Witam.
Mam następujący problem. Mianowicie, lada dzień rodzice będą mi i mojej żonie przepisywać działkę budowlaną, która mieści się obok ich obecnego domu.
Nosimy się z zamiarem postawienia domu na tej działce, jednakże poprzez nią poprowadzone są rury kanalizacyjne, które uniemożliwiają dogodne usytuowanie budynku. Podobno od rury kanalizacyjne należy się odsunąć w każdą stronę 3 metry, wobec czego postawienie czegokolwiek na tej działce graniczy z cudem.
Moje pytanie brzmi. Czy mogę domagać się zmiany przebiegu owych rur? Nawet jeśli uprzednio-jakieś 8 lat temu rodzice wyrazili zgodę na takowy ich przebieg?
Do kogo mam się zwrócić? Urząd gminy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Rury kanalizacyjne a działka budowlana
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
IWUBE
Re: Rury kanalizacyjne a działka budowlana
Maciej Piotrowski tel.: 603 070 842 powiesz że od IWB jesteś to Ci pomoże w tej kwestii
dzięki, a można wiedzieć któż to taki i gdzie można go znaleźć?
czy sama porada telefoniczna co czynić wystarczy?
wyczytałem że jeśli podpisano zgode to ewentualna zmiana przebiegu rur jedynie na własny koszt, prawda to?
czy sama porada telefoniczna co czynić wystarczy?
wyczytałem że jeśli podpisano zgode to ewentualna zmiana przebiegu rur jedynie na własny koszt, prawda to?
paput
-
IWUBE
Pan Maciej http://kanverk.pl/ Ci powie co w takiej sytuacji możesz zrobić i na co liczyć oni projektują instalacje dla MPWiK więc trochę wie na ten temat. Ja Ci mogę doradzić ad fundamentów i izolacji ale to chyba jeszcze nie ten etap 
Jeżeli to główne rury to będzie ciężko ale najlepiej udać się do Gminy albo zadzwonić do w/w pana.
Czy rodzice maja służebność gruntową na ułożenie rur na swojej działce? Jeśli nie to sprawa jest do załatwienia, trzeba by było zobaczyć na mapie czy jest możliwa przekładka i czy istn. spadki na to pozwolą.
Trzeba najpierw uderzyć do właściciela kanalizacji.
Trzeba najpierw uderzyć do właściciela kanalizacji.
wiwa