Witam w szystkich. Poszukuje informacji na temat: przepustów rzecznych.
Sprawa wygląda nastepująco posiadam dwie działki przez które przepływa rzeka. Jedna z działek graniczy z drogą publiczną asfaltową druga zaś ze względu na rzekę która prawnie jest własnością skarbu państwa nie ma dostępu do drogi publicznej. Dowiedziałem się żeby dostać pozwolenie na budowe domu muszę zrobić przepust rzeczny dzięki któremu bede miał dostęp do drogi publicznej. Poszukuje więc informacji na nen temat jakie dokumenty i jakie pozwolenia musze uzyskać żebym taki przepust mógł zrobić.
Wykonanie przepusty rzecznego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Wykonanie przepusty rzecznego
Musisz się zwrócić do organu, który zarządza ta rzeczką. Może to być Spółka Wodna, Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych lub Rejonowy Zarząd Gospodarki Wodnej. Najlepiej dowiedzieć się w Gminie. Występujesz o Warunki na budowę przepustu. Powinni podać wszystkie dane do wykonania projektu.
wiwa
Re: Wykonanie przepusty rzecznego
A czy na taki przepust wymagany jest projekt budowlany i pozwolenie na budowe? Byłem w melioracji powiedzieli mi że oni wymagają tylko operatu wodno prawnego oraz tego by przepust nie ingierował w koryto rzeki oraz nie utrudniał przepływu wody. Zastanawiam sie tylko jakie dokumenty będą wumagać ode mnie w wydziale archutektury i budownictwa żebym potem mógł dostać pozwolenie na budowe domu i że mam legalny dostęp do drogi publicznej.