Projekt domu "Przed kominkiem"
-
ewelinao77
- Początkujący

Re: Projekt domu "Przed kominkiem"
witam, dołączam do forum, bo również chcemy pobudować Przed kominkiem (M79c) i liczę na cenne wskazówki tych ktorym to się już udało (albo prawie). Co sądzicie o przeniesieniu kominka w róg ściany przy spiżarni i przesunięciu okna tarasowego na środek? Czy salon będzie ustawny? Czy ktoś mógłby podać jaki jest koszt takich dużych łukowych okien?
to nie mój projekt , ale zerknełam w rzut 79c, i 100 razy sie zastanów nad zmianami bo później nie da sie ich cofnąć , wiem bo sama popełniłam mały błąd , który mi sp.. salon, własnie sobie ona poprzesuwałam.
wg mnnie kominek w rogu spoko, ale okno na srodku juz nie. gdzie bedzie stała kanapa, gdzie bedziesz miac jadalnie , gdzie powiesisz telewizor , to sobie rozplanuj, i wtedy wpasuj okno. \\
w tym momencie bez zmian przy takim ustawieniu mebli jak na rzucie nie ma gdzie powiesić tv , chyba ze wcisniesz go w kąt za kominkiem, bedzie niewidoczny z jadalni . to samo jak tam zrobisz okno.\
ja bym przeniosła kominek , jesli sie da a okno zostawiła tam gdzie jest.
a i jeszcze jedno do innych co budują przed kominkiem:
komin kominkowy jest w salonie co zabiera bardzo dużo salonu, wg mnie bezsensu, niestety tak mam i żaluje ze nie jest na tarasie.
wg mnnie kominek w rogu spoko, ale okno na srodku juz nie. gdzie bedzie stała kanapa, gdzie bedziesz miac jadalnie , gdzie powiesisz telewizor , to sobie rozplanuj, i wtedy wpasuj okno. \\
w tym momencie bez zmian przy takim ustawieniu mebli jak na rzucie nie ma gdzie powiesić tv , chyba ze wcisniesz go w kąt za kominkiem, bedzie niewidoczny z jadalni . to samo jak tam zrobisz okno.\
ja bym przeniosła kominek , jesli sie da a okno zostawiła tam gdzie jest.
a i jeszcze jedno do innych co budują przed kominkiem:
komin kominkowy jest w salonie co zabiera bardzo dużo salonu, wg mnie bezsensu, niestety tak mam i żaluje ze nie jest na tarasie.
agawa
nie chce skłamac co do ceny okna bo nie pamietam juz , ale kojarzy mi sie coś 4-5 tys duze okno tarasowe,ogólnie sa 2 razy drozsze od normalnych.
a łuki u mnie tak

a łuki u mnie tak

agawa
-
ewelinao77
- Początkujący

dzięki za komentarz, tak też myślałam z tym oknem, że mi to ograniczy pole manewru, już w ogóle nie wiem jak polączyć kominek z telewizorem, żeby na obydwa można było patrzeć z kanapy. A ty jak przesunęłaś okna?
okna sie otwierają , no morze nie na 100 % , bo tak ze 2 cm brakuje do pełnego otwarcia , ale nie ccielismy juz skuwac narozników .

\a to kominek ,
sory za bałagan ale to budowa jakby nie było

\a to kominek ,
sory za bałagan ale to budowa jakby nie było
agawa
-
ewelinao77
- Początkujący

