Jaki piec z podajnikiem

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Wyatt
Początkujący
Początkujący

Re: Jaki piec z podajnikiem

Post autor: Wyatt »

Trochę zamieszania powstało, niepotrzebnie.

Z mojego punktu widzenia na tą chwilę w skrócie:

- nie podoba mi się mówienie, że palenie czymkolwiek to takie polskie
sam mógłbym już teraz w kominku palić śmieci (choć część) ale tego nie robię, podobnie w kotle
to że niektórzy tak robią nie znaczy, że wszyscy i tym bardziej nie oznacza to że to polskie
akurat objechałem świat dookoła (dosłownie) i widziałem, że gdzie indziej pali się śmieciami
jestem wrogiem palenia śmieciami a jestem Polakiem, może jak byłbym Niemcem też bym się tak
wypowiadał...

- co do paneli na podczerwień, jestem otwarty i lubię sam sprawdzać różne rozwiązania - dzięki temu może być postęp, gdyby ludzie nie byli otwarci na nowości mielibyśmy faktycznie dalej parowozy- fajnie by było jednak zobaczyć fizycznie dom ogrzewany w ten sposób (zimą tam pojechać)Niestety na moje liczne pytania zawsze jest odpowiedź, że to domy prywatne i nie mogą udostępniać danych swoich klientów. Ja to rozumiem po części ale np. gdy chciałem zobaczyć jak ktoś zrobił instalację CO z kotłem nie było problemu, pojechałem tam gdzie akurat ją robił (za zgodą inwestora) i sobie obejrzałem, dla mnie to trochę dziwne że w panelach takiej opcji nie znalazłem , do tego kwestia wypożyczenia paneli, chciałbym najlepiej pożyczyć powiedzmy od zaraz 5 paneli (na parter mojego domu, jeden mam kupiony, te 6 by starczyło) ale przeważnie pożyczyć można wyłącznie na 7dni i często pobierana jest prowizja 20%!! To duża amortyzacja 20% w tydzień. Są firmy co pobierają wyłącznie całość jako kaucję a później zwracają ale nie pożyczają na dłużej niż tydzień, dwa maks.. Rozumiem, że to koszt i ryzyko dla firm ale jak mam się przekonać, na słowo? Wiem, że kotłów też nie wypożyczają by sobie sprawdzić ale tu akurat rozwiązania są na tyle popularne że wystarczy pojechać do wujka by je obejrzeć na własne oczy.

Czy użytkownik ENERBAU mieszka w domu ogrzewanym wyłącznie prądem?
Może bym mógł podjechać? :)

- coś się dowiedziałem o kotłach ale wiedzy nigdy mało więc jak ktoś ma coś więcej proszę pisać, będę śledzić temat dalej :)

Pozdrawiam
Wyatt

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Ważne, aby oni mieli tanio. Reszta niech wącha smród z komina i się truje. Jakie to polskie...
Nie chodzi mi tylko o spalanie śmieci, ale wszechobecny egoizm. Liczy się tylko własny interes, a dobro ogółu ma się głęboko w d..pie. Przykłady można mnożyć. Jeżeli w świecie jest też podobnie, to nie znaczy, że trzeba czerpać z najgorszych wzorców.
Zapraszamy do siedziby firmy w Wąbrzeźnie. Nasze biuro jest ogrzewane foliami grzewczymi i można się na "własnej skórze" przekonać jak ogrzewanie powierzchniowe podczerwone funkcjonuje.
Kawa dla naszych gości jest gratis :D

aseba
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: aseba »

....a paluszki też będą :?

rostical82
Początkujący
Początkujący

Post autor: rostical82 »

baterie paluszki co najwyzej;) Jak prad to prad nie?

A ciekawe jak enerbau ogrzewa dom? I dlaczego nie ma tego co proponuje innym?

Wyatt zapraszam do mnie zobaczysz co potrafi kociol Kostrzewa Fuzzy Logic ;)

Do kawy dorzuce whisky i dobra kolacje.

pzdr

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Lepiej od razu podać cenę: 12000 zł sam kocioł. Gdzie reszta osprzętu, instalacja, grzejniki, serwis, wymiana części zamiennych w tym palnika po kilku latach, kominiarz co roku, obsługa, usterki itp.

