Problem ze spłukiem Schwab Mod.182.0400

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

rainlow
Początkujący
Początkujący

Problem ze spłukiem Schwab Mod.182.0400

Post autor: rainlow »

Witam serdecznie,
Mam problem ze spłukiem podtynkowym Missel Schwab Mod.182.0400.
Mój prosty problem polega na tym, iż w momencie gdy założony jest przycisk/maskownica naścienny, po przyciśnięciu którego powinna spłynąć woda ze zbiornika, w moim przypadku woda nie spływa.
Mam wrażenie, że przycisk nie powoduje akcji mechanizmów, tak jakby wyginał prowadnicę a nie naciskał, ale...
Mam cały czas zdjęty ten przycisk i wtedy po nawet delikatnym naciśnięciu na "prowadnice" (na które napiera przyduszany przycisk) woda spływa tak jak to być powinno.
Podczas gdy założę przycisk w taki sposób, iż zahaczony jest on tylko w górnej części a w dolnej części odstaje na ok.1cm, to po przyduszeniu przyciska woda także zaczyna spływać ale jakoś tak niemrawo. Po poprawnym zaczepieniu przycisku, górą i dołem, przyciskanie przycisku nic nie daje.
Cały mechanizm rozbierałem, regulowałem długość "prowadnic", wewnątrz przycisku próbowałem przykeljąć różne nadstawki aby lepiej przyciskać prowadnice - i nic to nie dało.

Ma ktoś może jakiś pomysł dlaczego nagle przycisk nie spuszcza wody choć wydaje się, że wszystko jest poprawnie zmontowane i poprawnie działa.

Zamieszczam zdjęcie z instrukcją mojego spłuku.

Obrazek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Problem ze spłukiem Schwab Mod.182.0400

Post autor: Bolas »

rainlow
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za instrukcje :)
Jednak nie rozwiązuje to mojego problemu.

Wg. przesłanych instrukcji mam model Riva z przyciskiem Vista. Wszystkie pomiary mam chyba prawidłowe.
Być może pierwotnie była to kompletna Vista, od 3 lat użytkuję to mieszkanie i od tego czasu brakuje małego elementu z Visty (dźwigni mechanizmu powodującego spłynięcie małej ilości wody.
Jednak bez tego elementu wszystko działało normalnie przez blisko 3 lata, a od ostatniej (3 z kolei) wymiany uszczelki pod głównym zaworem spustowym, po założeniu przycisku mechanizm w magiczny sposób nie chce działać.
Wydaje mi się, że przycisk powoduje przeginanie się prowadnicy w jakąś stronę.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Pomiary muszą być prawidłowe nie chyba prawidłowe. Kto wymieniał uszczelkę? Może coś się ułamało, zgubiło? Przykro mi ale z kuli tego nie wywróżę. Zasada jest bardzo prosta jeżeli wszystko jest tak jak w instrukcji powinno działać jeżeli czegoś brakuje trzeba to zdobyć jeżeli coś nie działa to należy wezwać na miejsce fachowca który zlokalizuje usterkę i znajdzie sposób jej usunięcia. Przykro mi więcej chyba nikt nie pomoże przez ekran komputera. Może jakieś zdjęcia??

rainlow
Początkujący
Początkujący

Mam już rozwiązanie problemu.
Nie były to problemy z pomiarami, tolerancja błędu pomiaru jest dość spora i w moim przypadku, aby wszystko działało poprawnie, wystarczyło ustawienie "na oko".
Problemem było niewidoczne pęknięcie części trzymającej dźwignie z prowadnicami. Przy mocniejszym pociągnięciu części, podczas kolejnego demontażu, część pękła.
W przypadku tak "egzotycznego" producenta nową część można ściągnąć od producenta (Niemcy) lub z jedynego sklepu online oferującego podzespoły Missel S. Czas oczekiwania 2 miesiące !
Dokonałem własnoręcznej naprawy i wzmocnienia konstrukcji i spłuk działa w 100% :)

Dziękuję za pomoc.
Można zamykać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”