a jakie macie okna drewniane czy plastiki? czy takie łukowe okna można uchylać górą?
tak patrze na rzut twojego projektu i jak dasz w narożniku kominek to nie masz gdzie kanapy postwić.
powiem ci ze jest problem z tymi salonami, chyba sie nie da miec wszystkiego.
u mnie w projekcie byly dwa duze okna obok kominka , ja jedno zamurowałam , a drugie powiekszyłam , to w cz jadalni powiekszyłam , i tym sposobem mam w rogu telewizor , i nie ma gdzie postawic kanapy, chciałam widziec tv z kuchni,
widac to troche na zdjeciu
teraz wiem ze gdybym zamurowała to okno co powiekszyłam , a tamto zostawiła, to bym miała fajny kącik salonowy , w miejscu jadalini i tv by miało miejsce i kanapa , duzy naroznik przy scianie ,
w tym twoim projekcie jest troche inaczej ,
powiem ci ze jest problem z tymi salonami, chyba sie nie da miec wszystkiego.
u mnie w projekcie byly dwa duze okna obok kominka , ja jedno zamurowałam , a drugie powiekszyłam , to w cz jadalni powiekszyłam , i tym sposobem mam w rogu telewizor , i nie ma gdzie postawic kanapy, chciałam widziec tv z kuchni,
widac to troche na zdjeciu
teraz wiem ze gdybym zamurowała to okno co powiekszyłam , a tamto zostawiła, to bym miała fajny kącik salonowy , w miejscu jadalini i tv by miało miejsce i kanapa , duzy naroznik przy scianie ,
w tym twoim projekcie jest troche inaczej ,
agawa
plastikowe.
mozna uchylać całe okno, nie bardzo rozumiem o co pytasz.
mozna tez zrobic okno z duzym stałym łukiem , ale to juz na etapie budowy decyzja.
te łuki sa delikatne ,
mozna uchylać całe okno, nie bardzo rozumiem o co pytasz.
mozna tez zrobic okno z duzym stałym łukiem , ale to juz na etapie budowy decyzja.
te łuki sa delikatne ,
agawa
-
ewelinao77
- Początkujący

no chodzi mi nie o otwieranie na oścież ale górą tak żeby np. delikatnie przewietrzyć. Czy wasz projekt to M79a?
Widzę, że nie tylko my myślimy o tym gdzie będzie stał telewizor (m79c). Rozpoczecie budowy dopiero
latem, a tu juz taki problem
. Nasz pomysl na te chwile to zamkniecie kuchni i przeniesienie kominka na ta wlasnie sciane i ulokowanie tam takze telewizora. Tylko czy to jest dobry pomysl.....
A moze ktos tak zrobil?
latem, a tu juz taki problem
A moze ktos tak zrobil?
-
ewelinao77
- Początkujący

też myślałam o przedłużeniu tej ściany przy kuchni ale chciałabym mieć małą wyspę z krzesłami więc chyba odpada 
tak m79a, i tak takie okna sie uchyla,
my troche zamknelismy kuchnie zrobiłam takie okno- ala blat i przejscie , zeby mieć troche wiecej ściany i tam ma stać kanapa,
w waszym m79c, tej sciany w narożniku troche macie, jest chyba bardziej ustawny niz mój, a mniejszy.
a z tą wyspą ???no nie wiem , jakby n nie było tam jest - ja to nazywam szlakkomunikacyjny spizarnia ganek,
ale nie znam faktycznych wymiarów waszego projektu.
i blisko jadalnia jest wiec twierdze ze juz nie potrzebne siedziec w kuchni
ale gdyby sie dało to czemu nie.
my troche zamknelismy kuchnie zrobiłam takie okno- ala blat i przejscie , zeby mieć troche wiecej ściany i tam ma stać kanapa,
w waszym m79c, tej sciany w narożniku troche macie, jest chyba bardziej ustawny niz mój, a mniejszy.
a z tą wyspą ???no nie wiem , jakby n nie było tam jest - ja to nazywam szlakkomunikacyjny spizarnia ganek,
ale nie znam faktycznych wymiarów waszego projektu.
i blisko jadalnia jest wiec twierdze ze juz nie potrzebne siedziec w kuchni
ale gdyby sie dało to czemu nie.
agawa
-
ewelinao77
- Początkujący

