Wzmocnienie fundamentów
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Wzmocnienie fundamentów
Jak wzmocnić fundamenty w podpiwniczonym domu. Czy wystarczy obmurowanie ich bloczkami betonowymi od wewnątrz. Czy powinienem odkopać bok domu i zalać betonem?
To jest zbyt złożony temat, aby podać proste rozwiązanie na forum. A teraz wyobraź sobie takie forum:
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi...Witam. Jestem chory na raka. Czy mam zastosować chemioterapie czy radioterapię. Słyszałem też, że obie terapie na raz przynoszą lepszy skutek. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Chodzi o to, że podbijanie to odpowiedzialna i skomplikowana czynność, za którą powinny się brać osoby doświadczone i posiadające odpowiednią wiedzę.
Na tyle skomplikowana, że nie da się wyjaśnić wszystkiego na forum. Do tego zależna od bardzo wielu czynników, których nie jesteś w stanie podać na forum mimo dobrych chęci.
A teraz analogia... Próbowałeś się leczyć u lekarza przez telefon. Owszem można zmierzyć pewne rzeczy jak ciśnienie czy temperaturę, ale czego tu chyba brakuje... nieprawdaż?
Na tyle skomplikowana, że nie da się wyjaśnić wszystkiego na forum. Do tego zależna od bardzo wielu czynników, których nie jesteś w stanie podać na forum mimo dobrych chęci.
A teraz analogia... Próbowałeś się leczyć u lekarza przez telefon. Owszem można zmierzyć pewne rzeczy jak ciśnienie czy temperaturę, ale czego tu chyba brakuje... nieprawdaż?
folia kubełkowa... czemu nie
Więc może zacznę tak. Dom jest stary przedwojenny i fundamenty zaczynają się kruszyć z zewnętrznej strony (z tej od strony piwnicy). Więc myślę, że analogiczna sytuacja ma miejsce o strony gruntu.Jedną z piwnic obmurowałem już kostką betonową i stąd moje pytanie czy dodatkowo odkopać boki budynku i czy nie zalać ich betonem.
-
JBZ
Przyjacielu, jeżeli nie rozumiesz prostych rzeczy, to nie zrozumiesz i trudniejszych.
Wzmacnianie fundamentów, to nie zabawa w piaskownicy, jeli co nie wyjdzie to kopniesz i zrobisz jeszcze raz! Najpierw dom musi obejrzeć specjalista i wypowie się na Twój problem. Bez tego, nawet nie zaczynaj!!!
To, że co tam wzmocniłe kostkš, to się tylko Ci wydaje.
Wzmacnianie fundamentów, to nie zabawa w piaskownicy, jeli co nie wyjdzie to kopniesz i zrobisz jeszcze raz! Najpierw dom musi obejrzeć specjalista i wypowie się na Twój problem. Bez tego, nawet nie zaczynaj!!!
To, że co tam wzmocniłe kostkš, to się tylko Ci wydaje.
Szanowny panie JBZ - forumowicz tylko sądzi, że wzmocnił. Uważam, że zrobił tylko betonową ścianę osłonową zakrywającą skorodowaną cegłę. Bo ani przyczyny niszczenia cegły nie usunął ani (sądząc z opisu) dobudowana ściana nie pracuje przenosząc choć część obciążeń. No - ale nie musi już patrzeć na zniszczenia i samopoczucie ma już lepsze...
stakam
-
makowiaczek
- Początkujący

Re: Wzmocnienie fundamentów
odświeżam
chcę rozbudować 50 letni dom był niby specjalista od fundamentów choć fundamenty popękane i na 70 cm głebokosci to nie mógł sie zdecydować czy wzmacniać czy nie, mimo ze ja chce wzmocnic.
moje pytanie jak sie wzmacnia(podlewanie ław)bo ten specjalista mówił że 1 metr podlac 2 metry przerwy i tak dookoła . Znacie innne sposoby lania ław???
chcę rozbudować 50 letni dom był niby specjalista od fundamentów choć fundamenty popękane i na 70 cm głebokosci to nie mógł sie zdecydować czy wzmacniać czy nie, mimo ze ja chce wzmocnic.
moje pytanie jak sie wzmacnia(podlewanie ław)bo ten specjalista mówił że 1 metr podlac 2 metry przerwy i tak dookoła . Znacie innne sposoby lania ław???
oczywiście że znamy .makowiaczek pisze: Znacie innne sposoby lania ław???
ludzie którym wydawało się ze mogą wszystko odkopywali całe ściany , po chwili część kandydowała do nagrody Darwina a część niestety stawiała nowe budy .
Więc kolego czytaj ze zrozumieniem
NIE DA SIĘ PRZEZ FORUM WYDAĆ EKSPERTYZY NA WZMOCNIENIE TWOJEGO FUNDAMENTU .
za te rzeczy trza wziąć kasę i wziąć za to odpowiedzialność , ciebie jako inwestora powinno interesować przerzucenie odpowiedzialności na wykonawcę i inspektora , czyli nie pan Jasio zza płota tylko firma / umowy / faktury / i nie zapomnij sprawdzić firmie OC
-
JBZ
Dodam, że część z nich już musiała skończyć żywot. Właśnie mam temat, gdzie dwaj bracia sądzili, że są mądrzejsi od tych, co wydali kasę na jakieś bzdurne projekty wzmocnień i ... jesienią 2009 r. sami się wzięli do roboty. Odkopali dwie ściany fundamentu i zamierzali wzmacniać. Nie zdążyli nic więcej, obaj nie żyją - zostali przysypani zawaloną częścią domu.MTW pisze: ludzie którym wydawało się ze mogą wszystko odkopywali całe ściany , po chwili część kandydowała do nagrody Darwina a część niestety stawiała nowe budy.
A co do porady tego kogoś, 1 metr podlac 2 metry przerwy i tak dookoła. to niechaj to napisze na papierze i się podpisze.
Jerzy Zembrowski
-
makowiaczek
- Początkujący

ten ktos jest inspektorem w powiatowym inspek. budow.JBZ pisze:MTW pisze:
A co do porady tego kogoś, 1 metr podlac 2 metry przerwy i tak dookoła. to niechaj to napisze na papierze i się podpisze.
Jerzy Zembrowski
dlatego sie pytam na forum czy ma racje a jeśli nie to proszę o podpowiedź jak to sie robi fachowo!
i czy jest sens dawać zbrojenie w tym podlewaniu ław.
-
JBZ
Ten inspektor ma mgliste pojęcie o budownictwie!
Podbica fundamentów muszą być wykonywanie wyłącznie na podstawie zatwierdzonego projektu budowlanego i prowadzone pod nadzorem kierownika budowy!
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Podbica fundamentów muszą być wykonywanie wyłącznie na podstawie zatwierdzonego projektu budowlanego i prowadzone pod nadzorem kierownika budowy!
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski