ściana nośna

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
aros87
Początkujący
Początkujący

ściana nośna

Post autor: aros87 »

Witam!

Mam następujące pytanie: po adaptacji projektu gotowego projektant ścianę która była nośna w oryginale zmienił na ściankę 12cm. Ściana ta oddzielała garaż i strych nad garażem od reszty domu. Po adaptacji pomieszczenia te są użytkowe - sypialnie. Ściana ta na rysunku jest oznaczona na zielono, czy może to być ściana o grubości 12cm czy raczej powinienem zrobić grubszą?
Myślałem zeby zrobić ja z porothermu 18.8? Cały dom będzie z porothermu 25 a ściany działowe 11.5. Wymiary domu widoczne na rysunku ( 13,4m x 6,6m). Nad parterem znajduje się użytkowe poddasze, natomiast pod piwnica. Stropy monolityczne - betonowe. Dziekuje za odpowiedzi! Pozdrawiam!

Obrazek

IWUBE

Re: ściana nośna

Post autor: IWUBE »

jeśli jest to ściana nośna to 18 wystarczy - jeśli działowa to 11,5
grunt by nie była z gipsu kartonu i stelażu ( bo i takie cuda widuję)

Lutek
Aktywny
Aktywny

Re: ściana nośna

Post autor: Lutek »

aros87 pisze:Witam!

Mam następujące pytanie: po adaptacji projektu gotowego projektant ścianę która była nośna w oryginale zmienił na ściankę 12cm.
Wypadalo by spojrzec w czesc konstrukcyjna projektu oraz w fundamenty.
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”