Nie - Błąd to jak coś ma negatywny wpływ np. brak paroizolacji w dachu czy ścianie, nie uwzględnianie znacznie lepszego odbiornika ciepła ( grunt a powietrze za ścianą ) w grubości izolacji... Tu należy napisać inaczej - jest bez sensu gdy nie ma piwnicy, ma swoje uzasadnienie jak jest piwnica.Lutek pisze:Czyli wg tej teorii wynika, ze brak styropianu jest bledem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:...Jeżeli teraz po jedne stronie tej szczeliny mamy piwnicę a po drugiej im wyżej tym zimniejszy grunt - to jest sens oddzielić styropianem źródło ciepła ( konwekcję powietrza w szczelinie ) od zimniejszego gruntu. ...
proszę o pomoc
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: proszę o pomoc
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie robię takich rur i nie buduję na lustrze wody.

Wysokiej jakości asfalt połączony z kauczukiem butylowym

Membrana składająca się z folii bitumicznej zawierającej folię PE pokrytą elastomerem modyfikowanym
Przecież w komplecie jest bitum i taśma do uszczelnień - dlaczego "żadnego" ?zakładamy że nie ma żadnego bitumu

Wysokiej jakości asfalt połączony z kauczukiem butylowym

Membrana składająca się z folii bitumicznej zawierającej folię PE pokrytą elastomerem modyfikowanym
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może tą "dyskusję" podsumuję:
przedszkole
We wzorcowym przedszkolu
Pani w dobrym humorze
Prosi, załóż buciki Olu
-Moze mi Pani pomoze?
Pani wciska je i dusi
Czoło mocno ścieka potem
-To jest bucik nie z tej nósi
Pani bierze drugi botek
Po męczarniach wszystko wlazło
Ma już Pani dość pokuty
-Nóżki Olu ci nie zmarzną
-Psze pani, a to nie są moje buty!
Pani ściąga, klnąc pod nosem
-To są buty mego brata
Szepcze Ola smutnym głosem
-Kazał mi w nich chodzić tata
Pani wciska je i dusi
Czoło mocno ścieka potem
Kark też cały jest mokrzusi
Ciężko więc zapada w fotel
-Podopinam ci guziczki
-I szaliczek na polikach
-Gdzie masz dziecko rękawiczki?
-Psze pani, mam w bucikach
przedszkole
We wzorcowym przedszkolu
Pani w dobrym humorze
Prosi, załóż buciki Olu
-Moze mi Pani pomoze?
Pani wciska je i dusi
Czoło mocno ścieka potem
-To jest bucik nie z tej nósi
Pani bierze drugi botek
Po męczarniach wszystko wlazło
Ma już Pani dość pokuty
-Nóżki Olu ci nie zmarzną
-Psze pani, a to nie są moje buty!
Pani ściąga, klnąc pod nosem
-To są buty mego brata
Szepcze Ola smutnym głosem
-Kazał mi w nich chodzić tata
Pani wciska je i dusi
Czoło mocno ścieka potem
Kark też cały jest mokrzusi
Ciężko więc zapada w fotel
-Podopinam ci guziczki
-I szaliczek na polikach
-Gdzie masz dziecko rękawiczki?
-Psze pani, mam w bucikach
Czyli styropian musi byc? Jak go nie ma to Pana teorie sie nie sprawdza. Dlaczego wiec icopal.se (sam Pan wspominal) nie ma juz styropianu za membrana?Tomasz_Brzeczkowski pisze:... Tu należy napisać inaczej - jest bez sensu gdy nie ma piwnicy, ma swoje uzasadnienie jak jest piwnica.
ps
caly czas jest temat z domem z piwnica, mimo iz wklejal Pan..... - to nastepny temat
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gdzie napisałem, że styropian musi być?
I jaka teoria?
I jaka teoria?
1. Sciana fundamentowa - membrana - grunt
2. Sciana fundamentowa - membrana - styropian (brak informacji o grubosc) - grunt
Ktora wersja jest prawidlowa?
Jesli pierwsza wersja to zaprzecza Pan swoim teoriom odnosnie wersji nr2 i odwrotnie.
2. Sciana fundamentowa - membrana - styropian (brak informacji o grubosc) - grunt
Jesli pierwsza wersja to zaprzecza Pan swoim teoriom odnosnie wersji nr2 i odwrotnie.
