Renowacja dachu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
obserwator58
- Początkujący

Renowacja dachu
Co sądzicie ,aby płaski dach wentylowany bądź niewentylowany po naprawie pęknięć i bąbli szpachla bitymiczną, posmarować Izobitem Dp i zatopić w nim siatkę podtynkową lub tkanine polipropylenową (agrotkaninna) i posypać posypką.
-
IWUBE
Re: Renowacja dachu
jeśli pod papą jest woda to nawet siatka nie pomoże choć zawsze można próbować
-
obserwator58
- Początkujący

Na ewentualne powstawanie bąbli( przez przenikanie pary przez dach) wtapianie siatki szklanej nie pomoże, ale wytrzymałość pokrycia na
starzenie powinna zdecydowanie wzrosnąć ,chyba że coś przeoczam.
starzenie powinna zdecydowanie wzrosnąć ,chyba że coś przeoczam.
-
IWUBE
wiesz papa jest na osnowie z włókien szklanych więc można przyjąć iż naprawa może nastąpić jak w przypadku opon - wycięcie starej papy, oczyszczenie, odtłuszczenie, zagruntowanie podłoża i wklejenie łaty. często jest tak że jak jest bąbel to się go tylko nacina w kopertkę smaruje mazidłem i wgrzewa nową łatę która i tak nie trzyma
problemem jest brak izolacji parochronnej pod papą, są takie maty specjalne coś jak folia kubełkowa i na to się kładzie papę, wtedy masz izolację wodochronną od góry i wentylowaną powierzchnię pod papą
każdy idzie na łatwiznę więc dachy jak i fundamenty przeciekają - normalka
problemem jest brak izolacji parochronnej pod papą, są takie maty specjalne coś jak folia kubełkowa i na to się kładzie papę, wtedy masz izolację wodochronną od góry i wentylowaną powierzchnię pod papą
każdy idzie na łatwiznę więc dachy jak i fundamenty przeciekają - normalka
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

O !!! Docenił Pan wentylacje pod hydroizolacją - Będę musiał to MTW przekazać!problemem jest brak izolacji parochronnej pod papą, są takie maty specjalne coś jak folia kubełkowa i na to się kładzie papę, wtedy masz izolację wodochronną od góry i wentylowaną powierzchnię pod papą
przypomina mi to łatanie dziur w drogach "polska specjalnosc" przy naprawie dachu kazda prowizorka srogo sie zemsci wiec raczej nie bawiłbym sie w jakies siatki podtynkowe itp ....bo na dłuzsz mete to nic nie da .... lepiej usunac cała "podejrzna powierzchnie" i ułozyc ja poprawnie od nowa .
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
-
IWUBE
na dachu gdzie nie ma ciśnienia hydrostatycznego 13 mPaTomasz_Brzeczkowski pisze:O !!! Docenił Pan wentylacje pod hydroizolacją - Będę musiał to MTW przekazać!problemem jest brak izolacji parochronnej pod papą, są takie maty specjalne coś jak folia kubełkowa i na to się kładzie papę, wtedy masz izolację wodochronną od góry i wentylowaną powierzchnię pod papą
tak ale nie na fundamentach
proszę sobie proste zadanie przeliczyć

