do wyboru, z opisanym GPS więc można bez problemu samemu sobie obejrzec i wybrac najlepsza dla siebie. Koszt takiego domu jest nie porównywalnie mniejszy do tradycyjnych, chyba lepiej miec więcej za mniej co?
-
Przemek
słaba ta strona - sory
koszty budowy domu sprawdz u wykonawców
koszty budowy domu sprawdz u wykonawców
-
ciekawski83
- Aktywny

- Kontakt:
systemem zleconym przyjmij sobie 2000 netto za m2 w stanie deweloperskim
Wielu deweloperów oferuje budowy domu od podstaw po wykończenie pod klucz. Może zastanów się nad takim rozwiązaniem? Może i trzeba trochę dopłacić ale za to komfort znacząco wzrasta. Zero stresów i ciężkich dni na budowie..
Rozwiązanie "pod klucz" jest najlepsze, jeżeli ma się już projekt wnętrza i wybrane konkretne materiały i rozwiązania. Do tego, jeżeli coś jest nie tak, nie ma spychania odpowiedzialności przez wykonawców.
No tak, w przypadku braku projektu i zamysłu, niektórzy deweloperzy oferują również pomoc projektanta i architekta wnętrz, niekiedy nawet w cenie wykończenia mieszkania.. coś dla tych niezdecydowanych 
-
ciekawski83
- Aktywny

- Kontakt:
taaaa, a jak nie masz projektu wykończeniówki to oczywiście w umowie będzie "standard średni" 
Mam podobne schody w domu od 10 lat i powiem ci że są świetne. Wnosiliśmy na wet po nich 1300 kg fortepian i nic chociaż troche stracha miałam .
Pozdrawiam Serdecznie
dodatkowo mozna kupowic metalowe elementy czy blachy kupic w hurtowniach czy sklepach gdzie jest taniej np. w zielonce. Jakosc jest swietna, a ceny przystepne przez co oszczedzisz troche na inne rzeczy. Tak sobie trzeba radzic przy budowie
Zawsze pomocny może się okazać kredyt hipoteczny. Na tej stronie jest dobre zestawienie ofert kredytów oferowanych przez poszczególne banki: http://www.comperia.pl/kalkulator-zdoln ... towej.html - dzięki temu może będzie Wam łatwiej się zdecydować na konkretny z nich...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.