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co Pan wymyśla? Gdzie zaprzeczam? Nigdy nie pisałem, że styropian na ścianie fundamentowej w domu niepodpiwniczonym - ma sens - pisałem wręcz, że to skrajna głupota.Lutek pisze:1. Sciana fundamentowa - membrana - grunt
Co innego jest z piwnicą!
Caly czas jest mowa o domu podpiwniczonym, prosze czytac uwaznie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W domu podpiwniczonym jest sens dawać styropian ! Na certyfikacie membran ( rys3) ma Pan przekrój .
To dlaczego Icopal ma tez instrukcje bez styropianu?
-
IWUBE
http://www.youtube.com/watch?v=LOCRjReTa90
dobra do poniedziałku dajemy sobie dni wolnego od zgryźliwości i uwag
dobra do poniedziałku dajemy sobie dni wolnego od zgryźliwości i uwag
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie wiem która instrukcja, ale, gdyby tak było - to powody braku styropianu na zewnątrz piwnicy mogą być dwa- piwnica może być ogrzewana (użytkowa)Lutek pisze:To dlaczego Icopal ma tez instrukcje bez styropianu?
- piwnica może być ogrzewana (użytkowa)
- uznali, że nie warto, że zyski z tego są mniejsze niż nakłady
Tu piwnicy nie ma:
http://www.icopal.fi/upload/icopalfi/vt ... 190307.pdf
Dziwne, wczesniej było tak:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wiem która instrukcja, ale, gdyby tak było - ...Lutek pisze:To dlaczego Icopal ma tez instrukcje bez styropianu?
Lutek pisze:Czy prawidlowo jest przedstawiony styropian na powyzszym obrazku (grunt, styropian, folia, sciana)?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Styropian ma znikome znaczenie np. w ICOPAL juz go nie ma
...
Lutek pisze:Skoro ma znikome znaczenie to po co on jest?
...Jak mozna "ufac" tym producentom skoro przedstawiaja rozwiazania majace znikome znaczenie?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Producentom - można nie ufać - placówkom certyfikującym w Norwegii ...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tak Pan miesza proste sprawy... Sprawdziłem... w icopalu jest użytkowa (ogrzewana ) piwnica, więc styropianu na zewnątrz nie ma.
Styropian na zewnątrz ma sens w nieogrzewanych piwnicach. I jeszcze dodam : "ma sens" to nie to samo co musi być, czy brak to błąd!
Dodam jeszcze, że ani icopal ani isola styropianu nie produkują, więc nie muszą go na rysunkach umieszczać -
Styropian na zewnątrz ma sens w nieogrzewanych piwnicach. I jeszcze dodam : "ma sens" to nie to samo co musi być, czy brak to błąd!
Dodam jeszcze, że ani icopal ani isola styropianu nie produkują, więc nie muszą go na rysunkach umieszczać -
Czyli jednak zmienia Pan zdanie, bo wczesniej twierdzil:Tomasz_Brzeczkowski pisze:...
Styropian na zewnątrz ma sens w nieogrzewanych piwnicach. I jeszcze dodam : "ma sens" to nie to samo co musi być, czy brak to błąd!...
Tomasz_Brzeczkowski pisze:...
Czyli jak mamy piwnice - to jest sens - jak nie ma piwnicy - to nie ma sensu.
Nie bylo mowy ze dotyczy tylko piwnicy nieogrzewaniej.Tomasz_Brzeczkowski pisze:... Tu należy napisać inaczej - jest bez sensu gdy nie ma piwnicy, ma swoje uzasadnienie jak jest piwnica.
Ale mniejsza z tym. Moze Pan podac ten sens stosowania tego styropianu?
Bo twierdzeniem:
przeczy Pan swoja teorie odnosnie termosu:Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Szanowny Panie - wilgotne powietrze jest lżejsze od suchego - więc wilgoć powoli będzie wychodziła przy "zamkniętym" spodzie...
Po co wiec styropian?Niezamknięty termicznie układ będzie dążył do wyrównania temperatur.