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co to ma do szczeliny wentylacyjnej ? Uważa Pan, że w Szwecji, Norwegii, Danii czy nawet Słowacji - jest inne ciśnienie hydrostatyczne na dom? Kto stawia domy w wodzie? Panu już rozum odbiera to zacietrzewienie!IWUBE pisze:na dachu gdzie nie ma ciśnienia hydrostatycznego 13 mPa ;-) i gdzie papa w wodzie nie stoiTomasz_Brzeczkowski pisze:O !!! Docenił Pan wentylacje pod hydroizolacją - Będę musiał to MTW przekazać!problemem jest brak izolacji parochronnej pod papą, są takie maty specjalne coś jak folia kubełkowa i na to się kładzie papę, wtedy masz izolację wodochronną od góry i wentylowaną powierzchnię pod papą
tak ale nie na fundamentach
proszę sobie proste zadanie przeliczyć
- wysyła Pan do ITB - atesty były - i nie ma problemu wznowić, gdybym chciał importować.
- wysyła Pan do eksperta - dr Adamowskiego - odpowiada, że nie badał i nie ma zdania
- pyta mnie Pan o mosty, pylony, zbiorniki na Filtrowej
- widzi Pan potrzebę wentylacji pod hydroizolacją dachu... a ściana to inna fizyka?
- każe mi Pan liczyć ciśnienie na 6 m gł - a ja nigdy domu jednorodzinnego tak głęboko nie widziałem
Proszę się opanować!
-
obserwator58
- Początkujący

Masz racje ale jak zawsze sprawa rozbija się o kasę. Dach robiony w latach 70, stropodach niewentylowany jeszcze nie sprawdzałem ale chyba i nie ocieplany.Wewnątrz nachylenie sufitu jest takie jak dachu . Więc zastanawiam się czy do czasu remontu dachu za pare lat tylko smarować i naprawiać ewentualne przecieki , czy to smarowanie wzmocnić siatką szklaną i na te parę lat będę miał spokój bo łatek z papy już troche jest.
-
IWUBE
woda zalegająca na dachu ma inne ciśnienie hydrostatyczne niż woda w ziemi no chyba że ktoś basen sobie zrobi na tarasie czy dachu, poza tym dachy z tego co wiem i co mnie uczyli mają spadki a ściany jakoś dziwnie zawsze w pionie stoją więc liczy się również czas i szybkość odpływu wody
woda zalegająca czasowo spiętrzająca się to nie woda opadowa nie wywierająca ciśnienia praktycznie
http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/ ... po-suficie
woda zalegająca czasowo spiętrzająca się to nie woda opadowa nie wywierająca ciśnienia praktycznie
http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/ ... po-suficie
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W przypadku domów jednorodzinnych - fundamentów 1,2 m na normalnym gruncie gdzie się na ogół buduje - JEST DOKŁADNIE ODWROTNIEwoda zalegająca na dachu ma inne ciśnienie hydrostatyczne niż woda w ziemi no chyba że ktoś basen sobie zrobi na tarasie czy dachu, poza tym dachy z tego co wiem i co mnie uczyli mają spadki a ściany jakoś dziwnie zawsze w pionie stoją więc liczy się również czas i szybkość odpływu wody
Ciśnienie wody na ścianę gdzie na dole jest drenaż a ciśnienie mokrego śniegu na dachu... czy wody przy zielonych dachach jest większe - niż wody ściekjącej do drenażu.
Żeby kubełki styropian zgniótł... ech Pan się nie zacietrzewia, bo przestaje Pan myśleć!
-
IWUBE
ciekawe gdzie na polu z burakami jest normalne podłoże, może Pan jeszcze nie zauważył ale w mieście się już nie buduje bo nie ma miejsca

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak Pan znajdzie złą hydroizolacje membrana kubełkowa z atestem ITB ( lata 91-97 ) to Pan to opisze!
Jeszcze raz - nie ma najmniejszego problemu nawet na takim "gruncie" zrobić szczelna hydroizolacje w systemie Xtra czy Fonda uniwersal.
Jeszcze raz - nie ma najmniejszego problemu nawet na takim "gruncie" zrobić szczelna hydroizolacje w systemie Xtra czy Fonda uniwersal.
-
IWUBE
kolega o dachu a Pan wszędzie te pier... folie wciska - płacą Panu za rekalmę czy jak ???
zacznij je Pan sprowadzać i dopiero wciskaj Pan je klientom
zacznij je Pan sprowadzać i dopiero wciskaj Pan je klientom
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co Pan się tak boi porządnych hydroizolacji - nie będę ich sprowadzał - chyba, że do domów na tereny zalewowe!