Dla przykładu opinia jednego z użytkowników.

Zdecydowanie odradzam

Opinię napisał(a) arek dnia 27-02-2011 r.

Nie kupujcie piecy tej firmy
Piec mam od lipca 2010 roku.
Reklamacja zgłoszona we wrześniu. Czas reakcji producenta to około 5 tygodni.
Serwisant się pojawił wyłączył sondę lambda, powyłączał inne funkcje i stwierdził, że "trzeba się przyzwyczaić do tego pieca bo on tak ma".
Zaproponował montaż palnika od eko-groszku, ale to też nic nie dało, piec zachowuje się tak samo jak poprzednio. Raz na dwa tygonie odkuwanie palnika.

Zalety

brak

Wady

przesypywanie w palenisku
zacięcia podajnika
nieszczelność pieca
utrudnione czyszczenie
mało miejsca do czyszczenia palnika
nieprzydatna sonda lambda
duże zużycie pelletu
Nie spala w pełni pelletu

Pozostawię to bez komentarza:cry:

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

A co na kolację to ja też wpadnę :)) Whisky możesz sam wypić, ja nie pije. Mam nadzieję że po kolacji nie liczysz na nic więcej jak oglądanie kotła bo przegląd komina już nie wchodzi w rachubę :))

tomko10
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomko10 »

Jest koniec lutego.
Szukałem pieca wiosną ubiegłego roku. Już byłem zdecydowany na Skampa lub RBR ale ostatecznie kupiłem Reto Uni Duo 15kW.
I nie narzekam.
Praca na IFL. Spalanie od 1.10.2012 do 28.02.2013. 3450kg w tym 1600 rosyjskiego workowanego i 1850 tony polskiego Kazimierza (chyba) luzem ale przywieziony już workowany.
Dom 150 m2, docieplony styropianem 15, okna nowe plastiki, strop wełna mineralna 5 i do tego 17.
Zasobnik CWU 200l.
Temperatura w domu w dzień od 7 do 23 - 21,9 stopnia, w nocy od 23 do 7 - 20,5.
Temperatura CWU 46 stopni z włączonym "przegotowaniem" raz w tygodniu (10 minut 70 stopni).
Ustawienia - ciągły ruch pompki na zaworze 4d przy dużych mrozach 42 stopnie, przy minus 6-8 35 stopni, teraz 32 stopni i temperatura w domu około 23 stopni (właśnie zmniejszyłem do 30).
Temperatura na piecu 55-60 stopni (zmieniałem nie wiem po co :) )
Ogólnie jestem zadowolony i polecam Reto Uni Duo z Ecomaxem.

Wyatt
Początkujący
Początkujący

ENERBAU:

O jakim kotle ta opinia?

Może się wybiorę choć wolałbym by był to dom mieszkalny. Kontener to ogrzewałem panelem IR u siebie bez problemu przez kilka miesięcy, teraz jeden pokój. Bardziej reprezentatywny byłby test dla całego budynku i zobaczenie, że są tacy odważni co nie tylko w starej kamienicy czy biurze robią tego typu ogrzewanie ale w domu jednorodzinnym nie robiąc nic poza ogrz. elektrycznym jako alternatywę.

Dopiero taka wizyta mogłaby mnie przekonać - wraz z obejrzeniem rachunków za prąd z ost. 2 zim.
Najlepiej jeszcze by w domu mieszkały małe dzieci, bardziej byłaby wiarygodna temp. używana przez domowników :)

Pozdrawiam
Wyatt

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Mój post dotyczył kotła kolegi rostical82 Kostrzewa Fuzzy Logic. Na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze danych z domu wzorcowego. Aby takie informacje były wiarygodne trzeba poczekać do wiosny przyszłego roku. Posiłkujemy się domem wzorcowym w Czechach. Wyczerpujące informacje można znaleźć na naszej stronie internetowej http://www.enerbau.pl/index.php/produkt ... ie-energii
Biuro jest ogrzewane ogrzewaniem podłogowym już drugą zimę. Koszty ogrzewania zależą tylko i wyłącznie od zapotrzebowania energetycznego budynku i jego mieszkańców. Nawet najlepszy dom wzorcowy nie będzie odzwierciedlał zapotrzebowania własnego domu. Tu musi projektant zrobić swoją robotę i tak dobrać izolację, aby dom zmieścił się w kategorii domów niskoenergetycznych.
Zużycie energii dotyczy wszystkich systemów grzewczych. Powierzchniowe ogrzewanie podczerwone jest jednak najbardziej efektywne.
Pomimo wszystko zapraszamy...