czy ktoś z was próbował urządzać wnętrza tego projektu za pomocą programu muratora do meblowania? Ja próbowalam, ale za cholerę nie mogę go rozgryżć. Może komuś się udało? Tak w ogóle to się zastanawiam czy ten salon (ok.35 m2) pozwoli na ustawienie kanapy na środku, tzn. na granicy części jadalnianej i salonowej. A pytając wcześniej o cenę okien chodziło mi bardziej o koszt całości. Nie znam jeszcze wymiarów okien więc nie mogę prosić o wycenę.
raczej nie da sie postawic na srodku kanapy, mój salon ma 39m i sie nie udało, a tez myslałam ze bedzie na srodku -0 zasugerowałam sie rysunkiem rzutu gdzie kanapa jest wrysowana pośroku,. tzn mozna postawić , ale jakąś małą kanape , albo miec mało miejsca przed i za. zależy kto co lubi i co chce.
wbrew pozorom 35m to nie jest duzo.
u mnie za okna wyszło coś 20 - 22tys, ale mam połowe okien zwykłych -m w czesci sypialnianej i tylko 5 łukowych i to było 1,5 roku temu nie wiem czy coś sie zmieni ło. moze wiecej ci magda sh pomoze bo jest na bieżąco
nie meblowałam, ale chyba kiedyś próbowałam , nie rozgryzłam.
pozdr
wbrew pozorom 35m to nie jest duzo.
u mnie za okna wyszło coś 20 - 22tys, ale mam połowe okien zwykłych -m w czesci sypialnianej i tylko 5 łukowych i to było 1,5 roku temu nie wiem czy coś sie zmieni ło. moze wiecej ci magda sh pomoze bo jest na bieżąco
nie meblowałam, ale chyba kiedyś próbowałam , nie rozgryzłam.
pozdr
agawa
witajcie, jak milo ze cos ruszylo :)
my budujemy zgodnie z projektem M79a (dodatkowo zaadoptowalismy piwnice pod domem oprocz garazem) bardzo fajne zmiany wprowadzila forumowiczka Magda na wczesniejszych stronach wrzucila link do galerii budowy, tym co zaczynaja sie budowac moze wiele podopowiedziec gdyz jej pomysly byly bardzo udane :) - szkoda ze sie nie odzywa...
nasze okna byly drogie ale w zwiazku z tym ze otworow jest duzo i maja spore wymiary, zamowilismy okna drewniane z ciepla ramka i pakietem 3-szybowym. Dokladnie takie jak w projekcie z jednym wyjatkiem okna w gabinecie. Koszt naszych okien Urzedowskiego to prawie 56tys :( .
Agawa powiedz ile od poczatku otworu okiennego w cm brakuje do pelnego rozwarcia okien i jaki masz luk - nasz ma 23cm. Zazdrosze etapu Waszej budowy ale juz ciesze sie ze widac pierwsze przeblyski slonca i niedlugo ruszymy :)
Pozdrawiam
my budujemy zgodnie z projektem M79a (dodatkowo zaadoptowalismy piwnice pod domem oprocz garazem) bardzo fajne zmiany wprowadzila forumowiczka Magda na wczesniejszych stronach wrzucila link do galerii budowy, tym co zaczynaja sie budowac moze wiele podopowiedziec gdyz jej pomysly byly bardzo udane :) - szkoda ze sie nie odzywa...
nasze okna byly drogie ale w zwiazku z tym ze otworow jest duzo i maja spore wymiary, zamowilismy okna drewniane z ciepla ramka i pakietem 3-szybowym. Dokladnie takie jak w projekcie z jednym wyjatkiem okna w gabinecie. Koszt naszych okien Urzedowskiego to prawie 56tys :( .
Agawa powiedz ile od poczatku otworu okiennego w cm brakuje do pelnego rozwarcia okien i jaki masz luk - nasz ma 23cm. Zazdrosze etapu Waszej budowy ale juz ciesze sie ze widac pierwsze przeblyski slonca i niedlugo ruszymy :)
Pozdrawiam