Wymiana rur kanalizacyjncyh

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Wolf

Wymiana rur kanalizacyjncyh

Post autor: Wolf »

Planuję remont instalacji kanalizacyjnej w domu, chcę wymienić stare żeliwne rury na inne. Poradźcie mi z jakich materiałów są one obecnie wykonywane i które najlepiej sprawdzą się w domu jednorodzinnym.

Redakcja
Redakcja
Kontakt:

Post autor: Redakcja »

Zachęcam do lektury artykułu "Materiały w kanalizacji sanitarnej"
http://www.e-instalacje.pl/124_135.htm

JDR
Początkujący
Początkujący

Wymiana rur kanalizacyjnych

Post autor: JDR »

Najbardziej godne polecenia (dobre właściwości, szeroki asortyment, rozsądna cena) są systemy z tworzyw sztucznych. Osobiście mogę polecić systemy kanalizacji niskoszumowej - rury są wykonane z polietylenu wysokiej gęstości (HDPE), a w dodatku tak, by przepływ ścieków był cichy (20 dB). Dobre i godne polecenia systemy niskoszumowe są w ofercie firm np. Geberit i Wavin. Ich wadą jest koszt - np. zwykła rura HDPE (średnica 90 mm) kosztuje netto ok. 20 - 25 PLN za metr bieżący, a rura systemu niskoszumowego - 42 - 46 PLN - czyli właściwie prawie 2 razy tyle. Jeśli cena miałaby się okazać zaporowa, wahałabym się między polipropylenem a polietylenem wysokiej gęstości.
Pozdrawiam i chętnie podejmę dalsze rozmowy ;).

budowlaniec

wymiana kanalizacji w domku

Post autor: budowlaniec »

Jak się domyślam stare rury są schowane w ściany więc ja bym polecał rury Wawin .
wyciszyć je można watą mineralną i pokryć tynkiem co daje niższy kosztzakupu niż rur nisko szumowych

Wolf

Post autor: Wolf »

Zgadza sie rury są schowane w ścianie, choć nie w całości, w jedym pomieszczeniu biegnie tuż nad podłogą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”