Wyatt
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za informację. Być może podjadę do Państwa ale z racji na odległość nie wiem kiedy dokładnie. Dam znać jak by co. Może też znajdę coś na podczerwień bliżej Wlkp.

Pozdrawiam
Wyatt

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Enerbau pisze:Lepiej od razu podać cenę: 12000 zł sam kocioł. Gdzie reszta osprzętu, instalacja, grzejniki, serwis, wymiana części zamiennych w tym palnika po kilku latach, kominiarz co roku, obsługa, usterki itp.

Najgorzej jak się zabiera głos w temacie gdzie nie ma się nic do powiedzenia.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Aby nie być gołosłownym to proponuję zapoznać się z wątkiem "Uroki tradycyjnych systemów grzewczych" http://www.forumbudowlane.pl/vt/36688/0 ... grzewczych
Tam potencjalni inwestorzy znajdą wyczerpujące informacje o "zaletach" kotłów i tym podobnych.
Co do cytatu, to są ceny od sprzedawców tego typu kotłów. Chętnie podzielę się z potencjalnymi inwestorami cenami innych urządzeń wchodzących w kompletny system ogrzewania domu. Dla porównania mogę podać koszt ogrzewania na podczerwień.
Co do mojej wypowiedzi, to nie ja oceniałem kocioł, tylko jakiś użytkownik który sobie to cudo techniki sprawił. Podobnych wypowiedzi można znaleźć więcej.
Potencjalni inwestorzy będą bardzo wdzięczni jeżeli zagwarantujecie im, że proponowane przez was rozwiązania są bezawaryjne, długowieczne i bezobsługowe :wink:

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

A Ty zagwarantujesz ?
że ktoś się wpieprzył w jakieś cudo techniki jak to nazwałaś i wybulił kup... szmalu to nie znaczy że tak jest w każdym przypadku.
Można kupić znacznie lepszy kociołek z bardzo dobrym automatycznym sterowaniem w granicach 7 czy 8 tysi.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Ponieważ nie zanosi się na szybkie zmiany w użytkowaniu tradycyjnych systemów grzewczych, to tym bardziej należy położyć nacisk na ich sprawność i łatwość obsługi oraz jak najmniejsze obciążenie dla środowiska naturalnego. Czytając różne krzykliwe reklamy na temat coraz to nowszych kotłów dostaje się zawrotu głowy od tych wszystkich informacji. Pytanie brzmi: jak odzielić ziarno od plew i bezstronnie doradzić potencjalnemu inwestorowi najlepsze rozwiązanie!
Nie mam klapek na oczach jak koń i zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można ogrzewać energią elektryczną. Dlatego też, ważne jest aby inne ogrzewania będące na rynku, były możliwie jak najbardziej oszczędne oraz przyjazne dla użytkownika i środowiska naturalnego. Sądzę, że koledzy specjaliści od tego typu urządzeń, potrafią skutecznie przeciwstawić się zalewowi wszelkiego rodzaju
kotłów "do wszystkiego" oraz "specjalistów" od ich montażu i poprawią w ten sposób wizerunek i opinię tradycyjnych ogrzewań w świadomości ich potencjalnych użytkowników.
Podobna problematyka występuje w ogrzewaniach elektrycznych, gdzie na siłę promuje się starożytne
piece akumulacyjne, dmuchawy i akumulacyjne ogrzewania podłogowe.
Przyszłość w tej branży należy do systemów OPP.

pawelt
Początkujący
Początkujący

Post autor: pawelt »

mozecie jakas opinie wystawic o piecach z podajnikiem od pawlaka z ostrowa wlkp

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”